https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/all-mechanical-engineering-mcqs_ghfkxc
firstyear

Drilling Machine MCQs in Mechanical Engineering Part 1





Multiple Choice Questions On Drilling Machine MCQs in Mechanical Engineering part 1. This sets of objective questions or MCQs more focuses on Drilling machines.

This questions and answers may helps in you competitive exams, placements and all university online exams.

Before solved this i suggest you read this

SET 1 of drilling machines MCQs

1. The process of removing the material from the workpiece, in the form of chips, by means of cutting tools so as to give the desired shape and size to the component is called _____________
A. Metal forming
B. Surface finishing
C. Machining
D. (a) or (b)

Ans. C

2. ‟_____________'is an example of metal cutting process
A. Milling
B. Grinding
C. Casting
D. All the above

Ans. A

3. In Drilling Machine,
A. Drill is stationary and workpiece is rotating
B. Drill is rotating and workpiece is stationary
C. Drill is rotating and workpiece is rotating
D. Drill is moving and workpiece is moving

Ans. B

4. The material used for frill can be
A. Plain carbon steel
B. Stainless steel
C. Cast steel
D. High speed steel

Ans. D

5. In Drilling Machine, the drill is a
A. Single point cutting tool
B. Two point cutting tool
C. Line cutting tool
D. Multipoint cutting tool

Ans. D

6. In Drilling Machine, the linear motion of drill is called as
A. speed
B. depth of cut
C. travel
D. feed

Ans. D

7. The end of drill bit is -------------in shape
A. semi-circular
B. flat
C. conical
D. (b) or (c)

Ans. C

8. In Drilling Machine, the drill head is supported by------------
A. work table
B. column
C. base
D. chuck

Ans. B

9. In Drilling Machine, the chuck is mounted on---------------
A. spindle
B. column
C. base
D. work table

Ans. A

10. In Drilling Machine, the work table has--------
A. rotary motion about base
B. up and down motion along the column
C. swing about the axis of the column
D. both (b) and (c)

Ans. D

SET 2 of drilling machines MCQs

11. The drilling head contains
A. work table
B. drive mechanism
C. feed mechanism
D. both (b) and (c)

Ans. D

12. The following operation cannot be performed on drilling machine
A. Tapping
B. Trepanning
C. Grooving
D. Boring

Ans. C

13. The following is a finishing operation
A. Drilling
B. Reaming
C. Tapping
D. Parting

Ans. B

14. The recess for bolt heads or nut can be provided by
A. drilling
B. boring
C. counter-boring
D. counter-sinking

Ans. C

15. The tool used for making internal threads is called as
A. lead screw
B. screw tool
C. tap
D. drill

Ans. C

16. Bench drilling machine is also known as------------,
A. piller drilling machine
B. radial drilling machine
C. portable drilling machine
D. sensitive drilling machine

Ans. D

17. Piller drilling machine is also known as,
A. Bench drilling machine
B. Sensitive drilling machine
C. Upright drilling machine
D. Radial drilling machine

Ans. C

18. ‟------------‟ drilling machine is the largest and most versatile of all drilling machines.
A. Piller
B. Bench
C. Upright
D. Radial

Ans. D

19. In Piller Drilling Machine, the feed is -------------
A. bench drilling machine
B. sensitive drilling machine
C. upright drilling machine
D. radial drilling machine

Ans. C

20. In Bench Drilling Machine, the cone pulley is used for
A. transmitting power from electric motor to spindle
B. transmitting power from electric motor to workpiece
C. transmitting motion from electric motor is lead screw
D. transmitting motion from electric motor to column

Ans. A

SET 3 of drilling machines MCQs

21. Machine tools ____________
A. Cut a metal
B. Provide surface finish
C. Cut a metal and provide surface finish
D. None of the above

Ans. C

22. Machine tools can be used to generate ______________ shapes
A. All of the below
B. Flat
C. Spherical
D. Cylindrical

Ans. A

23. The hardness of a grinding wheel is determined by the
A. Hardness of abrasive grains
B. Ability of the bond to retain abrasives
C. Hardness of the bond
D. Ability of the grinding wheel to penetrate the work piece

Ans. A

24. Surfaces to be machined are marked on the pattern by the
A. Black colour
B. Yellow colour
C. Red colour
D. Blue colour

Ans. B

25. Which of the following process is used to manufacture a hexagonal nut _____________________
A. Indexing
B. Grinding
C. Turning
D. Reaming

Ans. A

26. ____________________ process gives high quality surface finish
A. Casting
B. Hot Forging
C. Machining
D. All of the above

Ans. C

27. __________________ is used for holding and guiding the tool in drilling operation
A. Jig
B. Fixture
C. Templates
D. both (a) and (b)

Ans. A

28. __________________ is used for holding and guiding the tool in
grinding operation
A. Jig
B. Fixture
C. Templates
D. both (a) and (b) 

Ans. A

29. When the cutting speed increases, the power requirement ____________________
A. Increases
B. Varies randomly
C. Remain constant
D. Decreases

Ans. A

30. _______________________ is used as cutting fluid for the turning operation on alloy steels
A. CO2
B. Kerosene
C. Soluble oil
D. Sulphurised mineral oil

Ans. C





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here