https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/all-mechanical-engineering-mcqs_k37b6v
firstyear

Drilling Machine MCQs in Mechanical Engineering Part 3





Multiple Choice Questions On Drilling Machine MCQs in Mechanical Engineering part 3. This sets of objective questions or MCQs more focuses on Drilling machines.

This questions and answers may helps in you competitive exams, placements and all university online exams.

Before solved this i suggest you read this

SET 1 of Drilling machine mcq

1. Chamfering ____________________
A. Removes burrs
B. Protects ends of workpiece from being damaged
C. Provides smooth surface
D. All of the above

Ans. B

2. ________________ tool is used in grooving operation
A. Turning
B. Drilling
C. Boring
D. Grooving

Ans. D

3. To produce holes in a solid material __________________ operation is done
A. Drilling
B. Grinding
C. Welding
D. None of the above

Ans. A

4. During drilling operation, the workpiece __________________
A. Rotates
B. Reciprocates
C. Oscillates
D. None of the above

Ans. A

5. During drilling operation, the tool __________________
A. Rotates
B. Reciprocates
C. Oscillates
D. None of the above

Ans. A

6. During drilling operation, the workpiece is clamped to__________________
A. Worktable
B. Spindle
C. Chuck
D. All of the above

Ans. A

7. The drill tool is _________________ than the workpiece 
A. Softer
B. Same 
C. Harder
D. None of the above

Ans. C

8. During drilling operation, material is removed in the form of _________________ 
A. Chips
B. Burr
C. Powder
D. All of the above

Ans. A

9. The feed handle of the drilling machine rotates in ______________ direction 
A. Counter clockwise
B. Any
C. Clockwise
D. None of the above

Ans. A

10. After the operation is complete, the feed handle of the drilling machine is rotated in ______________ direction
A. Counter clockwise
B. Any
C. Clockwise
D. None of the above

Ans. C

SET 1 of Drilling machine mcq

11. During drilling operation, coolant is used to ______________
A. Reduce the cost of drilling
B. Reduce the power consumed
C. Reduce the heat generated
D. Reduce the effort of drilling

Ans. C

12. Base of drilling machine is manufactured using _______________
A. Casting
B. Forging
C. Forming
D. All of the above

Ans. A

13. The drill head is mounted on __________ of the column
A. Right side
B. Top
C. Left side
D. Bottom

Ans. A

14. Drill is inserted in ____________
A. Column
B. Base
C. Spindle
D. Worktable

Ans. C

15. Workpiece is mounted on ____________
A. Column
B. Base
C. Spindle
D. Worktable

Ans. D

16. In a drilling machine, driving mechanism is used to drive _____________________
A. Column
B. Base
C. Spindle
D. Worktable

Ans. A

17. During the drilling operation, spindle __________________
A. Rotates
B. Moves up and down 
C. Rotates as well as moves up and down
D. None of the above

Ans. C

18. During the drilling operation, spindle __________________
A. Rotates
B. Moves up
C. Moves down
D. All of the above

Ans. D

19. Portable drilling machine operates at _______________
A. High speeds
B. Low speeds
C. Moderate speeds
D. Very low speed

Ans. A

20. Upright drilling machine is _____________ than sensitive drilling machine
A. Smaller
B. Lighter
C. Larger
D. None of the above

Ans. C

SET 3 of Drilling machine mcq

21. Spindle of a Upright drilling machine can operate at _____________ speeds
A. Constant
B. Variable
C. only one
D. Can‟t say

Ans. B

22. ___________________ cannot be performed using drilling machine 
A. Drilling
B. Turning
C. Boring
D. Reaming

Ans. B

23. __________________ can be performed using drilling machine 
A. None of the below
B. Threading
C. Chamfering
D. Knurling

Ans. A

24. A drilled hole is finished using _______________
A. Boring
B. Drilling
C. Counter boring
D. Reaming

Ans. D

25. _____________ tool has one cutting edge
A. Boring
B. Drilling
C. Reaming
D. None of the above

Ans. A

26. To enlarge limited portion of a hole _______________ operation is done 
A. Boring
B. Drilling
C. Counter boring
D. Reaming

Ans. C
 
27. Tool used in tapping operation is called ____________
A. Tap
B. Drill
C. Boring bar
D. Reamer

Ans. A

28. ___________________ operation is done to sharpen knifes
A. Turning
B. Grinding
C. Boring
D. Counter-boring

Ans. B

29. ___________________ operation is done to sharpen scissors
A. Grinding
B. Turning
C. Boring
D. Counter-boring

Ans. A

30. Grinding machines are used to ___________
A. Reduce diameter of shafts
B. Generate holes
C. Generate threads
D. None of the above

Ans. D





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here