https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/mcqs_on_mobile_communications-toolsandjobs_qswaad
lastyear

MCQs on Switching Techniques for Voice and Data| Mobile Communication





MCQs on Switching Techniques for Voice and Data in Mobile communication

This sets of objective questions or MCQs more focuses on Switching Techniques for Voice and Data.

This questions and answers may helps in you competitive exams, placements and all university online exams.

SET 1 of Switching Techniques for Voice and Data

1.In circuit switching B.W is
A.More    
B.Less    
C.Fixed    
D.Dynamic

Answer:-C


2. Packet switching is also called as    
A.Virtual Switching    
B.Datagram Switching    
C.Both A & B    
D.None    

Answer:-B

3.In ........resources are allocated on demand    
A.Line Switching    
B.Frequency Switching    
C.Packet Switching    
D.Circuit Switching    

Answer:-D

4.Single stage is.......network    
A.Blocking    
B.Non-Blocking    
C.Synchronous    
D.Asynchronous    

Answer:-B

5.No of cross Points (C3) in three stage network when M=N is
A.2N3/2    
B.√2 (C2)    
C.2N1/2    
D.Both A & B    

Answer:-D

6.Reassembling is necessary at the receiver in     Switching     
A.Packet    
B.Message    
C.Circuit    
D.Electronics    

Answer:-A

7MTBF stands for.......    
A.Maximum Time Below Failure    
B.Maximum Time Between Failure    
C.Mean Time Between Failure    
D.Mean Time Below Failure    

Answer:-C

8.4 group gradient system, find out factors of graded groups for 29 trunks with availability 10    
A.1,2,3,4    
B.1,2,3    
C.1,2,4    
D.1,3,4    

Answer:-C

9.When No of trunks N=30 & Availability is 10 calculate how many graded groups are there (g)
A.1.5    
B.3    
C.4.5    
D.6    

Answer:-D


10.Best grading is achieve when value of D is    
A.Small    
B.Large    
C.Unity    
D.Zero    

Answer:-A

SET 2 of Switching Techniques for Voice and Data

11.Calculate availability for single processor with MTBF= 1500Hrs. & MTTR= 3 Hrs Assume life of exchange is 20 years    
A.0.479 x 106    
B.174.850 x 106    
C.0.479 x 103    
D.174.850 x 103    

Answer:-D

12.Which switching indicates the transfer of coded values from input to output during the same interval of time    
A.Time Switching    
B.Space Switching    
C.Combination Switching    
D.None of above
    
Answer:-B

13.If ‘n’ number of users are present in a network with point- to-point links, then  how many links will be required in the network?    

A.n(n-1)    
B.n(n-1)/2    
C.n(n-1)/4    
D.n(n-1)/8    

Answer:-B

14.Which among the following is/are adopted by cross bar systems with hard wired
control subsystem?    
A.Relays    
B.Latches    
C.Both A and B    
D.None of the above    

Answer:-C

15.In folded type of network,........         
A.input lines are folded back to output lines    
B.output lines are folded back to input lines    
C.input lines are folded back to themselves (input lines)    
D.output lines are folded back to themselves (output lines)    

Answer:-B

16.What is the hardware, used to establish connection as an electrical path between inlet and outlet pair in switching system, known as?    
A.Switching Matrix    
B.Switching Network    
C.Both A and B    
D.None of the above    

Answer:- C

17.Which among the following provides TRG access to outgoing junctions through the two stage network?    
A.Expander    
B.Distributor    
C.Concentrator    
D.Router    

Answer:-D

18.In graded groups, switches with inaccessibility to the outgoing route gets     into the number of separate groups.     
A.added    
B.subtracted    
C.multiplied    
D.divided    

Answer:-C

19.Which form/s of grading design has/have the tendency to share every trunk between equal number of groups?    
A.Homogeneous Grading    
B.Heterogeneous Grading    
C.Skipped Grading    
D.All of the above    

Answer:-A

20.Which among the following is/are supported by LAN?    
A.SBDN    
B.PSTN    
C.PABX    
D.All of the above    

Answer:-C

SET 3 of Switching Techniques for Voice and Data

21.In message switching system, an incoming message gets........especially if the required route is busy.    
A.Lost    
B.Stored In A Queue & Retransmitted    
C.Sampled    
D.Recovered    

Answer:-B

22.Which type of switching network involves the establishment of a dedicated path between two stations?    
A.Packet    
B.Message    
C.Circuit    
D.Manual    

Answer:-C

23.In packet switching, what does the header of each short size of packet consist of?    
A.Source address    
B.Destination address    
C.Intermediate nodes    
D.All of the above    

Answer:-D

24.In manual switching, which kind of battery exchange has the provision of subscribers set along with magneto generator?    
A.Local battery exchange    
B.Central battery exchange    
C.Both a and b    
D.None of the above    

Answer:-A

25.In two-stage network, which phenomenon/situation occurs due to impossible connectivity of given incoming trunk to selected outgoing trunk specifically because of link utilization for other connection between primary and secondary switches?    
A.Bursting    
B.Blinking    
C.Blocking    
D.Burning    

Answer:-C





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here