https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/Basic_Electrical_Engineering_MCQ_And_Answers_For_SPPU_Exam_2020__pejsws
firstyear

Basic Electrical Engineering MCQ And Answers For SPPU Exam 2020 Part-3





This contains Basic Electrical Engineering mcq questions for preparing SPPU exam 2020, for placements exams, companies exam and other.

This is part 3 of Basic Electrical Engineering mcq questions and answers for sppu exam 2020

1.The value of dielectric constant for vacuum is taken as

a.zero

b.1

c.4

d.10

Ans: b

 

  1. Which of the following capacitors is marked for polarity ?
  1. Air
  2. Paper
  3. Mica
  4. Electrolytic

Ans: d

 

  1. Which of the following capacitors can be used for temperature compensation ?
  1. Air capacitor
  2. Ceramic capacitor
  3. Paper capacitor
  4. None of the above

Ans: b

 

  1. Which of the following statements is incorrect ?
  1. The thinner the dielectric, the more the capacitance and the lower the voltage breakdown rating for a capacitor .
  2. A six dot mica capacitor colour coded white, green, black, red and yellow has the capacitance value of 500 pF
  3. Capacitors in series provide less capacitance but a higher voltage breakdown rating for the combina¬tion
  4. A capacitor can store charge be¬cause it has a dielectric between two conductors Ans: b

 

  1. Paper capacitors usually have a tolerance of

a. ± 5% 

b. ± 10%

c. ± 15% 

d. ± 20%  

Ans: b

 

  1. For closer tolerances which of the following capacitors is usually preferred ?
  1. Paper capacitor
  2. Mica capacitor
  3. Ceramic disc capacitor
  4. None of the above

Ans: b

 

  1. The electrostatic force between two charges of one coulomb each and placed at a distance of 0.5 m will be

a. 36 x 10fa

b. 36 x 107 N

c. 36 x 108 N

d. 36 x 109 N 

Ans: d

 

  1. The units of volume charge density are
  1. Coulomb/metre
  2. Coulomb/metre
  3. Coulomb/metre
  4. Coulomb/metre

Ans: c

 

  1. "The surface integral of the normal component of the electric displacement D over any closed surface equals the charge enclosed by the surface".

The above statement is associated with

  1. Gauss's law
  2. Kirchhoff s law
  3. Faraday's law
  4. Lenz's law

Ans: a

 

  1. Dielectric strength of mica is

a.10 to 20 kV/mm

b.30 to 50 kV/mm

  1. 50 to 200 kV/mm
  2. 300 to 500 kV/mm

Ans: c

 

  1. The dielectric constant (relative permittivity) of glass is given by

a. 0.1 to 0.4

b. 0.5 to 1.0

c. 2.0 to 4.0

d. 5 to 100

Ans: d

 

12.capacitors are mainly used for radio frequency tuning.

  1. Paper
  2. Air
  3. Mica
  4. Electrolytic

Ans: b

 

13.capacitors can be used only for D.C.

  1. Air
  2. Paper
  3.  Mica
  4. Electrolytic

Ans: d

 

14.capacitors are used in transistor circuits.

  1. Ceramic
  2. Paper
  3. Air
  4. Electrolytic

Ans: a

 

15.capacitors are used for audio frequency and radio frequency coupling and tuning.

  1. Air
  2. Mica
  3. Plastic film
  4. Ceramic

Ans: b

 

16.The inverse of capacitance is called

  1. reluctance
  2. conductance
  3. susceptance
  4. elastance

Ans: d

 

17.When the dielectric is homogeneous,the potential gradient is

  1. uniform
  2. non-uniform
  3. zero
  4. any of the above

Ans: a

 

18.The potential gradient across the material of low permittivity is than across the material of high permittivity.

  1. smaller
  2. greater
  3. both (a) and (b)
  4. none of the above

Ans: b

 

19..            field is associated with the capacitor.

  1. Electric
  2. Magnetic
  3. Both (a) and (b)
  4. None of the above

Ans: a

 

20.A capacitor having capacitance of 5 uF is charged to a potential difference of 10,000 V.

The energy stored in the capacitor is

  1. 50 joules
  2. 150 joules
  3. 200 joules
  4. 250 joules

Ans: d

 

21.A single core cable used on 33000 V has conductor diameter 10 mm and the in¬ternal diameter of sheath 25 mm. The maximum electrostatic stress in the cable is

a. 62 x 105 V/m

b. 72 x 105 V/m

c. 82 x 105 V/m

d. 92 x 105 V/m

Ans: b

 

22.Two infinite parallel plates 10 mm apart have maintained between them a potential difference of 100 V. The acceleration of an electron placed between them is

a. 0.56 x 1015 m/s2

b. 1.5 x 1015 m/s2

c. 1.6 x 1015 m/s2

d. 1.76 x 1015 m/s

Ans: d

 

23.The total deficiency or excess of electrons in a body is known as

  1. current
  2. voltage
  3. potential gradient
  4. charge

Ans: d

 

24.The relative permittivity has the following units

  1. F/m
  2. m/F
  3. Wb/m
  4. no units

Ans: c

 

25.The phenomenon of an uncharged body getting charged merely by the nearness of a charged body is known as

  1. pholoelectric effect
  2. chemical effect
  3. magnetic effect
  4. induction

Ans: d

 

26.A unit tube of flux is known as tube

  1. Newton
  2. Faraday
  3. Michale
  4. None of the above

Ans: b

 

27.The number of Faraday tubes of flux passing through a surface in an electric field is called

a.electric flux

b.electric flux density

c.magnetic flux density

d.electric charge density

Ans: a

 

28.The unit of electric instensity is

  1. N/C2
  2. Wb/m2
  3. N/C
  4. N2/C

Ans:d

 

29.The value of E within the field due to a point charge can be found with the help of

  1. Faraday's laws
  2. Kirchhoff s laws
  3. Coulomb's laws
  4. none of the above

Ans: c

 

30.at a point may be defined as equal to the lines of force passing normally through a unit cross section at that point.

a. Electric intensity

b. Magnetic flux density

c. Electric flux

d. None of the above

Ans: a

Click to read part 4

If you like then share and comments





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here