https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/Control_system_2_MCQ_with_answers_-_Part_1-toolsandjobs_1_smdxah
secondyear

Control system 2 MCQ with answers - Part 1





This sets of multiple choice questions [MCQs] contains questions Control system 2 MCQ with answers for SPPU university exams and other exams in part 1...

Set 1 of Control system MCQ

Q.no 1. Which of the following is an advantage of Laplace transform method

A : It gives solution in frequency domain only
B : It gives total solution more systematically
C : Initial conditions are incorporated in the very first step
D : Both B & C

Ans - D

Q.no 2. Sampling can be done by:
A : Impulse train sampling
B : Natural sampling
C : Flat-top sampling
D : All of the mentioned

Ans - D 

Q.no 3. The time required to complete the conversion of Analog to Digital is ________ the duration of the hold mode of

A : Greater than
B : Equals to
C : Less than
D : Greater than or equals to

Ans - C Less than

Q.no 4. A band limited signal with a maximum frequency of 5 KHz to be sampled. According to the sampling theorem, the sampling frequency which is not valid is:

A : 1. 5 KHz
B : 2. 12 KHz
C : 3. 15 KHz
D : 20 KHz

Ans -  A 1. 5 KHz

Q.no 5. Every square matrix satisfies its own characteristic equation. This statement is related to _____
A : Kalman Test
B : Gilbert Test
C : Similarity Transformation
D : Cayley Hamiltoan Theorem

Ans - D : Cayley Hamiltoan Theorem

Q.no 6. Aliasing is caused when:

A : Sampling frequency must be equal to the message signal
B : Sampling frequency must be greater to the message signal
C : Sampling frequency must be less to the message signal
D : Sampling frequency must be greater than or equal to the message signal

Ans - C : Sampling frequency must be less to the message signal

Q.no 7. Bounded input and Bounded output stability notion concerns with :
A : A system under influence of input
B : A system not under influence of input
C : A system under influence of output
D : A system not under influence of output

Ans - A : A system under influence of input

Q.no 8. Observability of any system can be investigated by

A : Kalman test
B : Gilbert test
C : Both 1 and 2
D : Neither 1 nor 2

Ans - C : Both 1 and 2

Q.no 9. Zero initial condition for a system means

A : Input reference signal is zero
B : zero stored energy
C : no initial movement of moving parts
D : system is at rest and no energy is stored in any of its components

Ans - D : system is at rest and no energy is stored in any of its components

Q.no 10. Inverse z-transform of the system can be calculated using:

A : Partial fraction method
B : Long division method
C : Basic formula of the z-transform
D : All of the mentioned

Ans - D : All of the mentioned

Set 2 of Control system MCQ

Q.no 11. A system is represented using state equation has order 4. It has 3 inputs and 3 outputs then the dimentions of system matrix A are

A : 3 by 3
B : 4 by 3
C : 4 by 4
D : 3 by 4

Ans - C : 4 by 4

Q.no 12. Unit step response of the system described by the equation y(n) +y(n-1)=x(n) is:

A : z2 / (z+1)(z-1)
B : z / (z+1)(z-1)
C : z+1 /z-1
D : z(z-1)/z+1

Ans - A : z2 / (z+1)(z-1)

Q.no 13. For a system with order ‘n’ and outputs ‘m’, if only (n-m) states are estimated, then the state observer is called as _______ State Observer

A : Fractional order
B : Full order
C : Half order
D : Reduced order

Ans - D : Reduced order

Q.no 14. The spectrum of the sampled signal may be obtained without overlapping only if

A : fs ≥ 2fm
B : fs < 2fm
C : fs > fm
D : fs < fm

Ans - A : fs ≥ 2fm

Q.no 15. Digital control systems are generally superior to analog control systems, but they are always worse with regard to:

A : Speed
B : Diagnostics
C : User-friendliness
D : Flexibility

Ans - A : Speed

Q.no 16. Consider the following statements for phase lead compensation:

A : The maximum phase lag occurs at the arithmetic mean of the two corner frequencies.
B : Phase lead compensation shifts the gain crossover frequency to the right
C : both 1 and 2
D : nither 1 nor 2

Ans - A : The maximum phase lag occurs at the arithmetic mean of the two corner frequencies.

Q.no 17. If ‘M’ is a Modal matrix, which of the following is TRUE ?

A : Bbar = B Minv
B : Bbar = Minv B
C : Bbar = Minv B M
D : Bbar = M B

Ans - B : Bbar = Minv B

Q.no 18. Analysis of control system by Laplace transform technique is not possible for

A : Discrete time systems
B : Linear systems
C : time invarient systems
D : unstable continuous time systems

Ans - A : Discrete time systems

Q.no 19. The term backlash is…

A : Gear trains
B : Tacho generator
C : Servomotors
D : Induction relays

Ans - A : Gear trains

Q.no 20. Solution of homogeneous state equation consists of

A : Vander Monde matrix
B : Input matrix
C : Output matrix
D : State transition matrix

Ans - D : State transition matrix

 





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here