https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/Design_of_Machine_Elements_MCQ_with_answers-toolsandjobs_dacrmj
thirdyear

Design of Machine Elements MCQ with answers





This sets of MCQ's most focuses on design of machine elements questions with answers for preparing your exams...

SET 1 of  Design of Machine Elements MCQ

Q.no 1. The causes of stress concentration are
A : Variations in properties of materials
B : Abrupt change in cross section
C : Discontinuities in components
D : any one of the above

Answer:-D : any one of the above

Q.no 2. The Number of stress cycles that the standard specimen can complete before appearance of first fatigue crack is
A : fatigue life
B : endurance limit
C : ultimate strength
D : yield strength

Answer:-A : fatigue life

Q.no 3. A self-locking screw has
A : fine threads
B : coarse threads
C : two nuts
D : coefficient of friction more than tangent of lead angle

Answer:-D : coefficient of friction more than tangent of lead angle

Q.no 4. Stress concentration occurs due to
A : abrupt change in cross-section
B : discontinuities in component
C : internal cracks and flaws
D : any one of the above

Answer:-D : any one of the above

Q.no 5. A knuckle joint is used to transmit
A : axial tensile force only
B : axial tensile or compressive force
C : axial compressive force only
D : combined bending and torsional moment

Answer:-A : axial tensile force only

Q.no 6. Universal coupling is a type of ____
A : Flexible coupling
B : Rigid coupling
C : Both a. and b
D : None of the above

Answer:-A : Flexible coupling

Q.no 7. Which of the following materials has maximum ductility
A : grey cast iron
B : mild steel
C : alloy steel
D : high carbon steel

Answer:-B : mild steel

Q.no 8. When mechanical component is subjected to fluctuating loads, it fails at the stress which is
A : lower than ultimate tensile strength
B : higher than ultimate tensile strength
C : equal to ultimate tensile strength
D : any value of ultimate tensile strength

Answer:-A : lower than ultimate tensile strength

Q.no 9. In a steam engine, the valve rod is connected to an eccentric rod by means of
A : Cotter joint
B : Knuckle joint
C : Universal joint
D : Flange coupling

Answer:-B : Knuckle joint

Q.no 10. In a fusion welding process,
A : only heat is used
B : only pressure is used
C : combination of heat and pressure is used
D : none of these

Answer:-A : only heat is used

SET 1 of  Design of Machine Elements MCQ

Q.no 11. The fulcrum pin of lever is designed on the basis of
A : torsional moment
B : axial tensile force
C : bending moment
D : bearing pressure

Answer:-D : bearing pressure

Q.no 12. If the stiffness of parts held together by bolt is too large compared with the stiffness of bolt (hard gasket), then the resultant load on the bolt is equal to
A : initial tension
B : external load
C : sum of initial tension and external load
D : higher of initial tension and external load

Answer:-D : higher of initial tension and external load

Q.no 13. In design of screw jack from buckling considerations, the end conditions are assumed as
A : both ends are hinged
B : both ends are fixed
C : one end fixed and other hinged
D : one end fixed and other free

Answer:-D : one end fixed and other free

Q.no 14. The helix angle in case of closely coiled helical spring is
A : Less than 10°
B : 10° to 15°
C : 15° to 20°
D : More than 20°

Answer:-A : Less than 10°

Q.no 15. If friction angle is 30’ then the maximum efficiency of the screw is
A : 0.33
B : 0.66
C : 0.5
D : Noe of the mentioned

Answer:-A : 0.33

Q.no 16. The maximum amplitude of completely reversed stress that the standard specimen can sustain for 1 million cycles is
A : fatigue life
B : endurance limit
C : ultimate strength
D : yield strength

Answer:-B : endurance limit

Q.no 17. If core diameter of bolt is 13.8cm the it’s nominal diameter is given by?
A : 17.27mm
B : 15.34mm
C : 14.67mm
D : 16.34mm

Answer:-A : 17.27mm

Q.no 18. The spring in which number of leaves, which are held together by U-clips are called as
A : Leaf spring
B : semi-elliptical leaf
C : Helical spring
D : elliptical springs

Answer:-B : semi-elliptical leaf

Q.no 19. The angle of twist for a transmission shaft is inversely proportional to
A : shaft diameter
B : (shaft diameter)2
C : (shaft diameter)3
D : (shaft diameter)4

Answer:-D : (shaft diameter)4

Q.no 20. The spring used in mechanical toys is
A : Leaf spring
B : Spiral spring
C : Helical spring
D : All of these

Answer:-B : Spiral spring





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here