https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/Digital_Electronics_MCQs_with_Answers_For_SPPU_Exam_2020_toolsandjobs_wuj0em
secondyear

Digital Electronics MCQs with Answers For SPPU Exam 2020 Part 4





Digital Electronics MCQs of Engineering Questions. This mcqs are useful in your university SPPU exams 2020, placements exams, GATE and others all exams.

Before solving this mcqs i suggest you must read this for better concept.

Click here to read part 1 of digital electronics mcqs

Click here to read part 2 of digital electronics mcqs

Click here to read part 3 of digital electronics mcqs

1. Which of the following circuits come under the class of combinational logic circuits? 1. Full adder 2. Full subtractor 3. Half adder 4. J-K flip-flop 5. Counter
Select the correct answer from the codes given below:
a. 1 only
b. 3 and 4
c. 4 and 5
d. 1, 2 and 3

Ans: d

2. Which of the following circuits come under the class of sequential logic
circuits? 1. Full adder 2. Full subtractor 3. Half adder 4. J-K flip-flop 5. Counter
Select the correct answer from the codes given below:
a. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 3 and 4
d. 4 and 5

Ans: d

3. Clock is a---- signal.
a. rectangular
b. triangular
c. pulse
d. Any other

Ans: a

4. A flip flop is a
a. combinational circuit
b. memory element
c. arithmetic element
d. memory or arithmetic

Ans: b

5. The basic storage element in a digital system is
a. flip flop
b. counter
c. multiplexer
d. encoder

Ans: a

6. ____FF is used to provide delay in ciruit.
a. SR
b. D
c. JK
d. any other

Ans: b

7. In a D latch
a. a high D sets the latch and low D resets it
b. a low D sets the latch and high D resets it
c. race can occur
d. none of above

Ans: a

8. ____ is basically group of FFs
a. counter
b. register
c. latch
d. Any other

Ans: b

9. The simplest register is
a. buffer register
b. shift register
c. controlled buffer register
d. bidirectional register

Ans: a

10. The basic shift register operations are
a. serial in serial out
b. serial in parallel out
c. parallel in serial out
d. all of above

Ans: d

11. SIPO stands for-----
a. serial in parallal out
b. serial in serial out
c. serial
d. Any other

Ans: a
 

12. A universal shift register can shift
a. from right to left
b. from left to right
c. both from right to left and left to right
d. none of above

Ans: c

13. An 8 bit binary number is to be entered into an 8 bit serial shift register. The
number of clock pulses required is
a. 1
b. 2
c. 4
d. 8

Ans: d

14. An 8 bit binary number is to be entered into an 8 bit parallel-in shift register.
The number of clock pulses required is
a. 1
b. 2
c. 4
d. 8

Ans: a

15. The digital circuit used for counting pulse is known as_____.
a. counter
b. FF
c. register
d. any other

Ans: a

16. A counter is a
a. Sequential ckt
b. Combinational ckt
c. both combinational and sequential ckt
d. none of above

Ans: a

17. IC counters are
a. synchronous only
b. asynchronous only
c. both synchronous and asynchronous
d. none of above

Ans: c

18. A counter has 4 flip flops. The total number of states are
a. 8
b. 10
c. 16
d. 15

Ans: c

19. A counter has N flip flops. The total number of states is
a. N
b. 2N
c. N2
d. 4N

Ans: b

20. A 3 bit up-down counter can count from

a. 000 to 111
b. 111 to 000
c. 000 to 111 and also from 111 to 000
d. none of above

Ans: c

21. A 4 bit down counter can count from
a. 0000 to 1111
b. 1111 to 0000
c. 000 to 111
d. 111 to 000

Ans: b

22. A mod 4 counter will count
a. from 0 to 4
b. from 0 to 3
c. from any number n to n+4
d. none of above
Ans: b
 

23. A counter has modulus of 10. The number of flip flops is
a. 10
b. 5
c. 4
d. 3

Ans: c

24. The number of flip flops needed for Mod 7 counter are
a. 7
b. 5
c. 3
d. 1

Ans: c

25. A three-bit up-down binary counter is in the down mode and in the 000 state.
After 3 clock pulses, to what state does the counter go?
a. 101
b. 011
c. 111
d. 110

Ans: a

26. A three-bit up-down binary counter is in the up mode and in the 110 state.
After 3 clock pulses, to what state does the counter go?
a. 010
b. 011
c. 001
d. 110

Ans: c

27. A decade counter skips
a. binary states 1000 to 1111
b. binary states 0000 to 0011
c. binary states 1010 to 1111
d. binary states 1111 and higher

Ans: c

28. Which parts of the computer perform arithmetic calculations?
a. ALU
b. Registers
c. Logic bus
d. none of above

Ans: a

29. _________ is used to identify particular location in main memory where
data is store.
a. Data Bus
b. Control Bus
c. Address Bus
d. Any other

Ans: c

30. Each box in memory has __________ address.
a. unique
b. alterable
c. two
d. double

Ans: a
 

31. Accumulator's main purpose is _________.
a. temporary data storage
b. keeping track of the next instruction to be executed
c. selecting which peripheral should be addressed
d. storing instructions

Ans: a
 

32. Microprocessor communicates with the outside world through the ______.
a. memory
b. I/O devices
c. ALU
d. NONE OF THE ABOVE

Ans: b

33. ______ register gives the address of the memory location from where the next instruction is to be fetched.
a. Accumulator
b. SP
c. PC
d. any of the above

Ans: c
 

This is the end of Digital Elctronics MCQs set.

IF you like this then comment good and share with your friends and 

Before solving this mcqs i suggest you must read this for better concept.

 

 





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here