https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/all-mechanical-engineering-mcqs_g9iutx
firstyear

Electric Arc Welding and Sheet Metal Working MCQs Part 1





Multiple Choice Questions On Electric Arc Welding and Sheet Metal Working MCQs Part 1. This sets of objective questions or MCQs more focuses on electric arc welding and sheet metal working.

This questions and answers may helps in you competitive exams, placements and all university online exams.

Before solved this i suggest you read this

SET 1: Electric Arc Welding and Sheet Metal Working MCQs Part 1

1. In welding process which of the following must present
A. Filler material
B. Pressure
C. Heat
D. Both (A) and (C)

Ans. C

2. In welding process, the heat required for welding is obtained from
A. Electric Energy
B. Chemical Reaction
C. Combustion of gases
D. All of the above

Ans. D

3. In „arc‟ welding process, the heat required for welding is obtained from
A. Electric Energy
B. Chemical Reaction
C. Combustion of gases
D. All of the above

Ans. A

4. Which of the following is the requirement of power supply of electric arc welding
A. High voltage and high current
B. High voltage and low current
C. Low voltage and high current
D. High voltage and high power
 

Ans. C

5.Arrange the following processes in increasing order of operating temperature
1. Sheet metal forming
2. Hot working of steel
3. Brazing
4. Casting
5. Soldering
6. Welding
A. 1-3-5-6-2-4
B. 1-2-5-3-6-4
C. 1-5-3-2-6-4
D. 3-1-5-2-6-4

Ans. C

6. Typical operating current in electric arc welding is
A. 100 to 500 mA
B. 1 to 5 A
C. 10 to 25 A
D. Above 200 A

Ans. D 

7. Typical operating voltage n electric arc welding is
A. 20 to 40 V
B. 220 to 240 V
C. 420 to 440 V
D. Above 1000 V

Ans. A

8. Typical operating temperature in electric arc welding is
A. Below 5000C
B. Around 15000C
C. Around 50000C
D. Above 100000C

Ans. B

9. Flux coating is provided on the electrode of electric arc welding
A. To protect electrode from corrosion
B. To create shield gases during the welding
C. To avoid electric shock to the operator
D. To enhance heat produced during the welding

Ans. B

10. In electric arc welding
A. Positive terminal of power supply is connected to work piece and negative terminal to electrode
B. Negative terminal of power supply is connected to work piece and positive terminal to electrode
C. Negative terminal of power supply is connected to electrode and work piece grounded
D. It doesn‟t matter which terminal is connected to electrode as long as work piece is grounded

Ans. A

SET 2: Electric Arc Welding and Sheet Metal Working MCQs Part 1

11. Assertion(A): In electric arc welding process negative terminal of power supply is connected to electrode Reason(R):Flow
of electrons and hence arc will be directed away from the negative terminal
A. Statement (A) is true but statement (R) is false
B. Statement (R) is true but statement (A) is false
C. Both statements are true but statement (R)is not correct explanation of statement(A)
D. Both statements are true and statement (R)is correct explanation of statement (A)

Ans. D

12. Which of the following statements are incorrect regarding electric arc welding
1. Two joining metals never melt during the welding process but only electrode melts
2. Electrode must be always in the contact of work piece during welding
3. Strength of welded joint is much less than strength of base metal
4. Welded joint changes the metallurgical properties of base metals

A. 1,2,3
B. 2,4
C. 1,2
D. None of the statement is incorrect

Ans. C

13. In soldering ,composition of soldering wire is
A. 63% tin, 37% lead
B. 37% tin, 63% lead
C. 63% tin, 37% zinc
D. 37% tin, 63% zinc

Ans. C

14. Which of the following metal joining process is quickest in terms of molten metal solidification time?
A. Soldering
B. Brazing
C. Welding
D. Can‟t say

Ans. A

15. Identify the correct statements regarding brazing
A. Brazed joint strengthens slowly as compared to welding and soldering
2. Brazing can be used join metals as well as non metals
3. During brazing base metals are not melted
4. During brazing molten metal flows in the gap by capillary action
5. Brazed joint is thermally and electrically conductive

A. 2,3,4
B. 1,2,4
C. 1,3,4
D. All statements are correct

Ans. D

16. In which of the following metal joining process base metals are not melted?
A. Soldering
B. Brazing
C. Welding
D. Both soldering and brazing

Ans. D

17. Which of the following metal joining process produces strongest joint?
A. Soldering
B. Brazing
C. Welding
D. Can‟t say

Ans. C

18. Assertion(A): In electric arc welding process electrode is coated with flux
Reason(R): During welding the flux burns and creates protective shield of gases
around the weld pool avoiding formation brittle phases such as metal oxides and  nitrides
A. Statement (A) is true but statement (R) is false
B. Statement (R) is true but statement (A) is false
C. Both statements are true but statement (R)is not correct explanation of statement (A)
D. Both statements are true and statement (R)is correct explanation of statement (A)

Ans. D

19. When thickness is more than 6mm it is called as
A. Plate
B. Sheet
C. Anyone of a and b
D. None of the above

Ans. A

20. When thickness is less than 6mm it is called as
A. Plate
B. Sheet
C. Anyone of a and b
D. None of the above

Ans. B

SET 3: Electric Arc Welding and Sheet Metal Working MCQs Part 1

21. Sheets are used to make
A. Engine parts
B. Turbine blades
C. Car bodies
D. None of the above

Ans. C

22. Curling is a method of
A. Forming
B. Blanking
C. Drawing
D. Bending

Ans. D

23. Advantage of sheet metal
A. Light weight
B. Good formability
C. Low cost
D. All of the above

Ans. D

24. Out of following - are used in sheet metal operation
A. Electrode
2. Die
3. Punch
4. Hammer
A. 1,2 and 3
B. 2,3 and 4
C. 2 and 3 only
D. All of the above 

Ans. B

25. The following is not a metal shearing process
A. Lancing
B. Embossing
C. Notching
D. Blanking

Ans. B

26. In sheet metal working, shearing or cracking starts at
A. Contact surfaces
B. Middle surface
C. Both a and b
D. None of the above

Ans. A

27. In a rectangular plate a circular hole is produced by sheet metal operations. If remaining of rectangular plate is used then the operation is
A. Blanking
B. Piercing
C. Perforating
D. Notching

Ans. B

28. In a rectangular plate a circular hole is produced by sheet metal operations. If cut circular plate is used then the operation is
A. Blanking
B. Piercing
C. Perforating
D. Notching

Ans. A

29. In a rectangular plate number of circular holes are produced by sheet metal operations, then operation is
A. Blanking
B. Piercing
C. Perforating
D. Notching

Ans. D

30. Cutting a metal sheet in a straight line is
A. Blanking
B. Piercing
C. Slitting
D. Notching

Ans. C





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here