https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/all-mechanical-engineering-mcqs_h2z0xf
firstyear

Electric Arc Welding and Sheet Metal Working MCQs Part 2





Multiple Choice Questions On Electric Arc Welding and Sheet Metal Working MCQs Part 2. This sets of objective questions or MCQs more focuses on electric arc welding and sheet metal working.

This questions and answers may helps in you competitive exams, placements and all university online exams.

Before solved this i suggest you read this

SET1 :-Electric Arc Welding and Sheet Metal Working MCQs

1. Cutting small portion of sheet and bending it is 
A. Blanking
B. Lancing
C. Slitting
D. Notching

Ans. B

2. Springback is related to
A. Blanking
B. Bending
C. Slitting
D. Notching

Ans. B

3. A cup can be formed by which of the following operation
A. Blanking
B. bending
C. Drawing
D. Notching

Ans. C

4. In sheet metal working, which of following is movable
A. Die
B. Punch
C. Both a and b
D. None

Ans. B

5. In simple die, how many number of operations are performed in one stroke?
A. One
B. Two
C. Many
D. Can‟t say

Ans. A

6. In compound die, how many number of operations are performed in one stroke?
A. One
B. Only Two
C. Many
D. Can‟t say

Ans. C

7. In progressive die, number of operations are performed at……..
A. One station
B. Only Two
C. Two or more
D. Can‟t say

Ans. C

8. In sheet metal working, which of following is immovable
A. Die
B. Punch
C. Both a and b
D. None

Ans. A

9. The main causes of porosity in welded joints are:
A. Poor access
B. Loss of gas shield
C. “Dirty” materials
D. All of the above

Ans. B

10. Metal forming is the process in which
A. Removal of metal takes place
B. Shaping of metal by forces applied through various dies and tools
C. Some additional materials are joined to the raw material
D. Material addition, through melting and pouring

Ans. B

 

SET 2 :-Electric Arc Welding and Sheet Metal Working MCQs

11. Welding is the process in which
A. Removal of metal takes place
B. Shaping of metal by forces applied through various dies and tools
C. Some additional materials are joined to the raw material
D. Material addition, through melting and pouring

Ans. C

12. In a welding a flux is used
A. to permit perfect cohesion of metal
B. To remove the oxides of the metal formed at higher temperature
C. both A. and C. above
D. none of above

Ans. C

13. In arc welding current used is
A. AC current of high frequency
B. AC current of low frequency
C. DC current
D. all of above

Ans. B

14. Brazing process is carried out in the temperature range of ---
A. 150-250 deg C
B. 250-450 deg C
C. 500-700 deg C
D. 700-900 deg C

Ans. C

15. The flux in brazing process is used in the form of ----
A. Solid
B. liquid
C. Gas
D. all of above

Ans. D

16. ARC length in arc welding should be nearly equal to
A. diameter of electrode
B. 2d
C. 3d
D. 4d

Ans. B

17. Advantage of cold working is
A. better dimensional accuracy
B. better surface finish
C. higher strength
D. all of these.

Ans. D
 
18. Material used for coating the electrode is called as
A. protective layer
B. binder
C. slag
D. flux

Ans. C

19. “Blanking” is an expression used in
A. sheet metal work
B. casting process
C. drawing
D. rolling.

Ans. A

20. The strength of a brazed joint
A. decreases with increase in gap between the two joining surfaces
B. increases with increase in gap between the two joining surfaces
C. decreases up to certain gap between the two joining surfaces beyond which it increases
D. increases up to certain gap between the two joining surfaces beyond which it decreases

Ans. A

 

SET 3 :-Electric Arc Welding and Sheet Metal Working MCQs

21. When a metal returns to its original shape after an applied load has been removed, the metal is said to have:
A. Plasticity
B. Ductility
C. Elasticity
D. Malleability

Ans. E

22. Which arc welding process utilizes a non-consumable electrode?
A. MIG
B. TIG
C. MMA
D. SAW

Ans. B

23. The preheating of parts to be welded and slow cooling of the welded structure will reduce
A. cracking and incomplete fusion
B. cracking and residual stress.
C. residual stress and incomplete penetration
D. cracking and underfill.

Ans. C

24. The process of increasing of the cross section of the bar at the expense of its length is known as
A. Drawing down
B. upsetting
C. peening
D. spinning

Ans. B

25. The filler metals used in ____ process are copper based and silver based alloys
A. brazing
B. soldering
C. welding
D. All of above

Ans. A

26. In____ process the base metals are not melted during the joining
A. brazing
B. soldering
C. welding
D. All of above

Ans. A

27. Brazing process can join_________
A. non-metals to metals
B. porous metal components
C. dissimilar metals
D. All of above

Ans. D

28. Brazing is used in the joining of __________
A. electrical equipments
B. pipes and heat exchanger
C. tool tips and turbine blades
D. All of above

Ans. D

29. _____ process metallic parts are joined by non-ferrous filler metal
A. brazing
B. soldering
C. welding
D. All of above

Ans. A

30. The temperature produced at the center of arc in electric arc welding is______
A. 6000 to 7000°C
B. 5000 to 10000°C
C. 6000 to 10000°C
D. 1000 to 10000°C

Ans. A
 

Electric Arc Welding and Sheet Metal Working MCQs Part 1





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here