https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/Electromagnetism_MCQs_with_answers_for_SPPU-toolsandjobs_bmwojj
firstyear

Electromagnetism MCQs with answers for SPPU - Part 2





This sets of mcqs contains questions on Electromagnetism for preparing your objectives exams....

SET 1 of Electromagnetism MCQs with answers 

1. The complete path followed by the magnetic flux is called
a. electric circuit
b. magnetic circuit
c. electromagnetism
d. electric field

ans: b

2. Current carrying conductor is always surrounded by
a. magnetic field
b. electric field
c. Electricity
d. current

ans: a

3. The direction of magnetic field produced by current carrying conductor is given by
a. Lenz’s law
b. right hand thumb rule
c. Fleming’s left hand rule
d. Kirchoff’s law

ans: b

4. Imaginary lines of force originating from magnet is called
a. current
b. resistance
c. flux
d. magnetic field

ans: c

5. Region surrounded by magnet is called
a. magnetic field strength
b. magnetic field
c. electric field
d. resistance

ans: b

6. Lines of force is also called
a. flux
b. current
c. resistance
d. flux density

ans:a

7. Lines of force passing per unit area is called
a. magnetic field
b. magnetic flux
c. magnetic flux density
d. magnetic field strength

ans:c

8. unit of flux is
a. weber
b. wb/m2
c. Tesla
d. AT

ans:a

9. Unit of flux density is
a. wb/m2
b. wb
c. AT/wb
d. A

ans:a

10. Unit of magnetic field
a. wb/m2
b. wb
c. AT/wb
d. none of above

ans:b

SET 2 of Electromagnetism MCQs with answers 

11. Unit of reluctance is
a. AT/wb
b. AT
c. Tesla
d. Wb/A

ans:a

12. Opposition to the magnetic lines of force is
called
a. Flux
b. resistance
c. susceptance
d. reluctance

ans:d

13. Unit of magnetic field strength is
a. AT/m
b. AT/wb
c.Tesla
d. ohms

ans: a

14. The force on two current carrying conductors in the same direction
a. have force of repulsion between them
b. have force of attraction between them
c. remains unaffected
d. none of above

ans: b

15. Magneto motive force is directly proportional to
a. no. of turns of coil
b. current through the coil
c. both a and b
d. none of above

ans: c

16. The term permeability for a material means
a. the no. of turns on an air core
b. the mmf required to produce one unit of magnetic flux
c. the ability of a material to conduct electricity through it
d. the ability of material to conduct magnetic lines of force

ans: d

17. An air gap is usually inserted in a magnetic circuit
a. to prevent saturation
b. increase flux
c. decrease flux
d. increase mmf
ans: a

18. A magnetic circuit requires 800 ampere turns to produce a certain amount of flux. If exciting coil of 100 turns has 5 ohms resistance, then the voltage to be applied to the exciting coil must be
a. 40V
b. 20 V
c.10V
d. 5V

ans: a

19. Permeability of a material is the ratio of
a. magnetic field to flux density
b. flux density to magnetic field strength
c. magnetic field strength to flux density
d. none of above

ans: b

20. The term saturation related to magnetic circuit means
a. magnetic field strength increases with current
b. flux density increases with current
c. flux density remains constant if magnetic field strength is increased
d. magnetic field strength remains constant if flux density is increased.

ans:c
 

Basic Electrical Engineering Part-4

Basic Electrical Engineering Part-5

Basic Electrical Engineering Part-6





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here