https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/Electrostatics_MCQs_with_answers-toolsandjobs_1_jopyt4
firstyear

Electrostatics MCQ's with answers - Part 2





This sets of mcqs contains questions on Electrostatics with answers in part 2 for preparing your objectives exams....

SET 1 of Electrostatics MCQ's with answers

1. For which of the following parameter variation, the capacitance of the capacitor remains unaffected?
a. Distance between plates
b. Area of the plates
c. Nature of dielectric
d. Thickness of the plates

ans: d

2. Which of the following expression is correct for electric field strength?
a. E = D/𝝐
b. E = D2 /𝝐
c. E = 𝝅D
d. E = 𝝅D

ans: a

3. Which of the following statement is true?
a. The current in the discharging capacitor grows linearly
b. The current in the discharging capacitor grows exponentially
c. The current in the discharging capacitor decays exponentially
d. The current in the discharging capacitor decreases constantly

ans:c

4. In a capacitor the electric charge is deposited on
a. metal plates
b. dielectric
c. both (a) and (b)
d. none of the above

ans:a

5. Which of the following materials has the highest value of dielectric constant?
a. Glass
b. Vaccum
c. Ceramics
d. Oil

ans: c

6. Capacitance of air capacitor increases with
a. increase in plate area and decrease in distance between the plates
b. increase in plate area and distance between the plates
c. decrease in plate area and value of applied voltage
d. reduction in plate area and distance between the plates

ans: a

7. A capacitor consists of
a. two insulators separated by a conductor
b. two conductor separated by a dielectric
c. two insulators only
d. two conductors only

ans:b

8. A paper capacitor is usually available in the form of
a. tubes
b. rolled foil
c. disc
d. meshed plates

ans:b

9. Air capacitors are generally available in the range
a. 10 to 400 pF
b. 1 to 20 pF
c. 100 to 900 pF
d. 20 to 100 pF

ans:a

10. The unit of capacitance is
a. Henry
b. Ohm
c. Farad
d. Farad/m

ans:c

SET 2 of Electrostatics MCQ's with answers

11. A capacitor charged to 200V has 2000 µC of charge. The value of capacitance will be
a. 10 F
b. 10 µF
c. 100 µF
d. 1000 µF

ans:b

12. Voltage across capacitor at any time‘t’ during charging from a D.C. source of voltage V is given by
a. ν = Ve-t/λ
b. ν = V(1-e -t/λ)
c. ν = V2e -t/λ
d. ν = V2(1-e -t/λ)

ans:b

13. The ratio of electric flux density to electric field intensity is called ………. of the medium
a. permeability
b. permittivity
c. reluctance
d. capacitance

ans:b

14. Energy stored in the electrical field of a capacitor C when charged from a D.C, source of voltage V is equal to …….. Joule
a. ½ CV2
b. ½ C2V
c. CV2
d. C2V

ans:a

15. The absolute permittivity of free space is given by
a. 8.854 x 10-9 F/m
b. 8.854 x 10-10 F/m
c. 8.854 x 10-11 F/m
d. 8.854 x 10-12 F/m

ans:d

16. The relative permittivity of free space is given by
a. 1
b. 10
c. 100
d. 1000

ans:a

17. When 4 Volt e.m.f. is applied across a 1 Farad capacitor, it will store energy of
a. 2 Joule
b. 4 Joule
c. 6 Joule
d. 8 Joule

ans:d

18. The capacitor preferred for high frequency circuits is
a. air capacitor
b. mica capacitor
c. electrolytic capacitor
d. paper capacitor

ans:b

19. If a 6µF capacitor is charged to 200 V the charge in Coulomb will be_______________
a. 800 µC
b. 900 µC
c. 1200 µC
d. 1600 µC

ans:c

20. Which of the following capacitors is marked for polarity____________________?
a. air
b. paper
c. mica
d. electrolyte

ans: d


electromagnetism Part -1

electromagnetism Part -2





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here