https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/Energy_audit_and_management_MCQs_with_answers-toolsandjobs_ohprtz
lastyear

Energy audit and management MCQ's with answers





This sets of MCQ's contains energy audit and management questions with answers for your all engineering exams...

SET 1 of Energy audit and management MCQs

Q.no 1. CFC stands for___________
A : Chloro Fluro Carbons
B : Carbon Fluorine Carbon
C : Compact Fluro Carbons
D : Concentric Fluro Carbons

Answer:-A : Chloro Fluro Carbons

Q.no 2. Which of the following is not green house gas?
A : Carbon-dioxide
B : methane
C : Nitrous oxide
D : Hydrogen

Answer:-D : Hydrogen

Q.no 3. Over all efficiency of Gas turbine type cogeneration system is
A : 70 – 85
B : 60 – 80
C : 75-85
D : 84-92

Answer:-A : 70 – 85

Q.no 4. What is COP?
A : Conference of Parties
B : Coefficient of Pollution
C : Coalition of Parties
D : Convention of People

Answer:-A : Conference of Parties

Q.no 5. Which technique takes care of time value of money in evaluation?
A : payback period
B : IRR
C : NPV
D : Both (b) & (c)

Answer:-D : Both (b) & (c)

Q.no 6. Which country emits maximum CO2?
A : Australia
B : Iceland
C : Norway
D : USA

Answer:-D : USA

Q.no 7. Capillary wick is a part of
A : heat pump
B : heat wheel
C : heat pipe
D : regenerator

Answer:-C : heat pipe

Q.no 8. In a no load test of a 3-phase induction motor, the measured power by the wattmeter consists of:
A : core loss
B : copper loss
C : core loss, windage & friction loss
D : stator copper loss, iron loss, windage & friction loss

Answer:-D : stator copper loss, iron loss, windage & friction loss

Q.no 9. The principles of energy management do not involve the following
A : Procure all the energy needed at the lowest possible price
B : Manage energy use at highest energy efficiency
C : Use the most appropriate technology
D : Release untreated hot flue gases to atmosphere

Answer:-D : Release untreated hot flue gases to atmosphere

Q.no 10. How energy conservation measures are classified?
A : Low cost – high return
B : Medium cost – medium return
C : High cost – high return
D : all the above

Answer:-D : all the above

SET 2 of Energy audit and management MCQs

Q.no 11. What is ESCO?
A : Energy saving company
B : Energy sourcing company
C : Energy service company
D : Energy section of company

Answer:-C : Energy service company

Q.no 12. For coal fired system, the flame length is influenced by
A : moisture
B : volatile matter
C : ash content
D : fixed carbon

Answer:-B : volatile matter

Q.no 13. Sensitivity analysis is an assessment of ________________
A : profits
B : losses
C : Risk
D : all

Answer:-C : Risk

Q.no 14. If 30,000 kcal of heat is removed from a room every hour then the refrigeration tonnage will be nearly equal to
A : 30 TR
B : 15 TR
C : 10 TR
D : 100 TR

Answer:-C : 10 TR

Q.no 15. Which one of the following is a high temperature heat recovery device?
A : Regenerator
B : Heat pump
C : Heat wheel
D : Heat pipe

Answer:-A : Regenerator

Q.no 16. The device used to upgrade a lower pressure steam to a higher pressure steam is called
A : heat pump
B : thermo compressor
C : heat pipe
D : heat wheel

Answer:-B : thermo compressor

Q.no 17. What is the reduction in distribution loss if the current flowing through the distribution line is reduced by 10%?
A : 0.1
B : 0.81
C : 0.19
D : None of the above

Answer:-C : 0.19

Q.no 18. If the speed of a reciprocating pump is reduced by 50 %, the head
A : is reduced by 25%
B : is reduced by 50%
C : is reduced by 75%
D : remains same

Answer:-D : remains same
 





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here