https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/Engineering_Drawing_Introduction_MCQ_With_Answers_For_Online_Exam_2020__cz51nh
firstyear

Engineering Drawing Intro MCQ With Answers For Online Exam 2020





This MCQ question set of Engineering Drawing or Engineering Graphics contains two topics Intro to Engineering Drawings (Graphics) and Engineering Scale

Introduction to Engineering Drawings (Graphics)

 

1. Which tool can be used to draw a 90 degree angle?

A) 30/60 triangle

B) Protractor

C) Drafting machine

D) All of the above

Ans : D

 

2. Which set of lead grades has a grade out of sequence?

A) H, HB, B, 3B

B) 7B, H, F, 3H

C) 6B, B, H, 4H

D) 9H, HB, B, 2B

Ans : B

 

3. Which type of line is part of a dimension?

A) Break lines

B) Phantom lines

C) Extension lines

D) Cutting plane lines

Ans : C

 

4. Which type of line is particular to section drawings?

A) Break lines

B) Phantom lines

C) Extension lines

D) Cutting plane lines

Ans : D

 

5. Which angle cannot be made with either a 45 or 30/60 triangle or a combination of the two?

A) 90

B) 70

C) 30

D) 15

Ans : B

 

6. A drawing instrument set usually contains all of the following, except:

A) Bow compass

B) Scale

C) Dividers

D) Extra leads

Ans : D

 

7.Which line type is thin and light?

A) Visible lines

B) Center lines

C) Construction lines

D) All of the above

Ans : C

 

8. Which line type is thick and black?

A) Visible lines

B) Center lines

C) Construction lines

D) All of the above

Ans : A

 

9. Which type of line has precedence over all other types of lines?

A) A hidden line

B) A center line

C) A visible line

D) None of the above

Ans : C

 

10. Which statement(s) is true about the precedence of lines?

A) A hidden line has precedence over a center line

B) A center line has precedence over a visible line

C) A visible line has precedence over a miter line

D) All of the above

Ans : A

 

11. When you want to make the letters of a line of text narrower, you would set its:

A) Aspect

B) Scale

C) Alignment

D) Font

Ans : A

 

12. When you want to make sure that all of the text stays to the right of a given point on the drawing, you wound set its:

A) Aspect

B) Scale

C) Alignment

D) Font

Ans : C

 

13.The primary unit of measurement for engineering drawings and design in the mechanical industries is the

A) Millimeter

B) Centimeter

C) Meter

D) Kilometer

Ans : A

 

14.To draw the leader line, which type of the following line is used?

A) Continuous thick line

B) Long chain thin line

C) Continuous thin wavy line

D) Continuous line

Ans : D

 

15. A French curve is used to draw

A) Circle

B) Ellipse

C) Smooth free form curve

D) Polygon

Ans : C

 

16.A drafter helps in drawing

A) parallel and perpendicular lines

B) concentric circles

C) Smooth curves

D) All of above

Ans : D

 

17. Which of the following pencil leads is hardest?

A) HB

B) H

C) B

D) F

Ans : A

 

18. To draw smooth curve of any nature, draughting instruments used is

A) Mini-drafter

B) French curve

C) Templates

D) Eraser shield

Ans : B

 

19. Parallel lines can be drawn with the help of

A) Mini-drafter

B) T-square

C) Pair of set squares

D) All of these

Ans : A

 

20. “A” series of paper has length to width ratio of approximately

A) 3:2

B) Ö3:1

C) Ö2:1

D) 5:3

Ans : 

 

Engineering Scale

 

1. Which one of the following is not a reduction scale?

A) 1:1

B) 1:200

C) 5/320

D) 5:2

Ans : A

 

2. For drawing of small instruments, watches etc. the scale used is

A) Reduced scale

B) Full scale

C) Enlarged scale

D) None of these

Ans : A

 

3. When the drawing are drawn smaller than the actual size of object then scale is known as

A) Reduced scale

B) Enlarged scale

C) Full scale

D) None of these

Ans : A

 

4. If the 10m length is represented as 1 mm on the map then representative fraction is

A) 1/100

B) 1/1000

C) 1/10

D) None of these

Ans : D

 

5. The R.F. of scale is always

A) Less than 1

B) Equal to 1

C) Greater than 1

D) Any of these

Ans : D

 

6. The unit of R.F. is

A) Cubic centimeter

B) Square centimeter

C) Centimeter

D) None of these

Ans : D

 

7. The full form of R.F. is

A) Reducing fraction

B) Representative fraction

C) Reduction factor

D) Representative factor

Ans : B

 

8. A map of 10 cm X 8 cm represents an area of 50000sq. meter of a field. The R.F. of the scale is

A) 1/25

B) 1/625

C) 1/2500

D) 1/6250000

Ans : C

 

9. An area of 36 square kilometer is represented by 144 square centimeter on a map. What is the R.F. ?

A) ¼

B) 1/2

C) 1/5000

D) 1/50000

Ans : D

 

10.When measurements are required in three consecutive units, the appropriated scale is

A) Plain scale

B) Diagonal scale

C) Isometric scale

D) Scale of cords

Ans : B

 

11. In the diagonal scale, the word “diagonal” is used because it is most suitable for the measurement of

A) Diameter of a

B) Diagonal a

C) Side of a pentagon

D) All of these

Ans : D

 

12. For scale, which one is not correct

A) 1:2

B)  1:20

C) 1:1/2

D) 1/2

Ans : D

 





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here