https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/Finite_element_analysis_FEA_MCQ-toolsandjobs_bvqfao
lastyear

Finite element analysis (FEA) MCQ SPPU with answers - Part 1





This sets of mcq's most includes questions on finite element analysis, Isoparametric Elements with answers....

Q.no 1. Parent element of four nodded Isoparametric quadrilateral element in natural coordinate system is
A : Eight nodded rectangular element
B : Four nodded rectangular element
C : Nine nodded rectangular element
D : Twelve nodded rectangular element

Answer:-B : Four nodded rectangular element

Q.no 2. When displacement nodes are greater than geometry nodes, it is known as
A : Isoparametric
B : Subparametric
C : Superperametric
D : CST

Answer:-B : Four nodded rectangular element

Q.no 3. Isoparametric finite elements are based on the parametric definition of
A : both coordinate and displacement functions.
B : coordinates functions only
C : displacements functions only
D : boundary conditions

Answer:-A : both coordinate and displacement functions.

Q.no 4. Pick the correct statement
A : Flat shell elements are created by combining plane and bending plate elements.
B : Flat shell elements are always higher order elements.
C : Flat shell elements are necessarily 3-D elements
D : Flat shell's elements can be analysed using kirchoff's plate theory

Answer:-A : Flat shell elements are created by combining plane and bending plate elements.

Q.no 5. The following methods assumes that trial functions over entire solution
A : Finite Element Method
B : Finite Difference Method
C : Rayleigh-Ritz method
D : Central Difference method

Answer:-C : Rayleigh-Ritz method

Q.no 6. No of coeficients in an displacement function are equal to
A : no. of nodes x dof per node
B : Total no of degrees of freedom x degree of the equation
C : Rigid body displacement term plus total degrees of freedom
D : Degrees of freedom per node.

Answer:-A : no. of nodes x dof per node

Q.no 7. When displacements and geometry nodes are equal, it is known as
A : Isoparametric
B : Subparametric
C : Superperametric
D : CST

Answer:-A : Isoparametric

Q.no 8. For four nodded serendipity element which condition is true?
A : Nodes at corner only
B : Nodes on middle of the edges
C : One node must be at center
D : nodes anywhere on the element

Answer:-A : Nodes at corner only

Q.no 9. Principle of the stationary value of the potential energy is also called as
A : Principle of virtual work
B : Principle of work energy
C : Principle of conservation momentum
D : Principle of minimum potential energy

Answer:-D : Principle of minimum potential energy

Q.no 10. Number of shape functions in two nodded bar element are
A : 2
B : 3
C : 4
D : 6

Answer:-A : 2

Q.no 11. Why do we need a Jacobian matrix in the finite element method?
A : The Jacobian matrix is required to determine displacements
B : The Jacobian matrix is required to determine stresses
C : The Jacobian matrix is required to determine strains
D : The Jacobian matrix is required to map the natural coordinate system to the cartesian coordinate system.

Answer:-D : The Jacobian matrix is required to map the natural coordinate system to the cartesian coordinate system.

Q.no 12. Stress -strain relationship matrix of axisymmetric element consists of terms related to
A : radial distance r and angular deformation Theta
B : angular deformation theta and z coordinate
C : poisson's ratio and modulus of elasticity
D : z coordinate and radial distance

Answer:-C : poisson's ratio and modulus of elasticity

Q.no 13. If a domain is discretized into N linear 1-D elements, then the number of nodes will be
A : N
B : N plus 1
C : N minus 1
D : 2N

Answer:-B : N plus 1

Q.no 14. Stresses normal to the plate is neglected in
A : Mindlin Theory
B : Kirchhoff Theory
C : Membrane theory
D : Bending and Membrane theory

Answer:-B : Kirchhoff Theory

Q.no 15. The art of subdividing a structure into a convenient number of smaller components in finite element analysis is known as
A : triangulation
B : grid
C : descretization.
D : division

Answer:-C : descretization.

Q.no 16. When geometry nodes are greater than displacement nodes, it is known as
A : Isoparametric
B : Subparametric
C : Superperametric
D : CST

Answer:-C : Superperametric

Q.no 17. The displacement function U for 1 dimensional two node linear element using standard notations in terms of shape function will be
A : u equals to N1X1 plus N2X2
B : u equals to N2X1 plus N1X2
C : u equals to N1U2 plus N2U1
D : u equals to N1U1 plus N2U2

Answer:-D : u equals to N1U1 plus N2U2

Q.no 18. Sum of the shape functions is
A : between -1 to 1
B : always 1
C : always zero
D : any number

Answer:-B : always 1

Q.no 19. In variational principles, which of the following quantities are to be used.
A : Scalar
B : Vector
C : Both Scalar and Vector
D : 0

Answer:-A : Scalar

Q.no 20. Which statement is not true when related to degenerated solid element
A : Degenerated solid shell elements may be formed from regular elements by defining duplicate node numbers.
B : A degenerated element is an element whose characteristic face shape is quadrilateral, but is modeled with at least one triangular face
C : Degenerated elements are often used for modeling transition regions between fine and coarse meshes, or for modeling irregular and warped surfaces.
D : A degenerated element is an element is plane 2-D element.

Answer:-D : A degenerated element is an element is plane 2-D element.
 





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here