https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/Finite_element_analysis_FEA_MCQ-toolsandjobs_y1srsl
lastyear

Finite element analysis (FEA) MCQ SPPU with answers - Part 2





This sets of mcq's most includes questions on finite element analysis, Isoparametric Elements with answers in part 2....

SET 1 of Finite element analysis (FEA) MCQ

Q.no 1. Number of shape functions for 3D hexahedron element with nodes at corners only in natural coordinate system are
A : 2
B : 4
C : 6
D : 8

Answer:-D : 8

Q.no 2. The degrees of freedom for regular flat shell elments are
A : three translations and two rotations
B : three translations and three rotations
C : two translation and two rotations
D : one translation normal to plane and two rotations

Answer:-A : three translations and two rotations

Q.no 3. Pascals Triangle is used for writng
A : stress equation
B : displacement equation
C : stress strain equation
D : stiffness terms

Answer:-B : displacement equation

Q.no 4. Number of shape functions in two nodded beam element are
A : 2
B : 3
C : 4
D : 6

Answer:-C : 4

Q.no 5. Which is not example of serendipity rectangular element?
A : 8 nodded element
B : 12 nodded element
C : 4 nodded element
D : 9 nodded element

Answer:-D : 9 nodded element

Q.no 6. How many nodes are there in a tetrahedron element?
A : 3
B : 4
C : 6
D : 8

Answer:-B : 4

Q.no 7. As per the theory of thin plate with small deflection, the ratio of thickness to span (R) should be
A : R > (1/10)
B : R > (1/15)
C : R < (1/10)
D : R < (1/5)

Answer:-A : R > (1/10)

Q.no 8. For CST element, if N1=0.3 and N2-0.2 what is the value of N3
A : 0.6
B : 0.4
C : 0.7
D : 0.5

Answer:-D : 0.5


Q.no 9. The variational principle corresponding to the weak form of elasticity is called as
A : Theorem of minimum potential energy
B : Theorem of maximum potential energy
C : Theorem of least square
D : All theorems

Answer:-A : Theorem of minimum potential energy

Q.no 10. As per the theory of thin plate with small deformation, The ratio of maximum deflection to thickness (S) should be
A : S > (1/5)
B : S > (1/10)
C : S < (1/5)
D : S < (1/10)

Answer:-C : S < (1/5)

SET 2 of Finite element analysis (FEA) MCQ

Q.no 11. Which is not the characteristic of CST element
A : The strain displacement matrix for CST element is a single term matrix
B : The variation of displacement field variable will be flat for CST element
C : The displacement function for CST is linear function
D : The strain remains constant over the elment.

Answer:-A : The strain displacement matrix for CST element is a single term matrix

Q.no 12. Choose the correct statement
A : Principle of minimum potential energy states among all the displacement equations that internal compatibility and the boundary condition those that also satisfy the equation of equilibrium make the potential energy a minimum is a unstable system
B : Principle of Virtual work states among all the displacement equations that internal compatibility and the boundary condition those that also satisfy the equation of equilibrium make the potential energy a minimum is a stable system
C : Principle of minimum potential energy states among all the displacement equations that internal compatibility and the boundary condition those that also satisfy the equation of equilibrium make the potential energy a maximum is a stable system
D : Principle of minimum potential energy states among all the displacement equations that internal compatibility and the boundary condition those that also satisfy the equation of equilibrium make the potential energy a minimum is a stable system

Answer:-D : Principle of minimum potential energy states among all the displacement equations that internal compatibility and the boundary condition those that also satisfy the equation of equilibrium make the potential energy a minimum is a stable system

Q.no 13. The shear deformation in plate is considered using following theory
A : Bernoulli theory
B : Timoshenko Theory
C : Kirchhoff Theory
D : Mindlin Theory

Answer:-D : Mindlin Theory

Q.no 14. Accuracy of solution in finite element can be increased by
A : Using higher order element
B : adopting grid refinement
C : Selection of proper displacement function
D : adopting all the three options

Answer:-A : Using higher order element

Q.no 15. For constant strain triangle element, the shape function is
A : N1+N2+N3=1
B : N1+N2+N3=0
C : N1+N2+N3=3
D : N1+N2+N3=4

Answer:-A : N1+N2+N3=1

Q.no 16. The following method assumes trial functions only over an element.
A : Rayleigh-Ritz method
B : Method of least square
C : Galerkin method
D : Finite Element Method.

Answer:-D : Finite Element Method.

Q.no 17. The eight node quadrilateral element belongs to which family of elements?
A : Serendipity
B : Lagrange
C : Octane
D : interdipity

Answer:-A : Serendipity

Q.no 18. This form states the condition that must be met at every material point
A : Strong Form
B : Weak Form
C : Both Strong and Weak Form
D : Neither Strong nor Weak Form

Answer:-A : Strong Form

Q.no 19. This form states the condition that must be met only in an average sense.
A : Strong Form
B : Weak Form
C : Both Strong and Weak Form
D : Neither Strong nor Weak FormQ.no 21. Number of shape functions for 3D hexahedron element with nodes at corners only in natural coordinate system are
A : 2
B : 4
C : 6
D : 8

Answer:-A : 2
 





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here