https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/Finite_element_analysis_FEA_MCQ-toolsandjobs_tmledz
lastyear

Finite element analysis (FEA) MCQ SPPU with answers - Part 3





This sets of mcq's most includes questions on finite element analysis, Isoparametric Elements with answers in part 2....

SET 1 of Finite element analysis (FEA) MCQ

Q.no 1. w, qx, and qy are considered in
A : Mindlin element
B : Kirchhoff-Love element
C : ACM element
D : BFS element

Answer:-A : Mindlin element

Q.no 2. Axis-Symmetric element is
A : 3D element only
B : 2D element only
C : 1D element only
D : Both 2D and 1D elements

Answer:-D : Both 2D and 1D elements


Q.no 3. If the plate thickness to span ratio is less than (1/10) then it is called as
A : Thin plate with small deformation
B : Thin plate with large deformation
C : Thick Plate
D : Moderately thick plate

Answer:-A : Thin plate with small deformation

Q.no 4. How many nodes are there in a hexahedron element?
A : 3
B : 4
C : 6
D : 8

Answer:-D : 8

Q.no 5. The following integral formulation is used in weighted residual method. Identify the form of integral 
A : Linear form
B : Bilinear Form
C : Quadratic Form
D : Cubic Form

Answer:-A : Linear form

Q.no 6. Determine the Cartesian coordinates of any point P if N1=0.05, N2=0.15, N3=0.6 and N4=0.2. Coordinates of nodes are x1=2, x2=8, x3=7, x4=3, y1=1, y2=3, y3=7, y4=5.
A : 6.1, 5.7
B : 1.6, 7.5
C : 6.7, 5.1
D : 6.6, 5.5

Answer:-A : 6.1, 5.7


Q.no 7. Which statement is not true when related to curved shell elements
A : It is assumed that the normal stress component in the normal direction of a lamina basis is forced to zero
B : It is assumed that the normal strain component in the normal direction of a lamina basis is forced to zero
C : For curved shell elemnts , it is assumed that normals remain straight, but not necessarily normal to the reference surface
D : Transverse shear deformation is included

Answer:-B : It is assumed that the normal strain component in the normal direction of a lamina basis is forced to zero

Q.no 8. The following element is only used in non conforming variational correctness.
A : Kirchhoff-Love element
B : BFS element
C : ACM element
D : Mindlin element

Answer:-C : ACM element

Q.no 9. Classical thin plate theory is called as
A : Kirchhoff Theory
B : Mindlin Theory
C : Membrane theory
D : Bending and Membrane theory

Answer:-A : Kirchhoff Theory

Q.no 10. Which is not the characteristic of Flat shell element?
A : The Flat shell element must plane, i.e., the coordinates of the element nodes must be in one plane.
B : Force loads F may act in any direction between perpendicular to the plane and in the plane
C : Moment loads M must act in the plane of the element.
D : They must be thick and the variation of stresses take place along the thickness of element

Answer:-D : They must be thick and the variation of stresses take place along the thickness of element

SET 2 of Finite element analysis (FEA) MCQ

Q.no 11. For 1-D bar elements if the structure is having 3 nodes then the stiffness matrix formed is having an order of
A : 2x2
B : 3x3
C : 4x4
D : 1x1

Answer:-B : 3x3

Q.no 12. Which is not a convergenece requirement of the displacement function
A : The displacement function should consists of constant strain term
B : The displacement function should have rigid body displacement term
C : The displacement function should be geometrically invariant
D : The displacement function should be continous function

Answer:-C : The displacement function should be geometrically invariant

Q.no 13. If natural coordinates xi=0.5, eta=0.6, the values of shape functions of four nodded Isoparametric rectangular element in natural coordinates are
A : 0.5, 0.15, 0.6, 0.2
B : 0.05, 0.5, 0.6, 0.2
C : 0.05, 0.15, 0.6, 0.2
D : 0.5, 0.5, 0.6, 0.2

Answer:-C : 0.05, 0.15, 0.6, 0.2

Q.no 14. If the length of element is 5mm , cross section area is 20 mm2 and E is 210 GPa, the axial stiffness is
A : 5x210000000/20
B : 5x20/210000000
C : 20x210000000/5
D : none of the givn options

Answer:-C : 20x210000000/5

Q.no 15. Consider a bar of uniform cross section as shown in figure. The distributed force acting on the bar is varying linearly with ‘x’, thus identify the proper polynomial functions for approximation of solution.
A : u(x) = a1 x + a2 x2
B : u(x) = a1 x
C : u(x) = a1 x + a2 y + a3 x2
D : u(x) = a1 x + a2 xy + a3 x2

Answer:-A : u(x) = a1 x + a2 x2

Q.no 16. four nodded rectangular element in natural coordinate system belongs to
A : lagrangence family
B : Serendipity family
C : Both lagrangence and serendipity families
D : Neither lagrangence or serendipity families

Answer:-C : Both lagrangence and serendipity families

Q.no 17. The following integral formulation is used in weighted residual method. Identify the form of integral
A : Linear form
B : Bilinear Form
C : Quadratic Form
D : Cubic Form

Answer:-B : Bilinear Form

Q.no 18. For an axial bar divided into three elements, which of the following statements is not true?
A : The size of global stiffness matrix is 8X8.
B : The size of global primary variable vector is 4X1.
C : The size of global force vector is 4X1.
D : The size of local stiffness matrix will be 2X2.

Answer:-D : The size of local stiffness matrix will be 2X2.

Q.no 19. Shape functions for two noded beam bending element
A : At node 1; x = 0 N1 = 1, N2 = 0, N3 = 0, N4 = 0 and At node 1; x = L N1 = 0, N2 = 0, N3 = 1, N4 = 0
B: At node 1; x = 0 N1 = 0, N2 = 1, N3 = 0, N4 = 0 and At node 1; x = L N1 = 0, N2 = 0, N3 =0 , N4 = 1
C : At node 1; x = 0 N1 = 1, N2 = 1, N3 = 0, N4 = 0 and At node 1; x = L N1 = 0, N2 = 1, N3 = 1, N4 = 0
D : N1+N2+N3+N4=1

Answer:-A : At node 1; x = 0 N1 = 1, N2 = 0, N3 = 0, N4 = 0 and At node 1; x = L N1 = 0, N2 = 0, N3 = 1, N4 = 0
 

  • Click to read Finite element analysis (FEA) MCQ SPPU with answers - Part 1

  • Click to read Finite element analysis (FEA) MCQ SPPU with answers - Part 2





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here