https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/Finite_element_analysis_FEA_MCQ-toolsandjobs_atnfur
lastyear

Finite element analysis (FEA) MCQ with answers - Part 4





This sets of mcq's most includes questions on finite element analysis, Isoparametric Elements with answers in part 2....

SET 1 of Finite element analysis (FEA) MCQ

Q.no 1. Number of shape functions in two nodded bar element are
A : 2
B : 3
C : 4
D : 6

Answer:-A : 2

Q.no 2. In variational principles, which of the following quantities are to be used.
A : Scalar
B : Vector
C : Both Scalar and Vector
D : 0

Answer:-A : Scalar

Q.no 3. As per Mindlin plate theory
A : C2 Continuity element is converted into C1 Continuity element
B : C2 Continuity element is converted into C0 Continuity element
C : C0 Continuity element is converted into C1 Continuity element
D : C0 Continuity element is converted into C2 Continuity element

Answer:-B : C2 Continuity element is converted into C0 Continuity element

Q.no 4. Sum of the shape functions is
A : between -1 to 1
B : always 1
C : always zero
D : any number

Answer:-B : always 1

Q.no 5. The degrees of freedom for regular flat shell elments are
A : three translations and two rotations
B : three translations and three rotations
C : two translation and two rotations
D : one translation normal to plane and two rotations

Answer:-A : three translations and two rotations

Q.no 6. The shape function has
A : zero value at one nodal point and unit value at other nodal points.
B : value varying from minus 1 to plus 1
C : unit value at all nodes
D : unit value at one nodal point and zero value at other nodal points.

Answer:-D : unit value at one nodal point and zero value at other nodal points.

Q.no 7. Number of shape functions in two nodded beam element are
A : 2
B : 3
C : 4
D : 6

Answer:-C : 4

Q.no 8. The ratio of the largest dimension of the element to the smallest dimension is defined as
A : Aspect ratio
B : shape ratio
C : element ratio
D : mode shape

Answer:-A : Aspect ratio

Q.no 9. For four nodded serendipity element which condition is true?
A : Nodes at corner only
B : Nodes on middle of the edges
C : One node must be at center
D : nodes anywhere on the element

Answer:-A : Nodes at corner only

Q.no 10. The art of subdividing a structure into a convenient number of smaller components in finite element analysis is known as
A : triangulation
B : grid
C : descretization.
D : division

Answer:-C : descretization.

SET 2 of Finite element analysis (FEA) MCQ

Q.no 11. The following element is only used in conforming variational correctness.
A : Kirchhoff-Love element
B : Mindlin element
C : ACM element
D : BFS element

Answer:-D : BFS element

Q.no 12. Pick the incorrect statement
A : FEM can handle irregular geometry in a convenient manner.
B : FEM is an exact method of analysis.
C : FEM can handles general load conditions without difficulty
D : FEM can handle non – homogeneous materials can be handled easily.

Answer:-B : FEM is an exact method of analysis.

Q.no 13. When displacement nodes are greater than geometry nodes, it is known as
A : Isoparametric
B : Subparametric
C : Superperametric
D : CST

Answer:-B : Subparametric

Q.no 14. Which is not example of serendipity rectangular element?
A : 8 nodded element
B : 12 nodded element
C : 4 nodded element
D : 9 nodded element

Answer:-D : 9 nodded element

Q.no 15. Number of shape functions for 3D hexahedron element with nodes at corners only in natural coordinate system are
A : 2
B : 4
C : 6
D : 8

Answer:-D : 8

Q.no 16. From the following options, identify the incorrect weighted residual method.
A : Galerkin method
B : Least Square method
C : Collocation method
D : Wilson-q method

Answer:-D : Wilson-q method


Q.no 17. Which part of the building is to be analyzed as per theory of plate bending?
A : Infill Masonry wall
B : Slab
C : Shear wall
D : Isolated Footing

Answer:-B : Slab

 

  • Click to read Finite element analysis (FEA) MCQ SPPU with answers - Part 1

  • Click to read Finite element analysis (FEA) MCQ SPPU with answers - Part 2

  • Click to read Finite element analysis (FEA) MCQ SPPU with answers - Part 3





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here