https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/all-mechanical-engineering-mcqs_tj2ld8
firstyear

Introduction to Manufacturing Processes & Applications MCQs Part 1





Introduction to Manufacturing processes & applications MCQs Part 1. This sets of objective questions or MCQs more focuses on Manufacturing processes and their applications (casting, forging, sheet metal working and metal joining processes).

This questions and answers may helps in you competitive exams, placements and all university online exams.

Before solved this i suggest you read this

SET-1:-Introduction to Manufacturing processes & applications

1.Draft on pattern is provided for
A.Allowance for machining
B. Easy removal of pattern
C. Compensation for shrinkage during solidification
D. Compensation for shrinkage after solidification

Ans. B

2.Shrinkage allowance on pattern is provided for
A.Compensation for finishing operation after completion of casting
B. Easy removal of casting
C. Compensation for shrinkage during solidification
D. Compensation for shrinkage after solidification

Ans. C

3.Riser is provided to
A.Check whether mould cavity is completely filled
B. Reduce impurities
C. Store molten metal to compensate for shrinkage during solidification
D. All of these

Ans. A

4.A prototype of a part to be casted which is used to create cavity inside the sand mould is called
A.Pattern
B. Cope
C. Core
D. Sprue

Ans. A

5.Pattern can be made from
A.Wax
B. Plaster of Paris
C. Both (a) and (b)
D. None of the above

Ans. C

6.Core can be made from
A.Wax
B. Plastic
C. Refractory material
D. All of the above

Ans. C

7.The portion of mould which lies between sprue and gate is called
A.Gate
B. Runner
C. Riser
D. Core

Ans. B 

8.The portion of mould which lies between mould cavity and runner is called
A.Gate
B. Runner
C. Riser
D. Core

Ans. A

9.The vertical conical portion of mould through which molten metal is poured is called
A.Riser
B. Sprue
C. Runner
D. Gate

Ans. B

10.Arrange the following parts of mould in correct sequence as per path followed by molten metal
A. Cavity
B. Sprue
C. Gate
D. Runner
E. Pouring basin

A.5-3-2-4-A
B. 5-2-4-3-A
C. A-5-2-4-3
D. 5-4-2-3-A

Ans. B

SET-2:-Introduction to Manufacturing processes & applications

11.„Chill‟ is used to
A.Reduce washout of sand during pouring
B. Increase cooling rate
C. Reduce impurities
D. Support core

Ans. B

12.„Chaplet‟ is used to
A.Reduce washout of sand during pouring
B. Increase cooling rate
C. Reduce impurities
D. Support core

Ans. D

13.„Pads‟ are used to
A.Reduce washout of sand during pouring
B. Increase cooling rate
C. Reduce impurities
D. Support core

Ans. D

14. „Skim bob‟ is used to
A.Reduce washout of sand during pouring
B. Increase cooling rate
C. Reduce impurities
D. Support core

Ans. C

15.Draft is provided on sprue to
A.Facilitate removal of casting
B. Reduce aspiration effect
C. Decrease turbulence of molten metal
D. Reduce washout of sand during pouring

Ans. B
 
16.„Core‟ is used to
A.Reduce aspiration effect
B. To produce hollow castings
C. Reduce impurities
D. Support core

Ans. B

17.During metal pouring, if pressure inside the mould cavity falls below atmospheric
pressure, the outside air will come into mould. This phenomenon is called
A.Aspiration effect
B. Porosity
C. Inhalation
D. None

Ans. A

18.Aspiration effect is caused because of
A.Sudden change in flow direction
B. Straight sprue
C. Sudden change in flow area
D. All

Ans. B

19.An ability of sand to allow to escape entrapped gases is called
A.Aspiration effect
B. Permeability
C. Permittivity
D. Transmissibility

Ans. B

20.Green sand consists of
A.Sand, copper sulphate, water
B.Sand, graphite powder, water
C.Sand, clay, water
D.Sand, refractory powder, water

Ans. C

SET-3:-Introduction to Manufacturing processes & applications

21.Upper part of mould box is
A.Core
B. Cope
C. Drag
D. Cap

Ans. B 

22.Lower part of mould box is
A.Base
B. Cope
C. Core
D. None of these

Ans. D

23. Identify the incorrect statements regarding casting process
1. Sand casting is inexpensive process as compared to most of other manufacturing process
2. Surface finish is poor in sand casting as compared to most of other manufacturing process
3. Sand casting cannot be used to create products complicated shapes
4. Gearbox casing manufactured using casting
5. Exact dimensional tolerances can be achieved in sand casting
6. Material wastage in casting is high as compared to most of other manufacturing process
7. Energy consumption in casting is high as compared to most of other manufacturing process

A.1,3,5,6
B. 1,2,4,7
C. 3,5
D. 1,3,4,

Ans. C

24.Solidification time for riser should be
A.Less than that of casting
B. More than that of casting
C. Same as that of casting
D. It doesn‟t matter , It can be same, more or less

Ans. B

25.Molten metal is carried from furnace to mould box by
1.Pouring cup
B. Ladle
C. Sprue
D. None

Ans. B

26.Which of the following helps to escape air inside the mould cavity
1.Permeability of sand
B. Through Riser
C. Vents provided in sand
D. All of the above

Ans. D

27.The place where casting process is being carried out is popularly known
A.Furnace
B. Foundry
C. Workshop
D. Smith‟s Shop

Ans. B 

28. Arrange the following operations as per reverse chronological sequence of casting
1. Metal melting and pouring
2. Creation of mould
3. Creation of pattern and core
4. Product Inspection
5. Finishing the product to exact shape
6. Cooling and solidification
A .3-2-1-6-5-4
B. 4-5-6-1-3-2
C. 4-5-6-1-2-3
D. 5-4-6-1-2-3

Ans. C

29. Assertion(A): Riser is always through Reason(R): Through riser allows gases entrapped in mould cavity to escape
A.Statement (A) is true but statement (R) is false
B. Statement (R) is true but statement (A) is false
C. Both statements are true but statement (R)is not correct explanation of statement(A)
D. Both statements are true and statement (R)is correct explanation of statement (A)
 

Ans. B

30. Assertion(A): Solidification time of riser should be always more than that of casting Reason(R): Riser should be able to supply molten metal till the end of solidification process
A.Statement (A) is true but statement (R) is false
B. Statement (R) is true but statement (A) is false
C. Both statements are true but statement (R)is not correct explanation of statement(A)
D. Both statements are true and statement (R)is correct explanation of statement (A)

Ans. D

 

Thanks for reading this if you like this then share with your friends and comment good.





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here