https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/MCQ_on_Foundation_of_Object-Oriented_Programming_with_answers1_msdkwd
secondyear

MCQ on Foundation of Object-Oriented Programming with answers - Part 1





This sets of multiple choice questions [MCQs] contains questions object oriented programming  MCQ with answers for SPPU university exams and other exams in part 1...

SET 1  of Object Oriented Programming 

Q1. The programming language must have property of _______ if it is a object oriented programming
A . #include files
B. functions that return only a single value
C. inheritance
D. All of the above

Answer:- C. inheritance

Q2.  A C++ program has a programmer defined void function.When there is ending brace of the function like this } , the compiler will return to the statement ___
A. immediately above the statement that called the function
B. imm.ediately below the statement that called the function 
C. that called the function
D. to the function itself

Answer:- B. immediately below the statement that called the function

Q3. The ___ pointer cannot be used with pointers in C++.
A .->
B. *
C. &
D. >> 

Answer:- D. >>

Q4. The meaning of encapsulation is as follows:
A. To inherit properties of base class
B. To gridlock of data and code together 
C. To reduce code length
D. To define global variable

Answer:- B. To gridlock of data and code together

Q5. An object compromises of
A. behaviour
B. state
C. none of both
D. both of above 

Answer:- D. both of above

Q6. Identify the incorrect statement
A . A reference value once defined can be reassigned
B. reference is the alternate name of the object
C. A reference value once defined cannot be reassigned
D.  none of the mentioned

Answer:- C. A reference value once defined cannot be reassigned

Q7 Which of the following is the only technical difference between structures and classes in C++?
A. Member function and data are by default protected in structures but private in classes.
B. Member function and data are by default public in structures but private in classes.
C. Member function and data are by default public in structures but protected in classes
D. Member function and data are by default private in structures but public in classes.

Answer:- D Member function and data are by default private in structures but public in classes.

Q8 Class acquire space in memory..
A. True
B. False

Answer:- B. False 

Q9. If the type specifier of parameters of a function is followed by an ampersand (&), that function call is
A. pass by value
B. pass by reference 

Answer:- B pass by reference 

Q10. Inline functions have the property of
A. Speeding up Excecution
B. Slowing down execution 
C. Increasing code size
D. first and third option

Answer:- B. Slowing down execution

SET 2  of Object Oriented Programming 

Q11 If a program is divided into different functions , then
A. it makes the program easier to conceptualize
B. it may reduce the size of the program
C. Both A & B
D. none of above

Answer:- C. Both A & B

Q12 An argument which cannot be passed to function is
A. A constant
B. A structure
C. A header file. 
D. A variable

Answer:- C. A header file. 

Q13. The feature of OOP that allows you to use the same function name for separate functions that have different argument lists is called
A. Overriding
B. overloading
C. constructing
D. Destructing

Answer:- B. overloading

Q14. The scope resolution operator defines the scope of
A. variable
B. function
C. data member
D. first and second

Answer:- D. first and second 

Q15 The * is called as
A. member dereferencing operator
B. member referencing operator
C. scope resolution operator
D. None of above

Answer:- A. member dereferencing operator

Q16. Which is used to tell the computer that where a pointer is pointing to?
A. dereference 
B. reference
C. heap operations
D. binary operations

Answer:- A. dereference

Q17.  Which is used to do the dereferencing?
A. pointer without asterix
B. value without asterix
C. pointer with asterix 
D. value with asterix

Answer:- C. pointer with asterix

Q18 Pick out the correct option.
A. References automatically dereference without needing an extra character
B. References automatically dereference with an extra character
C. Reference will not dereference
D. Reference automatically dereference with extra space and character

Answer:- A. References automatically dereference without needing an extra character

Q19 What does the dereference operator will return?
A. value equivalent to the value at the pointer address
B. value equivalent to the value at the pointer address
C. it will return nothing
D. it will return boolean values

Answer:- B. value equivalent to the value at the pointer address

Q20. What is the return type of the conversion operator?
A. void
B. int
C. float
D. no return type

Answer:- D. no return type

Q21 How many parameters does a conversion operator may take?
A. 0 
B. 1
C. 2
D. many

Answer:- A. 0 
 

 





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here