https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/mcqs_on_mobile_communications-toolsandjobs_kw0d2d
lastyear

MCQs on Evolution of Mobile Technologies | Mobile Communication MCQs





Objectives on Evolution of Mobile Technologies in Mobile communication

This sets of objective questions or MCQs more focuses on Evolution of Mobile Technologies.

This questions and answers may helps in you competitive exams, placements and all university online exams

SET 1 of evolution of mobile technologies mcq

1.Which Multiple access technique is used for 5G    
A.FDMA    
B.CDMA    
C.TDMA    
D.CDMA & TDMA    

Answer:-B

2.How much is data rate for 4G technique    
A.100Kbps    
B.100Mbps    
C.171Kbps    
D.171Mbps    

Answer:-B

3.In 2.5 for voice which switching technique is used    
A.Packet Switching    
B.Message Switching    
C.Circuit Switching    
D.Circuit & Packet Switching    

Answer:-C

4.Frame duration for GSM is    
A.4.615ms    
B.4.615sec    
C.10ms    
D.10sec    

Answer:-A

5.What type of handovers is supported by ?    
A.Hard Handover    
B.Soft handover    
C.Hard & Soft Handover    
D.Hard ,Soft & Softest Handover    

Answer:-A

6.Which organization is responsible for developing LTE Standards?    
A.UMTS    
B.3GPP    
C.3GPP2    
D.ISO    

Answer:-B

7.Which of these are not part of the characteristics of 4G?    
A.Software Dependency    
B.Fully converged services    
C.Diverse user Devices    
D.Multirate Management    

Answer:-D

8.What is the average uploading speed of 4G LTE network ?    
A.1-3 Gbps    
B.2-5 Gbps    
C.1-3 Mbps    
D.2-5 Mbps    

Answer:-D

9.What is the term used by ITU for a set of global standards of 3G systems ?    
A.IMT 2000    
B.GSM    
C.CDMA    
D.EDGE    

Answer:-A

10.Which of the following is not a standard of 3G    
A.UMTS    
B.CDMA 2000    
C.TD-SCDMA    
D.LTE    

Answer:-D

Read here mcqs on Cellular concept

SET 2 of evolution of mobile technologies mcq

11.As per standards LTE comes under which generation?    
A.2G    
B.4G    
C.5G    
D.IMS advanced    

Answer:-C

12.Which multiple access technique used in 1G?    
A.FDMA    
B.TDMA    
C.CDMA    
D.WDMA    

Answer:-A

Read here mcqs on Traffic Engineering and Signaling

Read here mcqs on Switching Techniques for Voice and Data

13.Which modulation technique used in IS-95 2G?    
A.QPSK    
B.GMSK    
C.BPSK with quadrature spreading    
D.All of above    

Answer:-C

14.Uplink Frequency for CDMA is    
A.824-849 MHz    
B.890-915 MHz    
C.935-960 MHz    
D.869-894 MHz    

Answer:-A

15.Which technology used for video call ?    
A.GSM    
B.GPRS    
C.UMTS    
D.Both A & B    

Answer:-C

16.Data rate for GPRS is    
A.14.4 kbps    
B.57.6 kbps    
C.2 Mbps    
D.75 Mbps    

Answer:-B

17.Which country developed 1st cell phone ?    
A.America    
B.Europe    
C.Japan    
D.Germany    

Answer:-C

18.In 0G which modulation used    
A.AM    
B.PM    
C.FM    
D.PAM    

Answer:-C

19.IS stands for    
A.International Standards    
B.Interim Standards    
C.International Subsystem    
D.Interim Subsystem    

Answer:-B

20.2.5 G supports which protocol    
A.WAP    
B.MAP    
C.LAP    
D.GAP    

Answer:-A

SET 3 of evolution of mobile technologies mcq

21.Which is the implementation year of 3G    
A.1999    
B.2001    
C.2002    
D.2004    

Answer:-C

22.Which modulation technique used in EDGE    
A.4-Ary PSK    
B.8-Ary PSK    
C.16-Ary PSK    
D.32-Ary PSK    

Answer:-C

23.IS-95 is based standard    
A.TDMA    
B.CDMA    
C.FDAM    
D.All of above    

Answer:-B

24.Includes in TDMA.......based Standard
A.IS-136    
B.PDC    
C.IS-95    
D.Both A & B    

Answer:-D
                    

25.Which speech coding used in CDMA    
A.RELPC    
B.QCELP    
C.Both A & B    
D.None of Above    

Answer:-B
 





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here