https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/mcqs_on_mobile_communications-toolsandjobs_s7jims
lastyear

MCQs on GSM Channels and Services | Mobile Communication MCQs





Objectives on GSM Channels and Services in Mobile communication

This sets of objective questions or MCQs more focuses on GSM Channels and Services.

This questions and answers may helps in you competitive exams, placements and all university online exams

SET 1 of GSM Channels and Services mcqs

1. CDMA differs from TDMA because there is no    
a. Bandwidth    
b. Link    
c. Carrier    
d. Timesharing    

Ans - D

2. In ____, the station share the bandwidth of the channel in time.    
a. FDMA    
b. CDMA    
c. TDMA    
d. None    

Ans - C

3. Assigns individual channels to individual users
a. FDMA    
b. CDMA    
c. TDMA    
d. None    

Ans - A                    

4. In _____ code word is not required.    
a. FDMA    
b. TDMA    
c. CDMA    
d. Both A & B    

Ans - D

5. OFDM is a technique of    
a. Encoding Digital Data    
b. Multiple carrier frequencies    
c. Wide Band digital Communication    
d. All of above    

Ans - D

6. When we divide band of OFDM into subbands ,it diminishes the effect of    
a. Noise    
b. Collision    
c. Interference    
d. Signal Absence    

Ans - C

7. Common data rate of IEEE 802.11 OFDM are    
a. Eighteen Mbps    
b. Twenty Mbps    
c. Fifty Mbps    
d. Fifty four Mbps    

Ans - A

8. OFDM is similar to    
a. TDM    
b. FSD    
c. BPS    
d. FDM    

Ans - D

9. The time over which a call can be maintained within a cell without handoff is called         
a. Run Time    
b. Peak Time    
c. Dwell Time    
g. Cell Time    

Ans - C

10. MAHO Stands for    
a. MSC assisted handoff    
b. Mobile assisted handoff    
c. Machine assisted handoff    
d. Man assisted handoff    

Ans - B

SET 2 of GSM Channels and Services mcqs

Read here mcqs on Cellular concept

 

Read here mcqs on Traffic Engineering and Signaling

Read here mcqs on Switching Techniques for Voice and Data

Read here mcqs on GSM fundamentals

11. What was the typical handoff time in first generation analog cellular systems?    
a. one Sec.    
b. ten Sec.    
c. one Min.    
d. ten Milliseconds    

Ans - B

12. Data rate of HSCSD is    
a. Higher than GSM    
b. Lower than GSM    
c. Equal to GSM    
d. Lower than GSM & CDMA    

Ans - A

13. HSCSD supports _____ connections    
a. Transparent    
b. Non-transparent    
c. Both A & B    
d. None of above    

Ans - C                    

14. How much bits in header of RLP frame    
a. Eight Bit    
b. Sixteen Bit    
c. Twenty four Bit    
d. Thirty two Bit    

Ans - B

15. GPRS network is part of ______ in GSM Network    
a. BTS    
b. BSS    
c. NSS    
d. VLR    

Ans - C

16. Which is the organization providing standards for GPRS network?    
a. ANSI    
b. ETSI    
c. 3Gpp    
d. UMTS    

Ans - C

17. What is the interface between BSC and SGSN in a GPRS Network Structure    
a. Ga    
b. Gb    
c. Gc    
d. Gd    

Ans - B

18. 2.5 GT is also Known as    
a. GPRS    
b. GSM    
c. EDGE    
d. LTE    

Ans - C

19. What is the name of web browsing format language supported by 2.5 G technology ?    
a. WAP    
b. HML    
c. EML    
d. HTP    

Ans - A

20. Which is not a TDMA standard of 2.5 G network    
a. HSCSD    
b. GPRS    
c. EDGE    
d. GSM    

Ans - D

SET 3 of GSM Channels and Services mcqs

21. Which is 2.5 G CDMA standard    
a. IS-95    
b. CDMA2000    
c. IS-95B    
d. CDMA one    

Ans- C

22. HSCSD supports which 2G standard    
a. GSM    
b. IS-136    
c. GSM & IS-136    
d. PDC    

Ans - A

23. How HSCSD different from GPRS    
a. Infrastructure    
b. Multiple Access Technique    
c. Modulation Technique    
d. Switching Technique    

Ans - D

24. Which modulation technique used by EDGE    
a. BPSK    
b. 8-PSK    
c. DQPSK    
d. AFSK    

Ans - B

25. EDGE is also refer as    
a. HSCSD    
b. 3GPP    
c. EGPRS    
d. EGSCSD    

Ans - C
 





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here