https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/mcqs_on_mobile_communications-toolsandjobs_nnycvf
lastyear

MCQs on GSM Fundamentals | Mobile communication MCQs





Objectives on GSM Fundamentals in Mobile communication

This sets of objective questions or MCQs more focuses on GSM Fundamentals.

This questions and answers may helps in you competitive exams, placements and all university online exams

SET 1 of GSM fundamentals mcqs

1. How much is uplink frequency for GSM-900?    
a. 935-960MHz    
b. 890-915MHz    
c. 1710-1785MHz    
d. 1805-1880MHz    

Ans - B

2. B.W of DCS-1800 is 
a. 25MHz 
b. 50MHz 
c. 75MHz    
d. 100MHz    

Ans - C

3. Mobile Terminal is combination of    
a. Hardware & Software    
b. More than one Softwares    
c. 2 Hardware Kits    
d. None of above
    
Ans - A

4. Size of ID-1 GSM SIM card is    
a. Postcard size 
b. Credit Card size 
c. Passport Size 
d. Normal SIM card size    

Ans - B

5. How much digits in IMSI Structure?    
a. Three Digits    
b. Ten Digits    
c. Fifteen Digits    
d. two or three Digits    

Ans - C

6. Abis Interface provides interface between    
a. BTS & BSC    
b. MS & BTS    
c. BTS & MSC    
d. BSC & MSC    

Ans - A

7. Protocol used in E Interface is    
a. MAP/F    
b. MAP/D & MAP/E    
c. MAP/E & MAP/F    
d. MAP/E    

Ans - D

8. Which Modulation techniques is used in GSM-900 ?    
a. QPSK    
b. 0.8 GMSK    
c. 0.3 GMSK    
d. 4-Ary MSK    

Ans - C

9. Who set the standard of GSM?    
a. ITU    
b. AT & T    
c. ETSI    
d. USDC    

Ans - C

10. Which of the following does not come under subsystem of GSM architecture?
a. BSS    
b. NSS    
c. OSS    
d. Channel    

Ans - D

SET 2 of GSM fundamentals mcqs

11. Which of the following subsystem provides radio transmission between mobile station and MSC ?    
a. BSS    
b. NSS    
c. OSS    
d. BSC    

Ans - A

12. Manages switching function in GSM    
a. BSS    
b. NSS    
c. OSS    
d. MSC    

Ans - B                    

13. Which interface is used between MSC to VLR ?    
a. B-Interface    
b. D-Interface    
c. C-Interface    
d. F-Interface    

Ans - A

14. Which interface is used to support SMS service?    
a. B-Interface    
b. H-Interface    
c. C-Interface    
d. F-Interface    

Ans - B

15. Maximum digits in TMSI are    
a. 8    
b. 16    
c. 24    
d. 32    

Ans - D

16. is assigned by mobile equipment manufacturer for its unique identification.    
a. TMSI    
b. IMEI    
c. IMSI    
d. SIM    

Ans - B

17. Maximum BS power of DCS- 1800 is    
a. 55dBm    
b. 43dBm    
c. 55dBw    
d. 43dBw    

Ans - B

18. Which layer is based on ISDN LAPD protocol    
a. LAPDm Layer    
b. Network Layer    
c. Physical Layer    
d. All of above    

Ans - A

19. RR is sub layer of    
a. LAPDm Layer    
b. Network Layer    
c. Physical Layer    
d. All of above    

Ans - B

20. Modulation Data rate of GSM 900 is    
a. 270.83Mbps    
b. 270.83Kbps    
c. 13.4 Kbps    
d. 13.4Mbps    

Ans - B

SET 3 of GSM fundamentals mcqs

21. What are the main parts of a mobile station in a GSM Network?    
a. Mobile Terminal (MT)    
b. Subscriber Identify Module (SIM)    
c. Both A & B    
d. None of above    

Ans - C

22. What are the main parts of a NSS of a GSM architecture?    
a. MSC    
b. HLR & Auc    
c. VLR & EIR    
d. All of above    

Ans - D
23. BTS is also called generally    
a. Mobile Tower    Exchange    
b. Charging Point    
c. None of Above    

Ans - A

24. IMEI Stands for    
a. Internal Mobile Equipment Identify    
b. International Mobile Equipment Identity    
c. Intra Mobile Enable Identity    
d. None    

Ans - B
 
25. Your mobile number is actually called ___________    number    
a. IMSI    
b. SIM    
c. MSISDN    
d. None    

Ans - C





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here