https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/Hydrology__water_resource_engineering-toolsandjobs_bvtvvb
thirdyear

MCQs on Introduction to Hydrology | HWRE MCQs





Objectives on Introduction to Hydrology in hydrology & water resource engineering (HWRE)

This sets of objective questions or MCQs more focuses on Introduction to Hydrology.

This questions and answers may helps in you competitive exams, placements and all university online exams

SET 1 of introduction to hydrology MCQs

1.The instrumental device used to measure rainfall is called
(a) Current meter 
(b) Pycnometer 
(c) rain gauge 
(d) Atmometer

Answer:-(c) rain gauge 

2.The standard Symon’s type rain gauge has a collecting area of diameter _______
(a) 12.7 centimetre
(b) 10 centimetre
(c) 5.08 centimetre
(d) 25.4 centimetre

Answer:-(a) 12.7 centimetre

3. The double mass curve technique is adapted to ___________
(a) estimate the missing data
(b) obtain intensities of rainfall at various durations
(c) to check consistency of rainfall data
(d) to obtain amount of storage needed to maintain a demand pattern

Answer:-(c) to check consistency of rainfall data

4. Hyetograph is a plot of ________
(a) cumulative rainfall vs time 
(b) rainfall intensity vs time 
(c) rainfall depth vs duration
(d) dischargevs time

Answer:-(b) rainfall intensity vs time 

5. An isohyet is a line joining point’s having_________
(a) equal evaporation value
(b) equal barometric pressure
(c) equal height above the MSL
(d) equal rainfall depth in a given duration

Answer:-(d) equal rainfall depth in a given duration

6. Lysimeter is an instrument to measure
(a) infiltration 
(b) evaporation 
(c) evapotranspiration 
(d) transpiration

Answer:-(c) evapotranspiration 

7. A float gauge is generally fixed in stilling well to…
(a) provide easy access to the gauge
(b) protect gauge from the action of waves
(c) eliminate errors in reading due to waves
(d) none of the above

Answer:-(b) protect gauge from the action of waves

8. The velocity of a stream obtained by using velocity rods is…
(a) maximum velocity 
(b) minimum velocity 
(c) mean velocity 
(d) surface velocity

Answer:-(c) mean velocity 

9. In the one point method of finding mean velocity with a current meter, the velocity is recorded at a depth…
(a) 0.2 
(b) 0.4 
(c) 0.6 
(d) 0.8

Answer:-

10. The science and practice of water flow measurement is known as________
(a) hypsometry 
(b) hydro-meteorology 
(c) fluvimetry 
(d) hydrometry

Answer:-(d) hydrometry

SET 2 of introduction to hydrology MCQs

11. Rainfall is also known as ___________
(a) Precipitation 
(b) Condensation 
(c) Infiltration 
(d) Down pour

Answer:-(a) Precipitation 

12. Orographic precipitation is caused by________
(a) winds from sea 
(b) convection currents 
(c) cyclonic activity
(d) condensation of water

Answer:-(d) condensation of water

13. The constant cyclic movement of water between the earth and atmosphere is called_____
(a) Hydrological cycle 
(b) precipitation 
(c) humidity 
(d) sleet

Answer:-(a) Hydrological cycle 

14. The normal annual rainfall of stations A, B, C and D in a catchment is 80 mm, 91 mm, 85 mm and 87 mm respectively. In the year 2007, the station D was inoperative when stations A,
B and C recorded yearly rainfall of 91.11, 72.23 millimeter and 79.89 millimeter. Estimate the missing rainfall at station D in the year 2007.
(a)89.45mm 
(b) 81.08 mm 
(c) 86.56mm 
(d) 82.21mm

Answer:-

15. The average normal rainfall of 5 rain gauge in the base stations are 89, 54, 45, 41 and 55 cm. If the error in the estimation of rainfall should not exceed 10%, how many additional gauges may be required?
(a) 4 
(b) 5 
(c) 7 
(d) 8

Answer:-

16. A precipitation in the form of water droplets of size less than 0.5 mm and intensity less than 1 mm/ hr is known as______
(a) rain 
(b) sleet 
(c) hail 
(d) drizzle

Answer:-(d) drizzle

17. An accurate estimate of average rainfall in a particular catchment area can be obtained by _____
(a) Arithmetic mean method 
(b) Isohyetal method 
(c) Normal ratio method 
(d) Theissen polygon method

Answer:-(b) Isohyetal method 

18. The most comfortable chemical which can be applied to the water (H2O) surface for decreasing the evaporation is
(a) cetyl alcohol 
(b) butyl alcohol 
(c) methyl alcohol 
(d) ethyl alcohol

Answer:-(a) cetyl alcohol 

19. A six hour rainfall with hourly intensities of 7, 18, 25, 17, 11 and 3 mm/ hour produced a runoff of 39 millimeter. then the Φ index is …
(a) 3 mm/ hr 
(b) 7 mm/ hr 
(c) 8 mm/ hr 
(d) 10 mm/hr

Answer:-

20. The average pan coefficient for the standard ISI pan is …
(a) 0.90 
(b) 0.80 
(c) 0.70 
(d) 0.50

Answer:-(a) 0.90 

SET 3 of introduction to hydrology MCQs

21. In India, which of the following is adopted as standard recording rain-gauge?
(A) Gauge 
(B) Tipping bucket type 
(C) syphon type 
(D) Weighing bucket type

Answer:-(C) syphon type 

22. Isohyets are the imaginary lines joining the points of equal______
(A) Pressure 
(B) Height 
(C) Humidity 
(D) Rainfall

Answer:-(D) Rainfall

23. Which of the following is used to guess the flood discharge based on high water marks left over in the past?
(A) Slope-area method 
(B) Area-velocity method 
(C) Moving boat method 
(D) Ultrasonic method

Answer:-(A) Slope-area method

24. Choose the correct statement from the following:
(A) Lakes, rivers, springs and oceans springs get water from the rains
(B) Rain water is obtained by evaporation from oceans, lakes and rivers
(C) Water remains in atmosphere as vapours
(D) All the above

Answer:-(D) All the above

25. Non-recording rain gauges
(A) Collect the rain whose volume is measured by graduated cylinders
(B) Collect the rain which is directly measured by means of graduated cylinders in centimetres of water depth
(C) Are generally used in hilly terrain
(D) Are cylindrical in shape

Answer:-(B) Collect the rain which is directly measured by means of graduated cylinders in centimetres of water depth

26. Phytometer method is generally used for the measurement of_____
(A) Interception 
(B) Evaporation 
(C) Transpiration 
(D) None of these

Answer:-

27. Knowledge of hydrology is necessary for civil engineers for______
(A) Designing and construction of irrigation structures
(B) construction and Designing of bridges and culverts
(C) Flood control works
(D) All the above

Answer:-(D) All the above

28. Pick up correct statement from the following:
(A) The air from outer part of cyclone gets raise up for causing precipitation
(B) The air from central part of cyclone gets raise up for causing precipitation
(C) The air from entire surface of the cyclones gets raise up for causing precipitation
(D) None of those

Answer:(B) The air from central portion of cyclone's gets lifted for causing precipitation

29. Interception losses are due to________
(i) Evaporation
(ii) Transpiration
(iii) Stream flow

The correct answer is
(A) Only (i) 
(B) (i) and (ii) 
(C) (ii) and (iii) 
(D) (i), (ii) and (iii)

Answer:-(A) Only (i)

30. Infiltration capacity of soil depends upon________
(A) Number of voids present in the soil
(B) Shape and size of soil particles
(C) Arrangement of soil particles
(D) All the above

Answer:-(D) All the above





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here