https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/mcqs_on_mobile_communications-toolsandjobs_tcajmc
lastyear

MCQs on The Cellular Concept | Mobile Communications MCQs





Objectives on The Cellular Concepts in Mobile communication

This sets of objective questions or MCQs more focuses on The Cellular Concepts.

This questions and answers may helps in you competitive exams, placements and all university online exams

SET 1 of cellular concepts mcqs

1.If the system is designed with the usage of hexagonal-shaped cells, how are the base-stations located?    
A.At the centre of cell    
B.At the edge of cell    
C.At the corner of the cell    
D.All of the above    

Answer:-D

2.Which antennas are used at the center of the cells for the    
A.Omni-directional antenna    
B.Sectored directional antennas    
C.Both A and B    
D.None of the above    

Answer:-A                    

3.In a cellular telephone system, which type of interference results from imperfect design of filters in receivers by allowing nearby frequencies to enter the receiver?    
A.Co-channel Interference    
B.Adjacent-channel Interference    
C.Both A and B    
D.None of the above    

Answer:-B


4.Which effect is widespread in adjacent-channel interference especially after the reception of a weak signal by a mobile user from the base-station?    
A.Near-far effect    
B.Doppler’s effect    
C.Capture effect    
D.Kendall effect    

Answer:-A

5.Which method of cellular network assists in minimizing the co-channel interference associated with the angle of degree?    
A.Cell Splitting    
B.Cell Sectoring    
C.Cell Segmentation & Dualization    
D.None of the above    

Answer:-B

6.Which hand-off stage deals with the relinquishment of unnecessary frequency channels by keeping the availability for other mobile users?    
A.Initialization    
B.Resource Reservation    
C.Call Execution    
D.Call Completion    

Answer:-D

7.Which among the following represents the flawless hand-off with no perceivable interruption of service?    
A.Hard hand-off    
B.Soft hand-off    
C.Both    
D.None of above    

Answer:-B

8.In cellular telephone network, which component controls the switching between public wireline telephone network and the base station of cells for supporting the different calls between landline to mobile,mobile to landline and mobile to mobile calls?     
A.Electronic Switching Center (ESC)    
B.A Cell Controller    
C.common communication protocol    
D.Radio Transmitter & Receiver    

Answer:-A

                   
9.Co-channel reuse ratio (Q) is    
A.3√N    
B.√3N    
C.√3 ( N)    
D.N√3    

Answer:-B

10.What is the Doppler frequencyfor 1850MHz transmitter frequency and mobile is moving at 60Km/h ?    
A.370.37 MHz    
B.370.37KHz    
C.370.37Hz    
D.37.03 KHz    

Answer:-C

SET 2 of cellular concepts mcqs

 

11.Which model is suitable for PCS    
A.Okumura Model    
B.Hata Model    
C.Durkin Model    
D.Longley-rice    

Answer:-B

12.The propagation model that estimates radio coverage of transmitter is called    
A.Large scale propagation model    
B.Large scale propagation model    
C.Fading Model    
D.Okumura Model    

Answer:-A

13.Relation between gain and effective aperture is given by         
A.G= (4 ∏Ae)/λ2    
B.G= (4 ∏ λ2) /Ae    
C.G=4 ∏Ae    
D.G= Ae/λ2    

Answer:-A

14.EIRP is abbreviated as    
A.Effective Isotropic Radio Power    
B.Effective Isotropic Radiated Power    
C.Effective Isolation Radiated Power    
D.Emaciate Isotropic Radiated Power    

Answer:-B

15.Path loss in free space model is defined as difference of          
A.Effective transmitted power & gain    
B.Effective received power and distance between T-R    
C.Gain and Receiver Power    
D.Effective transmitted power & Receiver Power    

Answer:-D

16.Fraunhofer distance is given by    
A.2D2/ λ    
B.2D/ λ    
C.D/ λ    
D.2D/ λ2    

Answer:-A

17.Which is called as Ideal Antenna    
A.Dipole Antenna    
B.Directional Antenna    
C.Isotropic Antenna    
D.Loop Antenna    

Answer:-C

18.Far Field region is also known as    
A.Near Field Region    
B.Fraunhofer Region    
C.Erlang Region    
D.Fresnel region    

Answer:-B

19.Determine no of cells in cluster when i=2 and j=4    
A.7    
B.14    
C.28    
D.35    

Answer:-C

20.Determine frequency reuse ratio for cell radius 0.8km & co- channel cell distance 6.4Km    
A.2    
B.4    
C.6    
D.8    

Answer:-D

SET 3 of cellular concepts mcqs

21.Small cells are also called as    
A.Microcell    
B.Macrocell    
C.Femtocell    
D.Picocell    

Answer:-C

22.Calculate the Brewster angle for a wave impinging on an  ground haing a permittivity of Єr = 4    
A.56.26°    
B.46.26°    
C.36.26°    
D.26.26°    

Answer:-D


23.If a 20MHz of total spectrum is allocated for a duplex wireless cellular system each simplex channel has 25 KHz RF bandwidth, find number of duplex channels    
A.40    
B.400    
C.20    
D.200    

Answer:-B

24.Standard shape of cell is    
A.Circular    
B.Hexagonal    
C.Triangular    
D.No shape    

Answer:-B

25.Total no fo available radio channels is    
A.S=N    
B.S=i2+ij+j2
C.S= nN    
D.S= Q/R    

Answer:-C





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here