https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/mechanical_engineeing_mcqs_toolsandjobs_h0lk6k
firstyear

Mechanical Elements MCQs In Basic Mechanical Engineering Part 1





Mechanical Elements MCQs In Basic Mechanical Engineering Part 1 for all competitive exams, placements & university exams.

Before solved this i suggest you read this

1. ----------- are power transmitting elements
A. Nuts
B. Bolts
C. shafts
D. rivets

Ans. C

2. ---------- is a supporting element
A. Chassis
B. crankshaft
C. camshaft
D. countershaft

Ans. A

3. ----------- is a rotating element which transmits power
A. axel
B. mechanism
C. shaft
D. none of these

Ans. C

4. Brackets are ---
A. supporting elements
B. power transmitting element
C. holding element
D. none of above

Ans. C

5. Holding elements are used to
A. to hold the parts
B. to modify the parts
C. to separate the parts
D. to support the parts

Ans. A

6. _____ keys are difficult to fit
A. Saddle
B. Round
C. Tangent
D. Splines

Ans. C

7. ___ are multiple keys which are made integral with the shaft.
A. Saddle
B. kenedy
C. pin
D. Splines

Ans. D

8. Shaft may be
A. solid
B. hollow
C. solid or hollow
D. neither solid nor hollow

Ans. C

9. The friction moment in a clutch with uniform wear as compared to friction moment with uniform pressure is
A. more
B. equal
C. less
D. more or less depending on speed

Ans. C

10. The brake used in railway coaches is
A. shoe brake
B. block brake
C. band brake
D. disk brake

Ans. B

11. When the frictional force helps to apply the brake, the brake is said to be
A. partially self energizing
B. self-locking
C. back-stop
D. self-acting

Ans. A

12. In order to prevent the brake arm from grabbing, the moment of friction force about the brake arm pivot should be
A. less than the total required braking effort
B. more than the total required braking effort
C. equal to the total required braking effortess

D. none of the above

Ans. A

13. In case of multi-disk clutches, oil is used
A. to reduce the friction
B. to carry away the heat
C. to lubricate the contacting surfaces
D. for all above functions

Ans. D

14. The friction material of the clutch should have
A. high coefficient of friction
B. low coefficient of friction
C. high surface hardness
D. high endurance limit strength

Ans. A

15. The sleeve or muff coupling is designed as a
A. hollow shaft
B. solid shaft
C. thick cylinder
D. hollow cyllinder

Ans. A

16. The clutch is located between the transmission and the
A. engine
B. rear axle
C. propeller shaft
D. differential

Ans. A

17. The flywheel and the pressure plate bind the clutch disc between them so that the engine and the transmission can be engaged
A. correct
B. incorrect
C. partially incorrect
D. partially correct

Ans. A

18. Which type of key is used for mounting shifting gears in gear boxes?
A. Saddle key
B. Flat key
C. Square key
D. Splines

Ans. D

19. Which of the following statement is wrong ?
A. A key is used as a temporary fastening
B. A key is subjected to tensile stresses
C. A key is always inserted parallel to the axis of the shaft
D. A key prevents relative motion between the shaft & boss of the pulley

Ans. B

20. A transmission shaft does not includes
A. counter shaft
B. line shaft
C. over head shaft
D. axle

Ans. D

21. --------------- are mounted on shaft
A. pulleys & gears
B. flywheel
C. couplings & cranks
D. all of these

Ans. D

22. Power is transmitted through the shaft by ------------------
A. axial force & torque
B. radial force & torque
C. tangential force & torque
D. shear force & torque

Ans. C

23. Machine shaft is an____________ of machine
A. connecting part
B. separating part
C. integral part
D. non integral part

Ans. C

24. Which of the following element are not used to transmit power
A. Shafts
B. Key
C. Clutch
D. Coupling

Ans. B

25. _____ key is a tapered key which completely fits in the keyway Provided in the hub of rotating element
A. sunk
B. saddle
C. spline
D. tangent

Ans. B

26. Shaft should be made out of material with __________________
A. High Resilience
B. Low Resilience
C. Low Ductility
D. None of the above

Ans. A

27. In a clutch, energy is absorbed by
A. Clutch Plate
B. Friction Lining
C. Friction Plate
D. None of the above

Ans. B

28. After the brake is pressed
A. Brake drum and brake shoe are at rest
B. Brake drum is rotating and brake shoe is at rest
C. Brake drum is at rest and brake shoe is rotating
D. None of the above

Ans. A

29. After the brake is released
A. Brake drum and brake shoe are at rest
B. Brake drum is rotating and brake shoe is at rest
C. Brake drum is at rest and brake shoe is rotating
D. None of the above

Ans. B

30. Energy absorbed by car brake is
A. Kinetic Energy
B. Potential Energy
C. Kinetic +Potential Energy
D. None of the above
Ans. A

Click here to read part 2 

If you like this then comment good and share with your friends.





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here