https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/microcontroller-imp-mcqs-for-exam-preparations-toolsandjobs_zaj3n6_d9cacb
thirdyear

Microcontroller MCQ's Questions With Answers For Exams 4





Some Microcontroller important MCQ's questions for university exams, Placements, companies exams, GATE and other exams preparations with answers.

1) What is/are the consequences of driving the LED in the form of an output function?

a. Pin sources the current when made low without glowing LED
b. Pin sinks the current when made high without glowing LED
c. Pin sources the current when made high by glowing LED
d. Pin sinks the current when made low by glowing LED

ANSWER: Pin sinks the current when made low by glowing LED


2) How many samples can be displayed before and after the trigger respectively if the trigger-pulse
is delayed by center-trigger mode to display 1024 bit counts?

a. 512 & 512 samples respectively
b. 512 & 1024 samples respectively
c. 1024 & 512 samples respectively
d. 1024 & 1024 samples respectively

ANSWER: 1024 & 1024 samples respectively


3) Which mandatory contents can be visualized by the hexadecimal display format of a logic
analyzer?

a. Data Bus
b. Address Bus
c. Both a & b
d. None of the above

ANSWER: Both a & b


4) Which type of triggering allow the trigger qualifier circuit to compare the input data word with
the word programmed by the user in logic analyzer?

a. Triggering from external input
b. Programmable Triggering
c. Both a & b
d. None of the above

ANSWER: Programmable Triggering

5) What is/are the possible way/s of displaying the data by logic analyzer?

a. Logic state format
b. Hexadecimal & Map format
c. Timing diagram format
d. All of the above

ANSWER: All of the above


6) Which operations are not feasible to perform by simulator programs in accordance to real time
programming?

a. Memory Operations
b. I/O Operations
c. Register Operations
d. Debugging Operations

ANSWER: I/O Operations


7) It is feasible for an in-circuit emulator to terminate at the middle of the program execution so as
to examine the contents of _________

a. memory 
b. registers
c. Both a & b
d. None of the above

ANSWER: Both a & b

8) Which component is replaced by an in-circuit emulator on the development board for testing
purposes?

a. RAM
b. I/O Ports
c. Micro-controller IC
d. All of the above

ANSWER: Micro-controller IC

9) It is a characteristic provision of some debuggers to stop the execution after each instruction
because__________

a. it facilitates to analyze or vary the contents of memory and register
b. it facilitates to move the break point to a later point
c. it facilitates to rerun the program
d. it facilitates to load the object code program to system memory 

ANSWER: it facilitates to analyze or vary the contents of memory and register

10) EPROM Programming versions are of greater significance to designers for________

a. Debugging of hardware prototype
b. Debugging of software prototype
c. Loading the programs in microcontrollers
d. All of the above

ANSWER: All of the above

11) Which development tool can facilitate the creation and modification of source programs in
addition to assembly and higher -level languages?

a. Editor
b. Assembler
c. Debugger
d. High-level language Compiler

ANSWER: Editor

12) What are the major form of functionalities associated to high-level language compilers?

a. Generation of an application program 
b. Conversion of generated code from higher level language to machine-level language
c. Both a & b
d. None of the above

ANSWER: Both a & b

13) What kind of address/es is /are usually assigned to program by the linker adopted in an
execution of assembler?

a. Absolute Address
b. Relative Address starting from unity
c. Relative Addresss starting from zero
d. None of the above

ANSWER: Relative Addresss starting from zero

14) Which kind of assembler do not generate the programs in similar language as that used by
micro-controllers by developing the program in high-level languages making them as machine
independent?

a. Macro Assembler
b. Cross Assembler
c. Meta Assembler 
d. All of the above

ANSWER: Cross Assembler

15) The assembler list file generated by an assembler mainly includes ________
a. binary codes
b. assembly language statements
c. offset for each instruction
d. All of the above

ANSWER: All of the above

More Microcontroller

16) Which development tool/program has the potential to allocate the specific addresses so as to
load the object code into memory?

a. Loader
b. Locator
c. Library
d. Linker

ANSWER: Locator

17) What is the maximum speed of operating frequency exhibited by SPI as compared to that of
TWI?

a. Less than 10 MHz
b. Greater than 10 MHz
c. Equal to 10 MHz
d. None of the above

ANSWER: Greater than 10 MHz

18) Which characteristic/s of two-wire interface (TWI) make it equally valuable in comparison to
serial-peripheral interface (SPI)?
a. Less number of pins on IC packages than SPI
b. It possesses formal standard unlike SPI
c. Slave Addressing before communication & better hardware control
d. All of the above

ANSWER: All of the above

19) Which among the below stated salient feature/s of SPI contribute to the wide range of its
applicability?

a. Simple hardware interfacing
b. Full duplex communication
c. Low power requirement
d. All of the above

ANSWER: All of the above

20) Which processor has the necessity of manual optimization for the generation of assembly
language code especially for the embedded systems?

a. RISC
b. CISC
c. Both a & b
d. None of the above

ANSWER: CISC

21) Which potential mode of operation indicate the frequent sending of byte to the slave
corresponding to the reception of an acknowledge signal when it becomes desirable for the master to
write to the slave during data transmission in I2C bus?

a. Master in master-transmit mode & Slave in slave-receive mode
b. Slave in slave-transmit mode & Master in master-receive mode
c. Master in master-transmit mode as well as master-receive mode
d. Slave in slave-transmit mode as well as slave-receive mode

ANSWER: Master in master-transmit mode & Slave in slave-receive mode

22) What is the directional nature of two active wires SDA & SCL usually adopted in I2C Bus for
carrying the information between the devices?

a. Uni-directional
b. Bi-directional
c. Multi-directional
d. None of the above

ANSWER: Bi-directional

23) What does an IC that initiate or enable the data transfer on bus can be regarded as, in
accordance to the I2c protocol specifications?

a. Bus Master
b. Bus Slaves
c. Bus Drivers
d. Bus Data Carriers

ANSWER: Bus Master

24) Which mechanism automates the enabling of RS485 transceiver with an elimination of hardware
handshake line during each time of the data transmission?

a. RTS Control
b. Send Data Control
c. Tri-State Control
d. Bit-wise Enable Timing Control

ANSWER: Send Data Control

25) What is the maximum device handling capacity of serial standard protocol RS485 in terms of
drivers and receivers on a single line?

a. 8
b. 10
c. 16
d. 32

ANSWER: 32

26) Which protocol standard of serial communication specify the bi-directional and half-duplex form
of data transmission by allowing various numbers of drivers and receivers in bus configuration?

a. RS232 
b. RS2485
c. RS422
d. RS423

ANSWER: RS2485

27) Match the following registers with their functions :
a. Line Status Register -------------------- 1. Set Up the communication parameters
b. Line Control Register ------------------ 2. Sharing of similar addresses
c. Transmit & Receive Buffers --------- 3. Status Determination of Tx & Rr

a. A-2, B-1, C-3
b. A-1, B-2, C-3
c. A-3, B-1, C-2
d. A-3, B-2, C-1

ANSWER: A-3, B-1, C-2

28) Which among the below stated lines represent the handshaking variant usually and only
controlled by the software in the handshaking process?

a. XON/ XOFF
b. DCD & GND 
c. TxD & RxD
d. All of the above

ANSWER: XON/ XOFF

29) Which lines are utilized during the enable state of hardware flow control in DTE and DCE devices
of RS232?

a. CD & IR
b. DSR & DTR
c. RTS & CTS
d. None of the above

ANSWER: RTS & CTS

30) Which characteristics of an embedded system exhibit the responsiveness to the assortments or
variations in system's environment by computing specific results for real-time applications without
any kind of postponement?

a. Single-functioned Characteristics
b. Tightly-constraint Characteristics
c. Reactive & Real time Characteristics
d. All of the above

ANSWER: Reactive & Real time Characteristics

 

More Microcontroller





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here