https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/all-mechanical-engineering-mcqs_mdl2kz
firstyear

Multiple Choice Questions On Manufacturing Processes & Application Part 3





Multiple Choice Questions On Manufacturing Processes & Application Part 3. This sets of objective questions or MCQs more focuses on Manufacturing processes and their applications (casting, forging, sheet metal working and metal joining processes).

This questions and answers may helps in you competitive exams, placements and all university online exams.

Before solved this i suggest you read this

SET:-1 Manufacturing Processes & Application

 

1. The purpose of a riser is to
A. Deliver molten metal into the mould cavity
B. Act as a reservoir for the molten metal
C. Feed the molten metal to the casting in order to compensate for the shrinkage
D. Deliver the molten metal from pouring basin to gate

Ans. C

2. Which “term” is not associated with casting process?
A. Gate
B. Runner
C. Riser
D. Swage

Ans. D

3. A “die” is used in
A. casting process
B. extrusion process
C. forging process
D. all of these.

Ans. C

4. Investment casting uses pattern made of
A. wax
B. clay
C. metal
D. wood

Ans. A

5. In sand mould the upper half of the box is named as
A. Cope
B. drag
C. cheek
D. none of above

Ans. A

6. To pour the molten metal equipment used is
A. Lifter
B. lader
C. slick
D. flask

Ans. B

7. In sand mould the bottom half of the box is named as
A. Cope
B. drag
C. cheek
D. none of above

Ans. B

8. The main causes of porosity in weldedjoints are:
A. Poor access
B. Loss of gas shield
C. “Dirty” materials
D. All of the above

Ans. B

9. Porosity is caused by:
A. Entrapped slag in the solidifying weld
B. Entrapped gas in the solidifying weld
C. Entrapped metallic inclusions in the solidifying weld
D. None of the above

Ans. B

10. Why welding is shielded?
A. To eliminate hydrogen
B. To retard the cooling rate of the weld
C. To eliminate the atmosphere
D. To ensure maximum heat input

Ans. A

 

SET:-2 Manufacturing Processes & Application

11. “Blanking” is an expression used in

A. sheet metal work
B. casting process
C. drawing
D. rolling

Ans. A

12. In drawing operation the metal flows due to
A. ductility
B. work hardening
C. plasticity
D. shearing

Ans. A

13. In hot working metal is to be heated
A. Below recystallization temperature
B. Above recystallization temperature
C. At recystallization temperature
D. none of above

Ans. B

14. In cold working metal is to be heated
A. Below recystallization temperature
B. Above recystallization temperature
C. At recystallization temperature
D. none of above

Ans. A

15. Rollers are used to shape the metal in ---- process
A. forging
B. casting
C. rolling
D. none of above

Ans. C

16. Which one of the following casting processes is the most widely used:
A. centrifugal casting
B. die casting
C. investment casting
D. sand casting

Ans. D

17. In sand casting, the volumetric size of the pattern than the casted part
A. bigger than,
B. the same size
C. smaller than the cast part
D. all of above

Ans. A

18. The application of runner is;
A. horizontal distribution channel that accepts molten metal from the sprue and delivers it to the gates, trap dross
B. regions with larger circles (fillet radii), slower cooling rates, can develop shrinkage cavities and porosity
C. used to trap large contaminants and reduce metal velocity and make flow more laminar
D. goal is to achieve required metal flow rates (s.t. turbulence is avoided) while preventing aspiration or dross formation

Ans. A

19. The property of a material by which it can be drawn into wires is known as
A. ductility
B. elasticity
C. softness
D. tempering

Ans. A

20. Forging of the metal is
A. Matching process
B. metal forming process
C. Joining process
D. welding process

Ans. B

SET:-3 Manufacturing Processes & Application Part 3

21. Which one of the following is the advantage of forging
A. Good surface finish
B. low tooling cost
C. Close tolerance
D. improved physical properties

Ans. D

22. The statement which are true for a cold working process are,
A. Yield strength increases
B. grain structure is modified
C. Larger deformation can be carried out
D. locked in stresses are imparted

Ans. A

23. The process which takes place below recrystallization temperature is called as
A. Hot working process
B. cold working
C. Casting
D. Grinding

Ans. B

24. Hot working process takes place
A. At recrystallization temp.
B. below recrystallization temp.
C. Above recrystallization temp.
D. none of these

Ans. C

25. Which one is the correct statement about hot working process
A. Surface finish of the product is fine
B. Life of tools, used for hot working is high
C. It is rapid and economical process
D. Tooling and handling cost is less

Ans. C
 
26. The grain structure is refined in
A. Cold working
B. hot working
C. Both a & b
D. none of these

Ans. B

27. Pick up wrong statement about results of hot working
A. Poor surface finish
B. improvement in mechanical properties
C. Close dimensional tolerances
D. refinement grain structure

Ans. C

28. Pick up wrong statement about effect of cold working
A. Increase in strength and hardness
B. improved surface finish
C. Close dimensional tolerances
D. grain structure is unaffected

Ans. D

29. Which of the following process is different from the rest of the processes
A. Shot peening
B. cold extrusion
C. Sand blasting
D. drop forging

Ans. C

30. The collapsible tooth paste tubes are manufactured by
A. Extrusion
B. casting
C. Forging
D. piercing

Ans. A
 

Introduction Manufacturing Processes Applications Part-2





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here