https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/mechanical_engineeing_mcqs_toolsandjobs_jbljli
firstyear

Power Transmission Devices MCQs In Mechanical With Answers Part 6





Power Transmission Devices MCQs In Mechanical With Answers Part 6. 

This questions helps you for competitive exams, GATE, all university exams and placements exams.

Before solved this i suggest you read this

click to read part 5

1. Gear train is necessary to obtain --------

A. High friction
B. High torque
C. Large speed reduction
D. none of these

Ans. C

2. If the no. of intermediate gears are odd then the motion of driver & driven gear is

A. same
B. opposite    
C. a or b
D. none of these

Ans. A

3. If the no. of intermediate gears are even then the motion of driver & driven gear is

A. same
B. opposite
C. a or b
D. none of these

Ans. B

4. Helical gears are used to connect two -------- shafts

A. parallel
B. intersecting
C. perpendicular
D. collinear

Ans. A

5. ---------- gears are used for higher speed reductions

A. helical
B. bevel
C. worm & worm wheel
D. rack & pinion

Ans. C

6. ------------- gears are used to convert rotary motion into sliding motion

A. helical
B. bevel
C. worm & worm wheel
D. rack & pinion

Ans. D

7. Life of a gear drive is ___________

A. Short
B. Long
C. Very short
D. Average

Ans. B

8. The fuction of gear pair is

A. To increase torque and reduce speed from input shaft to output shaft
B. To increase speed and reduce torque from input shaft to output shaft
C. to change direction of rotation from one shaft to another shaft
D. all of above

Ans. D

9. The spur gear pair can be used for reduction ratio up to

A. 15:01
B. 06:01
C. 40:01:00
D. 02:01

Ans. B

10. The gears used in the differential gear box of automobiles are

A. helical gear
B. bevel gear
C. worm gears
D. both b and c

Ans. B

11. The gear pair does not create axial thrust on shaft has sudden line contact between meshing teeth .Then it must be

A. spur gear
B. helical gear
C. herringbone
D. a or b

Ans. A

12. The arrangement used for converting rotary motion into a linear motion is known as

A. worm gear pair
B. rack and pinion
C. linear gears
D. none of above

Ans. B

13. When the velocity ratio is high and space is limited, use

A. spur gears
B. bevel gears
C. worm gears
D. helical gears

Ans. C

14. Which of the following type of gears are free from axial thrust?

A. herringbone gears
B. Bevel gears
C. worm gears
D. Helical gears

Ans. A

15. Which of the following type of gears are used for noiseless operation?

A. spur gears
B. bevel gears
C. worm gears
D. helical gears

Ans. D

16. Which of the following type of gears provide maximum velocity ratio?

A. spur gears
B. bevel gears
C. worm gears
D. helical gears

Ans. C

17. Cycloidal tooth gears are used in

A. automobile gearbox
B. machine tool gearbox
C. spring driven watches and clocks
D. materials handling equipment

Ans. C

18. A spur gear train consists of four gears A, B, C & D in mesh. The gear A rotates in clockwise direction, then the direction of rotation of gear B is

A. Clockwise
B. Anticlockwise
C. Linear
D. None of above

Ans. B

19. A spur gear train consists of four gears A, B, C & D in mesh. The gear A rotates in anticlockwise direction, then the direction of rotation of gear B is

A. Clockwise
B. Anticlockwise
C. Linear
D. None of above

Ans. A

20. A spur gear train consists of four gears A, B, C & D in mesh. The gear B rotates in clockwise direction, then the direction of rotation of gear A is

A. Clockwise
B. Anticlockwise
C. Linear
D. None of above

Ans. B

21. A spur gear train consists of four gears A, B, C & D in mesh. The numbers of teeth on gears are 20, 60, 10 and 30 respectively. If the diameter of gear D is 60 mm, then the diameter of gear C is

A. 40 mm
B. 120 mm
C. 20 mm
D. 60 mm

Ans. C

22. A spur gear train consists of four gears A, B, C & D in mesh. The numbers of teeth on gears are 20, 60, 10 and 30 respectively. If the diameter of gear D is 60 mm, then the diameter of gear A is

A. 40 mm
B. 120 mm
C. 20 mm
D. 60 mm

Ans. A

23. A spur gear train consists of four gears A, B, C & D in mesh. The diameters of gears are 120 mm, 40 mm, 60 mm and 20 mm respectively. If the numbers of teeth of gear A are 60, then the numbers of teeth on gear D are

A. 20
B. 60
C. 10
D. 30

Ans. D
 
24. A spur gear train consists of four gears A, B, C & D in mesh. The diameters of gears are 120 mm, 40 mm, 60 mm and 20 mm respectively. If the numbers of teeth of gear C are 30, then the numbers of teeth on gear B are

A. 20
B. 60
C. 10
D. 30

Ans. A

25. A spur gear train consists of four gears A, B, C & D in mesh. The rotations ofgears are 20 rpm, 60 rpm, 40 rpm and 120 rpm respectively. If the numbers of teeth on gear D are 10, then the numbers of teeth on gear C are

A. 20
B. 60
C. 10
D. 30

Ans. D

26. A spur gear train consists of four gears A, B, C & D in mesh. The numbers of teeth on gears are 60, 20, 30 and 10 respectively. If the gear D rotates with 120 rpm, then the rotation of gear A is

A. 60 rpm
B. 20 rpm
C. 120 rpm
D. 40 rpm


Ans. B

27. A spur gear train consists of four gears A, B, C & D in mesh. The numbers of teeth on gears are 60, 20, 30 and 10 respectively. If the gear A rotates with 20 rpm, then the rotation of gear B is

A. 60 rpm
B. 20 rpm
C. 120 rpm
D. 40 rpm

Ans. A
 

If you like this then comment good and share with your friends.





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here