https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/all-mechanical-engineering-mcqs_bfsyzq
firstyear

Theory Of Mechanisms & Machines MCQs In Mechanical Part 1





This sets of objective questions or mcqs includes questions on topic theory of mechanism and machines. Definition and comparison of mechanism and machines, four bar and slider bar mechanisms.

This questions and answers may helps in you competitive exams, placements and all university online exams.

Before solved this i suggest you read this

SET 1 : Theory Of Mechanisms & Machines MCQs In Mechanical Part 1

1. An element is __________________________

A. Rigid Body
B. Resistant body
C. Free body
D. Strong body

Ans. B

2. A link must be ________________________

A. a resistant body
B. connected to other parts of the machine
C. must have motion relative to other connected parts of the machine
D. All of the above

Ans. D

3. A Kinematic Pair has two links ________________________
A. Fixed together
B. Connected together with constrained relative motion
C. connected together without relative motion
D. Connected together with free relative motion

Ans. B

4. Connecting rod and Crank forms a __________________________ 
A. Mechanism
B. Machine
C. Kinematic Pair
D. Structure

Ans. C

5. If two links are welded to each other forms a _____________________

A. Kinematic Pair
B. Kinematic Chain
C. Machine
D. None of the above

Ans. D

6. In a kinematic chain, each link has to be__________________

A. a part of only one kinematic pair
B. a part of two kinematic pairs
C. a part of three kinematic pairs
D. rigidly fixed to all other links

Ans. B

7. Any Kinematic chain requires at least _____________________

A. Two links
B. three links
C. four links
D. five links

Ans. B

8. Door Hinges are example of _____________________

A. Kinematic pair
B. Mechanism
C. Structure
D. None of the above

Ans. A

9. If one of the link of kinematic chain is fixed, the arrangement is called as __________________

A. Structure
B. Mechanism
C. Fixed Chain
D. Machine

Ans. B

10. Every Mechanism is a _________________

A. Kinematic Chain
B. Machine
C. Structure
D. All of the above

Ans. A

SET 2 : Theory Of Mechanisms & Machines MCQs In Mechanical Part 1

11. Mechanism is a ______________________

A. Machine
B. Kinematic chain used for power transmission
C. Kinematic chain with one link fixed
D. Kinematic chian used for doing work

Ans. C

12. An example of mechanism is ___________________

A. Typewriter
B. I. C Engine
C. Shaping Machine
D. All of the above

Ans. D

13. The machine is defined as follows __________________

A. Mechanism required to absorb energy
B. Mechanism required to do some kind of work
C. Mechanism required to transmit motion
D. Both a and c

Ans. B

14. Slider chain mechanism is used in _________________

A. Reciprocating air compressor
B. I.C Engine
C. Gas turbine
D. Both a and b

Ans. D

15. Four bar chain consists of _____________________

A. Four turning pairs
B. Two turning pairs
C. Two sliding and two turning pairs
D. One sliding and three turning pairs

Ans. A

16. In hand pump Mechanism ____________________

A. There is a one rotating link
B. There are two rotating links
C. There are three rotating links
D. There is no rotating link

Ans. C

17. A nut and bolt _________________

A. can form a kinematic pair
B. can form a non-kinematic pair
C. can form a structure
D. can form a chain

Ans. A

18. Slider crank mechanism consist of______________________

A. Two links
B. three links
C. four links
D. five links

Ans. C

19. Door HInges are example of_________________

A. Screw Pair
B. SLiding Pair
C. Rotating Pair
D. Turning Pair

Ans. D

20. Grashof's Law is related to _________________________

A. Slider crank chain
B. Four bar chain
C. Double slider crank chain
D. both a and b

Ans. B

SET 2 : Theory Of Mechanisms & Machines MCQs In Mechanical Part 1

21. Steps in design includes_____________________

A. Selection of material
B. Selection of Factor of Safety
C. Analysis of forces
D. all of the above

Ans. D

22. The first step in design process is______________________

A. Selection of material
B. Selection of Factor of Safety
C. Analysis of forces
D. definition of problem

Ans. D

23. In design process the synthesis is always followed by________________________

A. analysis
B. selection of material
C. preparation of drawing
D. selection of factor of safety

Ans. A

24. The last step in design process is_____________________

A. Selection of material
B. Selection of Factor of Safety
C. Analysis of forces
D. preparation of drawing

Ans. D

25. The process of selecting or creating the mechanism for machine and the shapes of the mechanical elements so as to get the desired output for the given input is known as ____________________

A. analysis
B. synthesis
C. optimization
D. Definition of problem

Ans. B

26. Ability to resist stress without failure under static loading is called as ___________________

A. Static strength
B. Fatigue strength
C. Elasticity
D. Plasticity

Ans. A

27. Ability to resist stress without failure under fatigue loading is called as ________________

A. Static strength
B. Fatigue strength
C. Elasticity
D. Plasticity

Ans. B

28. Ability to regain original shape after load removal is called as _____________________ 

A. Static strength
B. Fatigue strength
C. Elasticity
D. Plasticity

Ans. C

29. Ability to retain permanent deformation is called as________________________ 

A. Static strength
B. Fatigue strength
C. Elasticity
D. Plasticity

Ans. D

30. Ability to resist deformation under load is called as__________________________ 

A. Stiffness
B. Ductility
C. Brittleness
D. Malleability

Ans. A

Thanks for reading this if you like this then share with your friends and comment good.

 





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here