https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/Theory_of_Metal_Cutting_MCQs_with_answers_-_toolsandjobs_ush0kx
thirdyear

Theory of Metal Cutting MCQ's with answers - Part 1





This sets of mcq's most focuses on Theory of Metal Cutting questions with answers for free for your exams...

1) Which cutting condition affects the cutting temperature predominantly? 
a. depth of cut 
b. cutting speed 
c. feed 
d. none of the above has any effect on cutting temperature 

Ans: b) 

2) The cutting tool removes the metal from workpiece in the form of 
a. solid blocks 
b. powder 
c. chips 
d. all of the above 

Ans: c) 

3) Calculate the power required for machining of a workpiece on lathe having efficiency of 85% on full load, when tangential force required is 1200 N and cutting speed 195 m/min. 
a. 4.59 kW 
b. 275.29 W 
c. 3.315 kW 
d. insufficient data 

Ans: a) 

4) The forces required for metal cutting operation
a. increase with increase in the feed of the tool and decreases with increase in the depth of cut 
b. decrease with increase in the feed of the tool and increases with increase in the depth of cut 
c. increase with increase in both the feed of the tool and the depth of cut 
d. decrease with increase in both the feed of the tool and the depth of cut 

Ans: c) 

5) Which type of chips form while machining of brittle materials? 
a. continuous chips 
b. discontinuous chips 
c. Built-up chips 
d. all of the above with some proportion 

Ans: b) 

6) The angle between side cutting edge and end cutting edge is called as 
a. approach angle 
b. nose angle 
c. side relief angle 
d. end relief angle 

Ans: b) 

7) In metal cutting process 
a. material removal is affected by relative motion between tool and the workpiece 
b. material removal is not affected by relative motion between tool and the workpiece 

Ans: a) 

8) In the metal cutting process, when the compression limit of the metal in front of the cutting tool has been exceeded then it is separated from workpiece and flows 
a. elastically b. plastically c. rigidly d. none of the above

Ans: b) 

9) Continuous chips are formed during metal cutting operation due to 
a. ductile work materials 
b. large rake angle 
c. high cutting speed 
d. all of the above 

Ans: d)

10) The surface of the single point cutting tool on which the chips formed in cutting operation slide is called as 
a. flank 
b. heel 
c. face 
d. shank 

Ans: c) 

11) Lead angle in the single point cutting tool is the angle between 
a. the end cutting edge and the normal to the tool shank 
b. the portion of side shank immediately below the side cutting edge and the line perpendicular to the base of the tool 
c. the tool face and the parallel to the base of the tool 
d. side cutting edge and the side of the tool shank 
 

Ans: d) 

12) Tool life in orthogonal cutting is 
a. more than the tool life in oblique cutting 
b. less than the tool life in oblique cutting 
c. equal to the tool life in oblique cutting 
d. cannot say 

Ans: b) 

13) In metal cutting operation, maximum heat (i.e. 80-85%) is generated in 
a. the shear zone 
b. the chip-tool interface zone 
c. the tool-work interface zone 
d. none of the above 

Ans: a) 

14) The point at which the cutting tool reaches, beyond which it will not function satisfactorily until it is reground, is called as 
a. tool wear 
b. tool failure 
c. too diffusion 
d. none of the above
 

Ans: b) 

15) The ascending order of evolution of materials used for making the cutting tools is 
a. bronze – stone – steel – iron 
b. iron – steel – bronze – stone 
c. stone – bronze – iron – steel 
d. bronze – stone – steel – iron 

Ans: c) 

16) The materials are added to cutting tools to increase their properties. Match the following
1. Tungsten a. Hardness 
2. Carbon b. Hot hardness 
3. Vanadium c. Wear resistance 
The correct order is 
a. 1-b, 2-a, 3-c
b. 1-c, 2-a, 3-b 
c. 1-b, 2-c, 3-a 
d. 1-a, 2-b, 3-c 

Ans: b) 

17) The cutting tool wears due to 
a. Edge wear 
b. Crater wear 
c. Flank wear 
d. All of the above 

Ans: d) 

18) The built up edge in cutting tools can be eliminated by 
a. Fast cutting speed 
b. Higher rake angles 
c. High pressure cutting fluid 
d. All of the above 

Ans: d)





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here