https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/Turbo_Machines_MCQs_with_answers_-_toolsandjobs_ohobjy_in7wos
thirdyear

Turbo Machines MCQs with answers - Part 3





Q.no 1. The Francis turbine of runner diameter 0.484 m is running at 700 r.p.m.. Determine velocity of wheel at inlet.
A : 17.73 m/s
B : 4.07 m/s
C : 6.56 m/s
D : 30.14 m/s

Answer:-A : 17.73 m/s

Q.no 2. The kaplan turbine runs at 65 r.p.m. and head of 5 m. Power available at the turbine shaft is 6000 kW. Determine the specific speed of the turbine.
A : 316.49
B : 188.55
C : 673.4
D : 1299.66

Answer:-C : 673.4

Q.no 3. The water jet after striking the flat plate will be deflected at an angle of
A : 110 degrees
B : 60 degrees
C : 90 degrees
D : None of these

Answer:-C : 90 degrees

Q.no 4. The power developed by a turbine is (where H = Head of water under which the turbine is working)
A : Directly proportional to H1/2
B : Inversely proportional to H1/2
C : Directly proportional to H3/2
D : Inversely proportional to H3/2

Answer:-C : Directly proportional to H3/2

Q.no 5. A Pelton wheel develops 1750 kW under a head of 100 metres while running at 200 r.p.m. and discharging 2500 litres of water per second. The unit discharge of wheel is
A : 0.25 m3/s
B : 0.5 m3/s
C : 1.5 m3/s
D : 2 m3/s

Answer:-A : 0.25 m3/s


Q.no 6. workdone per second in case of jet of water striking on a moving Inclined plate is ________
A : Fx .u/2
B : Fx.u
C : Fx. V
D : zero

Answer:-B : Fx.u

Q.no 7. The francis turbine runs at 794 r.p.m. and head of 50.4 m. Power available at the turbine shaft is 293.13 kW. Determine the specific speed of the turbine.
A : 28.34
B : 22.27
C : 101.23
D : 242.95

Answer:-C : 101.23

Q.no 8. A turbine is required to develop 1500 kW at 300 r.p.m. under a head of 150 m. Which of the following turbine should be used?
A : Pelton wheel with one nozzle
B : Pelton wheel with two or more nozzles
C : Kaplan turbine
D : Francis turbine

Answer:-A : Pelton wheel with one nozzle

Q.no 9. The specific speed of a hydraulic turbine depends upon
A : Speed and power developed
B : Discharge and power developed
C : Speed and head of water
D : Speed, power developed and head of water

Answer:-D : Speed, power developed and head of water

Q.no 10. Radial length of Pelton wheel bucket lies between____ Where d is diameter of jet
A : 2 d to 2.5 d
B : 2 d to 3 d
C : 1.5 d to 2.5 d
D : 2.5 d to 3.5 d

Answer:-B : 2 d to 3 d


Q.no 11. A Pelton wheel develops 1750 kW under a head of 100 meters while running at 200 r.p.m. and discharging 2500 liters of water per second. The unit speed of the wheel is
A : 10 r.p.m.
B : 20 r.p.m.
C : 40 r.p.m.
D : 80 r.p.m.

Answer:-B : 20 r.p.m.

Q.no 12. Pelton Wheel is a
A : Impulse Turbine
B : Tangential flow turbine
C : High head Turbine
D : all of the options

Answer:-C : 10602.7 N

Q.no 13. A pelton wheel is having a mean bucket diameter of 1m and is running at 1000r.p.m.The net head on the pelton wheel is 700m.If the side clearance angle is 15◦ and discharge through nozzle is 0.1 m3/s,Find i)Power available at the nozzle.
A : 234.8 kW
B : 686.7 kW
C : 397.1 kW
D : 426.5 kW

Answer:-C : 10602.7 N

Q.no 14. A jet of water of diameter 100 mm moving with a velocity of 30 m/s strikes a fixed curved symmetrical vane at center. The force exerted by jet of water is ________ if the jet is deflected by an angle of 120 degrees at the outlet of curved vane
A : 106.02 N
B : 1060.2 N
C : 10602.7 N
D : 106027 N

Answer:-C : 10602.7 N

Q.no 15. The efficiency of a Pelton wheel working under constant head ________ with the increase in power.
A : Remain same
B : Increases
C : Decreases
D : None of these

Answer:-B : Increases

Q.no 16. Following data is given for reaction turbine: work done = 3952 kW, Velocity of whirl at inlet = 27.184 m/s, Tangential velocity of blade= 24.3 m/s. Determine discharge of the turbine. Assume whirl velocity at outlet as zero.
A : 20.21 m3/s
B : 10.97 m3/s
C : 25.19 m3/s
D : 5.98 m3/s

Answer:-D : 5.98 m3/s

Q.no 17. The reaction turbine works under head of 7.62 m. The velocity of whirl at inlet to the turbine is 18.4 m/s and blade velocity at inlet is 3.17 m/s. Determine the hydraulic efficiency of the turbine.
A : 42.77%
B : 78.02%
C : 32.76%
D : 23.400000000000002%

Answer:-B : 78.02%

Q.no 18. If Hg is the gross or total head and hf is the head lost due to friction, then net or effective head (H) is given by
A : H = Hg/hf
B : H = Hg × hf
C : H = Hg + hf
D : H = Hg - hf

Answer:-D : H = Hg - hf

Q.no 19. An impulse turbine
A : is more suited for low head installations
B : always operates submerged
C : makes use of draft tube
D : operates with initial completion conversion of pressure head to velocity head

Answer:-D : operates with initial completion conversion of pressure head to velocity head

Q.no 20. Water Jet 0.0015 Sq. meter area issues from a nozzle with 15m/s velocity. It is made to impinge perpendicular onto a plate that moves away with the velocity of 5 m/s. The force on the plate due to this impact is
A : 150 N
B : 1470 N
C : 340 N
D : 900 N

Answer:-A : 150 N
 





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here