https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/Computer_Organization_and_Architecture_Basics_MCQs_with_Answers_oqyqmd
firstyear

Computer Organization and Architecture Basics MCQs with Answers





Computer Organization and Architecture Basics MCQs with Answers. This mcqs most helpful in SPPU exam 2020 and in other Inportant Exams. 

Before solving this questions i suggest you read this

1. What are the characteristics of Harvard Architecture?
    a. It uses store program concept
    b. It stores the program and data in separate memory
    c. It improves the bandwidth
    d. All of these
    
    Ans - D

2. What will be the result of Booth recoding operation on 101100?
    a. -1-10-100
    b. -1+10-100
    c. 1-1+1000
    d. +10-10+1+1
    
    Ans - B

3. What are the characteristics of ENIAC computer?
    a. It is decimal computer.
    b. It does 5000 addition/sec.
    c. It has 20 accumulators
    d. All of these
    
    Ans - D

4. Which kind of architecture is used in EDVAC?
    a. Harvard
    b. Von Neumann
    c. Both of these    
    d. None of these
    
    Ans - B

5. What version of multiplicand will be selected if consecutive multiplier bits are 01?
    a. 0*M
    b. +1*M
    c. -1*M 
    d. -2*M
    
    Ans - B

6. What will be the result of Booth recoding operation on 101100?
    a. -1-10-100
    b. -1+10-100
    c. 1-1+1000
    d. +10-10+1+1
    
    Ans - B

7. What is the significance of address bus?
    a. To determine number of bits to be transferred at a time
    b. Maximum memory capacity of the system
    c. To transfer the peripheral address
    d. Both b and c
    
    Ans - D

8. Which representation gives two representations for zero?
    a. 1’s complement
    b. Sign Magnitude
    c. 2’s complement
    d. Both b and c
    
    Ans - D

9. Which instruction has all implicit addresses?
    a. 1 address
    b. 2 address
    c. 0 address
    d. 3 address
    
    Ans - C

10. In Booth’s algorithm, if Q0=1 and Q-1=0 then it will perform which operation
    a. A=A-M
    b. A=A+M
    c. Arithmetic right shift of A, Q and Q-1
    d. A=M-A
    
    Ans - A

11. What will be the result of Booth recoding operation on 101100??
    a. -1-10-100
    b. -1+10-100
    c. 1-1+1000
    d. +10-10+1+1
    
    Ans - B

12. Which register is useful to hold temporarily the right-hand instruction from a word in memory?
    a. IR
    b. PC
    c. IBR
    d. Memory
    
    Ans - C

13. Which bit represents the sign of a number in sign magnitude representation?
    a. MSB
    b. LSB
    c. Both
    d. None of these
    
    Ans - A

14. In Booth's recoding, M is multiplicand and -1 is booth recoded multiplier, then what will be the result of multiplication?
    a. 1’s complement of M
    b. 2’s complement of M
    c. M
    d. Right shift of M
    
    Ans - B

15. What is function of IR ?    
    a. Read/write a word form memory
    b. Specify an address from memory
    c. Contains the 8-bit op-code
    d. Store address of next instruction
    
    Ans - C


16. Which basic components are used in second generations’ computers?
    a. Vacuum tubes
    b. Transistor
    c. Integrated Circuit
    d. Gates
    
    Ans - B


17. What types of memories are used in third generation computers?    
    a. Magnetic core memories
    b. Semiconductor memories
    c. Optical memories
    d. All of these
    
    Ans - B

18. What is the significance of control bus?
    a. To determine number of bits to be transferred at a time.
    b. Maximum memory capacity of the system
    c. To transfer the peripheral address
    d. To generate and transfer the control signals
    
    Ans - D

19. Which are the basic data types of computer
    a. Fixed and floating point numbers
    b. Fixed, Floating and Character
    c. Floating and Character
    d. None of these
    
    Ans - A

20. Which representation is commonly used by computer?
    a. Sign Magnitude representation
    b. 1’s complement representation
    c. 2’s complement representation
    d. 9’s complement representation
    
    Ans - C

21. What is long form of ENIAC ?
    a. Electronic Discrete Variable computer
    b. Electrical number integar and complex
    c.  Electronic Numerical Integrator and computer
    d. None
    
    Ans - C

22. Which kind of number system is used by ENIAC ?
    a. Decimal
    b. Binary
    c. Hex
    d. Octal
    
    Ans - A


23. How many number of accumulators are used in ENIAC ?
    a. 10
    b. 20
    c. 30
    d. 40
    
    Ans - b

24. Stored program concept is introduced in which type of architecture ?
    a. Harvard
    b. Von Neumann
    c. Von Neumann
    d. None of these
    
    Ans - B

25. What is the long form of IAS ?
    a. Institute of Advance Studies
    b. Industrial Architectural Standard
    c. Information Assurance System
    d. Industrial Advanced Supercomputer
    
    Ans - A

26. Which architecture stores program and data in main memory?
    a. HArvard
    b. Von Neumann
    c. Both
    d. None
    
    Ans - B

27. Which kind of number system is used by IAS  ?
    a. Decimal
    b. Binary
    c. Hex
    d. Octal
    
    Ans - B

28. What is a size of word in IAS ?
    a. 10
    b. 20
    c. 30
    d. 40
    
    Ans - D

29. How many words are present in IAS ?
    a. 1000
    b. 200
    c. 2000
    d. 100
    
    Ans - A

30. What is the size of IAS instructions
    a. 30 bits
    b. 20 bits
    c. 10 bits
    d. 5 bits
    
    Ans - B

Click to read part 2

If you like then comment and share with your friends





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here