https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/Computer_Organization_and_Architecture_Basics_MCQs_with_Answers_wli2kf
firstyear

Computer Organization and Architecture Basics MCQs with Answers Part 2





Computer Organization and Architecture Basics MCQs with Answers Part 2. This mcqs most helpful in SPPU exam 2020 and in other Inportant Exams. 

Before solving this questions i suggest you read this

Click here to read part 1 of COA mcqs 

1. What is function of MAR ?
    a. Read/write a word form memory
    b. Specify an address of memory
    c. Contains the 8-bit op-code
    d. Store address of next instruction

    Ans - B

2. What is function of MBR ?
    a. Read/write a word form memory
    b. Specify an address from memory
    c. Contains the 8-bit op-code
    d. Store address of next instruction
    
    Ans - A

3. What is function of PC ?
    a. Read/write a word form memory
    b. Specify an address from memory
    c. Contains the 8-bit op-code
    d. Store address of next instruction 

    Ans - D

4. What is function of IBR ?
     a. Read/write a word form memory
     b. Holds the right hand instruction from a word in a memory
    c. Contains the 8-bit op-code
    d. Store address of next instruction
    
    Ans - B
    
5. Which register pair holds the result of multiplication operation?
    a. AC,MQ
    b. MQ,AC
    c. AC,PC
    d. PC,AC
    
    Ans - A

6. What is a size of each register in IAS
    a. 20
    b. 10
    c. 40
    d. 30
    
    Ans - A

Buy new happy new year wish tea Mug 2020 your person

7. Which is the third generation computer?
    a. IAS
    B. IBM 7094
    c. DEC PDP
    d. 8086

    Ans - C

8. What types of memories are used in second generation computers?
    a. Magnetic core memories
    b. Semiconductor memories
    c. Optical memories
    d. All of these
    
    Ans - A


9. Which is first microprocessor developed by Intel ?
    a. 4004
    b. 8008
    c. 8086
    d. 8080

    Ans - A

10. Which is first general purpose microprocessor developed by Intel?
    a. 4004
    b. 8008
    c. 8086
    d. 8080

    Ans - B

11. Which of the following is an input device?
    a. Keyboard
    b. Monitor
    c. Printer
    d. Hard Disk

    Ans - A

12. Which of the following is an output device?
    a. Keyboard
    b. Joy stick
    c. Printer
    d. Hard Disk

    Ans - C

13. What is the significance of data bus?
    a. To determine number of bits to be transferred at a time.
    b. Maximum memory capacity of the system
    c. To transfer the peripheral address.
    d. Control of a system

    Ans - A

14. What is the significance of control bus?
    a. To determine number of bits to be transferred at a time.
    b. Maximum memory capacity of the system
    c. To transfer the peripheral address.
    d. To generate and transfer the control signals

    Ans - D

15. Which system bus decides the maximum memory accessing capacity?
     a. Data bus
    b. Control bus
    c. Address bus
    d. External data bus

    Ans - C

16. Which number system is used in computer?
    a. Binary
    b. Decimal
    c. Hex
    d. Octal

    Ans - A

17. Which are the basic data types of computer?
    a. Fixed and floating point numbers
    b. Fixed, Floating and Character
    c. Floating and Character
    d. None of these

    Ans - A

18. MSB=0, means
    a. Number is positive
    b. Number is negative
    c. Both a and b
    d. None of these

    Ans - A

19. MSB=1, means
    a. Number is positive
    b. Number is negative
    c. Both a and b
    d. None of these

    Ans- B

20 .Which representation is commonly used by computer?
    a. Sign Magnitude representation
    b. 1’s complement representation
    c. 2’s complement representation
    d. 9’s complement representation

    Ans - C

21. Which representation give two forms of zero?
    a. Sign Magnitude representation
    b. 1’s complement representation
    c. 2’s complement representation
    d. 9’s complement representation

    Ans -A

22. What is the range of 16-bit sign binary number?
    a. +32767 to -32768
    b. -32767 to +32768
    c. +32767 to -32767
    d. +32768 to -32768

    Ans - B

23. In Booth’s algorithm if both Multiplier and Multiplicand are positive nos., what will be the sign bit of final product?
    a. 0
    b. 1
    c. positive 
    d. negative

    Ans - A

24. In Booth’s algorithm if both Multiplier and Multiplicand are negative nos., what will be the sign bit of final product?
    a. 0
    b. 1
    c. positive 
    d. negative

    Ans - A

25. In Booth’s algorithm if both Multiplier and Multiplicand are positive nos., what will be the sign of final product?
    a. 0
    b. 1
    c. positive 
    d. negative

    Ans - C

26. In Booth’s algorithm if MSB of both Multiplier & Multiplicand is 0 then, what will be the sign of final product?
    a. 0
    b. 1
    c. positive 
    d. negative

    Ans - C 

27. In Booth’s algorithm if MSB of both Multiplier & Multiplicand is 1 then, what will be the sign of final product?
    a. 0
    b. 1
    c. positive 
    d. negative

    Ans - C

28. In Booth’s algorithm, if Q0=1 and Q-1=1 then it will perform which operation,
    a. A=A-M
    b. A=A+M
    c. Arithmetic right shift of A, Q and Q-1
    d. A=M-A

    Ans - C

29. In Booth’s algorithm, if Q0=0 and Q-1=1 then it will perform which operation,
    a. A=A-M
    b. A=A+M
    c. Arithmetic right shift of A, Q and Q-1
    d. A=M-A

    Ans - B

30. In Booth’s algorithm, for Multiplier=10000 and Multiplicand =1100101.What will be the size of A register?
    a. 4
    b. 5
    c. 3
    d. 6

    Ans - B

Click to read part 3 of coa mcqs

Really like this then comment good and share with your friends





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here