https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/Computer_Organization_and_Architecture_Basics_MCQs_with_Answers_nwhtra
firstyear

Computer Organization and Architecture Basics MCQs with Answers Part 3





Computer Organization and Architecture Basics MCQs with Answers Part 3. This mcqs most helpful in SPPU exam 2020 and in other Inportant Exams. 

Click to read part 1 of COA mcqs

Click to read part 2 of COA mcqs

Before solving this questions i suggest you read this

1. Throughput is also called as………
    a. execution time
    b. response time
    c. bandwidth
    d. elapsed time

    Ans - C


2. Decreasing response time almost always improves……..
    a. execution time
    b. response time
    c. bandwidth
    d. elapsed time

    Ans - C


3. ……response time almost always improves throughput
    a. Decreasing 
    b. Increasing
    c. Constant
    d. both a & b

    Ans - A


4. …….response time for some tasks maximizes computer performance
    a. Maximizing
    b. Minimizing
    c. Constant
    d. both a & b

    Ans - B

5. If computer A runs a program in 10 seconds & computer B runs the same programs in 15 seconds, how much faster is A than B?
    a. 1
    b. 1.5
    c. 10
    d. 15

    Ans - B

Buy new happy new year wish tea Mug 2020 your person

6. If computer A runs a program in 1000 seconds & computer B runs the same programs in 1500 seconds, how much faster is A than B?
    a. 50
    b. 100
    c. 150
    d. 200

    Ans - C

7. The actual time the CPU spends computing for a specific task is called as…..
    a. CPU time
    b. user CPU time
    c. system CPU time
    d. none of the above

    Ans - A

8. CPU time spent in a program itself is called as……….
    a. CPU time
    b. user CPU time
    c. system CPU time
    d. none of the above

    Ans - B


9. If program runs in 10 seconds on a computer, which has 2 GHZ clock , then number of clock cycles required for program A will be ......
    a. 1x109
    b. 2x109
    c. 10x109
    d. 20x109
    
    Ans - D

10. Computer will run program in………seconds if it has a clock rate of 2 GHZ and 20x109 no. of clock cycles 
    a. 6
    b. 10
    c. 12
    d. 15

    Ans - B

11. Computer will run program in………seconds if it has a clock rate of 4 GHZ and 16x109 no. of clock cycles 
    a. 4
    b. 6
    c. 12
    d. 15
    
    Ans - A

12. If program runs in 6 seconds on   a computer , which has 4 GHZ clock , then number of clock cycles required for program A will be ......
    a. 1x109
    b. 2x109
    c. 10x109
    d. 24x109
    
    Ans - D

13. If computer A has  24x109 CPU clock cycles and CPI  of 2 , then ........ instructions will  be present in a program.
    a. 1x109
    b. 12x109
    c. 10x109
    d. 20x109

    ANs - B

14. Computer with program holding 10x109 instructions & CPU clock cycles of  20x109 will have CPI of………….
    a. 1
    b. 2
    c. 10
    d. none of the above
    
    Ans - B

15. Computer with program holding 8x109 instructions & CPU clock cycles of  24x109 will have CPI of………….
    a. 1
    b. 2
    c. 3
    d. none of the above

    Ans - C

16. Computer executing a program holding 10x109 instructions and having CPI  of 1.1 will need ..... CPU clock cycles.
    a. 10x109
    b. 11x109
    c. 12x109
    d. 20x109

    Ans - B

17. Instruction count in a program depends on………….
     a. architecture
    b. exact implementation
    c. processor structure
     d. memory system

    Ans - A

18. CPI depends upon……………
     a. architecture
    b. processor structure
    c. memory system
    d. both B & C

    Ans - D

19. Algorithm of a program affects ....
    a. instruction count
    b. clock rate
    c.CPU time
    d. Throughput

    Ans - A

20. In computer system compiler affects ....
    a. CPI
    b. CPU time
    c. bandwidth
    d. clock rate

    Ans - A

21. In computer system instruction set architecture affects ....
    a. clock rate
    b. CPI
    c. throughput
    d. CPU time

    Ans - B

22. Amdahl’s Law defines the ........ that can be gained by using a particular Feature of a computer.
    a. Speedup   
    b. response time 
    c. throughput    
    d. bandwidth

    Ans - A

23. Enhancement in the processor  possible using  Amdahl’s Law  is always ......
    a. less than 1         
    b. less than or equal to 1   
    c. greater than or equal to 1  
    d. greater than 1

    Ans - B

24. With Amdahl’s Law  if an enhancement is only usable for a fraction of a task, we can’t speed up the task by more than the reciprocal of  .....
    a. Fraction 
    b. 1 plus that fraction
    c. 1 minus that fraction  
      d. 2 minus that fraction    

    Ans - C

25. Faster machines have .........     MIPS
    a. lower
    b. medium
    c. higher
    d. both B & C

    Ans - C

26. Different  programs on the same computer has .......      MIPS values.
    a. same 
    b. different
    c. Both of a and b
    d. None of these

    Ans - B

27. MIPS is....... dependent.
    a. instruction set 
    b. response time 
    c. throughput    
    d. bandwidth

    Ans - A

28. MIPS can vary ...... to performance of a computer.
    a. in proportion
    b. inversely
    c. directly
    d. Both b and c

    Ans - B

29. MFLOPS is....... dependent.
    a. program
    b. response time 
    c. throughput    
    d. bandwidth

    Ans - A

30. The system performs 2*107 floating point operations and execuation time of system is 2 seconds. Calculate MFLOPS?
    a. 1
    b. 10
    c. 100
    d. 1000

    Ans - B

31. What will be a result of performing multiplication operation on nos. (+13)10  & (-6)10
    a. 1110110010
    b. 1110111010
    c. 1010110010
    d. 1110110001

    Ans - A

32. What will be a result of performing multiplication operation on nos. (-13)10  & (-6)10
    a. 1111010
    b. 1001110
    c. 1010110
    d. 1110110

    Ans - B

If you like this then comment good and share with your friends.


 





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here