https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/Engineering_Drawing_Introduction_MCQ_With_Answers_For_Online_Exam_2020__fd3nqn
firstyear

Engineering Drawing MCQs With Answers For Exams 2020 Part 2





Engineering Drawing MCQs With Answers For Exams 2020 Part 2 . This contains mainly questions on Engineering Curve & Projections of Point & LINE.

Click here for MCQ on introduction to Engineering Drawing

Engineering Curve

1. What type of curve is created by the intersection of a plane parallel to the side of cone?

A) parabola

B) hyperbola

C) ellipse

D) roulette

Ans. A

 

2. What type of curve is created by the intersection of a plane with a cone which makes an angle with the axis greater than the angle between the side of the cone and the axis?

A) parabola

B) hyperbola

C) ellipse

D) roulette

Ans. B

 

3. A(n)               is created by the motion of a point on a circle as the circle rolled along a straight line.

A) epicycloid

B) hyperbola

C) cycloid

D) spiral

Ans. C

 

4. A circle will appear on an isometric drawing as a(n)             .

A) ellipse

B) cycloid

C) circle

D) parabola

Ans. A

 

5. The curve generated by a point on the circumference of a circle, which rolls without slipping along outside of another circle is known as

A) Hypocycloid

B) Epicycloid

C) Cycloid

D) Trochoid

Ans. B

 

6. In the game of cricket, a ball is thrown from the boundary and reaches the gloves of the wicket keeper, the curve traced out will be

A) Hyperbola

B) Involute

C) Parabola

D) Cycloid

Ans. C

 

7. A curved traced out by a point which moves uniformly both about the centre and at the same time away or towards the centre is known as

A) Involute

B) Archemedian spiral

C) Cycloid

D) None of above

Ans. B

 

8. The eccentricity of which of the following curve is greater than one?

A) Ellipse

B) Parabola

C) Hyperbola

D) None of above

Ans. C

 

9. If the generating point is on the generating circle and the generating circle is outside the directing circle, the curve obtained is:

(a) Inferiorhypotrochoid

(b) epicycloids

(c) hypocycloid

(d) superior trochoid

Ans. --

 

10. When the plane cuts the cone parallel to the generator, the curve traced out is

(a) ellipse

(b) parabola

(c) hyperbola

(d) triangle

Ans. --

 

Projections of Line and Point

1. The Intersection of a plane surface with the horizontal plane is a line and is

call                            

A) Horizontal Trace

B) Vertical Trace

C) Profile Trace

D) Trace

Ans. A

 

2. The Intersection of a plane surface with the Vertical plane is aline and is call               

A) Horizontal Trace

B) Vertical Trace

C) Profile Trace

D) Trace

Ans. B

 

3. The intersection of a plane surface with the profile plane is line and is call            

A) Horizontal Trace

B) Vertical Trace

C) Profile Trace

D) Trace

Ans. C

 

4. If a line is inclined to H.P., its plan will       .

A) be perpendicular to XY line

B) be parallel to XY line

C) show the true length

D) None of the above

Ans. B

 

5.                      number Traces Produced if Required Will Meet On xy Line.

A) 1

B) 2

C) 3

D) 4

Ans. B

 

6. Straight Line of projection Will Make an angle with xy Line to the angle of plane with other principal plane.

A) Perpendicular

B) Equal

C) Right angle

D) Zero

Ans. B

 

7. When a point is above H.P. and behind V.P., the point is resting in which quadrant?

A) 1st

B) 2nd

C) 3rd

D) 4th

Ans. B

 

8. When a point is above H.P. and in front of V.P., the point is resting in which quadrant?

A) 1st

B) 2nd

C) 3rd

D) 4th

Ans. A

 

9. When a point is below H.P. and in front of V.P., the point is resting in which quadrant?

A) 1st

B) 2nd

C) 3rd

D) 4th

Ans. D

 

10. When a point is below H.P. and behind V.P., the point is resting in which quadrant?

A) 1st

B) 2nd

C) 3rd

D) 4th

Ans. C

 

11. If a line is parallel to H.P., its front will be            to XY line.

A) Perpendicular

B) Parallel

C) Inclined

D) None of the above

Ans. B

 

12. If a line is parallel to V.P., its top view will be            to XY line.

A) Perpendicular

B) Parallel

C) Inclined

D) None of the above

Ans. B

 

13. If a line is inclined to V.P., its elevation will       .

A) be perpendicular to XY line

B) be parallel to XY line

C) show the true length

D) None of the above

Ans. B

 

14. If a line is inclined to the Vertical Plane and parallel to Horizontal Plane, then which of the following statements is always CORRECT?

A) True Length = Plan Length

B) True Length ≠ Plan Length

C) True Length > Elevation Length

D) True Length = Elevation Length

Ans. A

 

15. When a line is inclined to VP and parallel to HP, the front view will be       to xy.

A) parallel

B) perpendicular

C) inclined at angle φ

D) non on these

Ans. A

 

16. When the front view of line having a length less than the original length then which of the following is correct?

A) Line is inclined to H.P.

B) Line is inclined to both H.P. and V.P.

C) Line is inclined to V.P.

D) (B) and (C) both

Ans. D

Like this questions then like share and comment good.





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here