https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/mechanical_engineeing_mcqs_toolsandjobs_npimbh
firstyear

Fundamentals Of Machine Design MCQs In Mechanical Engi. Part 3





This three sets of objective questions or MCQs with answers focuses on topic Fundamentals of Machine Design in Mechanical Engineering.

This questions and answers may helps in you competitive exams, placements and all university online exams.

Before solved this i suggest you read this

Fundamentals of Machine Design part 3

SET 1 : Fundamentals Of Machine Design MCQs

1. The aerodynamic shape of the car is an example of the following guideline of the aesthetic design: 
A. the appearance should reflect the cost of the product
B. the appearance should contribute to the comfort of the user
C. the appearance should contribute to the performance of the product
D. all of the above

Ans. C

2. Hooke’s law holds good upto,
A. elastic limit
B. yield point
C. proportional limit
D. ultimate strength

Ans. C

3. In Hooke’s law, the constant of proportionality is called as:
A. Modulus of elasticity
B. stress
C. strain
D. Poission’s ratio

Ans. A

4. Brittle material does not show
A. fracture
B. yielding
C. breaking
D. fatigue limit

Ans. B

5. the stress at which strain increases without increase in stress is called as:
A. elastic limit
B. constant stress
C. proportional limit
D. yield strength

Ans. D

6. The prime objective of factor of safety is:
A. to reduce the cost of the product
B. to improve the efficiency
C. to account for the uncertainty
D. all of above

Ans. C

7. if the % elongation is more than 5%, it is rated as
A. ductile
B. elastic
C. brittle
D. rigid

Ans. A

8. the static strength of a material is measured by
A. yield strength
B. ultimate strength
C. fatigue strength
D. both A and B

Ans. D

9. the following property is important for components subjected to surface stresses
A. creep
B. fatigue strength
C. hardness
D. static stregth

Ans. C

10. the unit of hardness is
A. N/m2
B. kg/m2
C. N-m
D. brinell hardness number

Ans. D

 

SET 2 : Fundamentals Of Machine Design MCQs

11. the properties which are required for mechanical springs are
A. brittleness & resilience
B. stiffness & resilience
C. stiffness & malleability
D. plasticity & toughness

Ans. B

12. the molten iron is very fluid due to
A. high Silicon content
B. high manganese content
C. high cobalt content
D. high carbon content

Ans. D

13. the cast iron does not contain
A. carbon
B. silicon
C. cobalt
D. manganese

Ans. C

14. The following is not the bearing material
A. Brass
B. Bronze
C. Babbit
D. Alloy steel

Ans. D

15. The Aluminium is used in engg. applications due to:
A. low specific weight , high strength, high stiffness
B. low specific weight, high thermal conductivity, good castability
C. high strength, high stiffness, high density
D. high fatigue strength, high hardness, high stiffness

Ans. B

16. V-belts and O-rings are made of
A. composites
B. plastics
C. natural rubber
D. synthetic rubber

Ans. D

17. The engg. applications of ceramics are limited due to
A. high melting point
B. high cost
C. brittleness
D. high hardness

Ans. C

18. composites are used for
A. boat hulls
B. nut, bolts
C. shafts
D. all

Ans. A

19. Grinding wheel is made of
A. steel
B. cast iron
C. ceramic
D. composites

Ans. D

20. The following material is used as reinforcement in composites
A. Graphite fibres
B. ceramic
C. cast iron
D. all

Ans. A

 

SET 3 : Fundamentals Of Machine Design MCQs

21. Polymerization is associated with
A. thermoplastics
B. thermosetting plastics
C. ceramics
D. all of the above

Ans. B

22. Following is the example of thermoplast
A. Epoxy
B. Bakelite
C. Teflon
D. Durite

Ans. C

23. The example of particulate composite is
A. Metal Matrix Composites
B. Glass Fibre Composites
C. Sintered Carbides
D. All

Ans. C

24. The journal bearings are made of
A. alloy steel
B. stainless steel
C. composite material
D. bronze

Ans. D

25. which is the costliest material from below options:
A. Plain carbon steel
B. Cast Iron
C. Brass
D. Bronze

Ans. D

26. In stainless steel, the major alloying element is
A. Cobalt
B. Chromium
C. Cast Iron
D. Tungsten

Ans. B

27.  Creep is defined as
A. progressive deformation under load
B. progressive deformation under load at high temperature
C. progressive deformation under load at subzero temperature
D. progressive deformation under load at high pressure

Ans. B

 

Thanks for reading if you like this then comment good and share with your friends.





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here