https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/mechanical_engineeing_mcqs_toolsandjobs_cjmvmy
firstyear

Mechanical Elements MCQs In Basic Mechanical Engineering Part 3





Mechanical Elements MCQs In Basic Mechanical Engineering Part 3 for all competitive exams, placements and all university exams.

Before solved this i suggest you read this

Click here to read part 1 

Click here to read part 2 

1. In case of saddle key, power is transmitted by means of,
A. friction force
B. shear resistance of key
C. crushing resistance of key
D. tensile force

Ans. A

2. The key, which consists of two square keys, is called,
A. saddle key
B. feather key
C. Woodruff key
D. Kennedy key

Ans. A

3. Kennedy key is used in
A. light duty applications
B. heavy duty applications
C. high speed applications
D. precision equipments

Ans. B

4. The keyway,
A. reduces strength of shaft
B. reduces rigidity of shaft
C. increases stress concentration
D. all of above

Ans. D

5. Splines are used if,
A. the power to be transmitted is high
B. the torque to be transmitted is high
C. the speed is high
D. there is relative motion between shaft and hub

Ans. D

6. Splines are commonly used in
A. machine tool gear box
B. automobile gear box
C. hoist and crane gear box
D. bicycle

Ans. B

7. While designing a shaft, key and hub,care is taken so that
A. shaft is the weakest component
B. key is the strongest component
C. key is the weakest component
D. the hub is the weakest component

Ans. C

8. A flange coupling is used
A. for intersecting shafts
B. for collinear shafts
C. for small shafts rotating at slow speeds
D. for parallel shafts

Ans. B

9. While designing a flange coupling,care is taken so that
A. shaft is the weakest component
B. bolts are the weakest component
C. key is the weakest component
D. the flange is the weakest component

Ans. C

10. A bushed-pin type flange coupling is used
A. for intersecting shafts
B. when the shafts are not in exact alignment
C. for small shafts rotating at slow speeds
D. for parallel shafts

Ans. B

11. A muff coupling is
A. rigid coupling
B. flexible coupling
C. shock absorbing coupling
D. none of the above

Ans. A

12. In case of clamp coupling, power is transmitted by means of,
A. friction force
B. shear resistance
C. crushing resistance
D. none of the above

Ans. A

13. In radial bearings, the load acts
A. along the axis of rotation
B. perpendicular to the axis of rotation
C. parallel to the axis of rotation
D. A and C

Ans. B

14. In thrust bearings, the load acts
A. along the axis of rotation
B. perpendicular to the axis of rotation
C. parallel to the axis of rotation
D. a and c

Ans. A

15. Antifriction bearings are
A. oil lubricated bearings
B. bush bearings
C. ball and roller bearings
D. boundary lubricated bearings

Ans. C

16. Rolling contact bearings as compared to sliding contact bearings have
A. lower starting torque
B. require considerable axial space
C. generate less noise
D. costly

Ans. A

17. Stress induced in the balls or rollers of rolling contact bearing is
A. torsional shear stress
B. tensile stress
C. crushing stress
D. contact stress

Ans. D

18. In an application, the bearing is subjected to radial as well as axial loads.
Which type of rolling contact bearings you would suggest?
A. cylindrical roller bearing
B. needle roller bearing
C. thrust ball bearing
D. taper roller bearing

Ans. D

19. The rolling contact bearing is known as
A. sleeve bearing
B. thin film bearing
C. antifriction bearing
D. bush bearing

Ans. C

20. The balls of rolling contact bearings are made of
A. case hardened steel
B. plain carbon steel
C. high carbon chromium steel
D. free cutting steel

Ans. C

21. The rollers of rolling contact bearings are made of
A. case hardened steel
B. plain carbon steel
C. high carbon chromium steel
D. free cutting steel

Ans. A

22. The catalogue life of bearing is
A. minimum life that 90% of the bearings will reach or exceed
B. maximum life for 90% of the bearings
C. average life
D. median life

Ans. A

23. In case of full journal bearing, the angle of contact of the bushing with the journal is
A. 60°
B. 90°
C. 180°
D. 360°

Ans. D

24. In case of partial bearing, the angle of contact of the bushing with the journal is -------
A. 270°
B. more than 180°
C. less than 180°
D. 360°

Ans. C


25. In case of partial bearing, the angle of contact of the bushing with the journal is usually 
A. 120°
B. 180°
C. 45°
D. 360°

Ans. A

26. The clutch used in trucks is
A. centrifugal clutch
B. cone clutch
C. multi-plate clutch
D. single plate clutch

Ans. D

27. The clutch used in scooters is
A. multi-plate clutch
B. single plate clutch
C. centrifugal clutch
D. cone clutch

Ans. A

28. The friction material of the clutch should have
A. high coefficient of friction
B. Low coefficient of friction
C. high surface hardness
D. high endurance limit strength

Ans. A

29. The cone clutches have become obsolete because
A. strict requirement of coaxiality of two shafts
B. difficult to disengage
C. difficult construction
D. none of the above

Ans. A

30. In case of multi-disk clutches, oil is used,
A. to reduce the friction
B. To carry away the heat
C. To lubricate the contacting surfaces
D. for all above functions

Ans. D





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here