https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/all-mechanical-engineering-mcqs_rasiff
firstyear

Multiple Choice Questions On Lathe Machine in Mechanical Engineering





Multiple Choice Questions On Lathe Machine MCQs in mechanical engineering. This sets of objective questions or MCQs more focuses on Lathe Machine.

This questions and answers may helps in you competitive exams, placements and all university online exams.

Before solved this i suggest you read this

SET 1:-Lathe Machine MCQs in mechanical engineering

1. In lathe machine, in order to produce cylindrical surface, the cutting tool must '-------'
A. Move perpendicular to the axis of rotation
B. Move parallel to the axis of rotation
C. Move along the circumference of the surface
D. Be stationary

Ans. B

2. Lathe machine produces '--------'
A. Spherical surface
B. Cylindrical surface
C. Flat surface
D. Both B and C

Ans. D

3. The machine tool used for making the hole in the workpiece by forcing the rotating tool into stationary workpiece is called as _____________
A. Drilling Machine
B. Lathe Machine
C. Boring Machine
D. All the above

Ans. A

4. In lathe machine, in order to produce flat surface, the cutting tool must '-------'
A. move perpendicular to the axis of rotation
B. move parallel to the axis of rotation
C. move in vertical direction
D. be stationary

Ans. A

5. In lathe machine, the tool has
A. one type of motion
B. two types of motions
C. three types of motion
D. no motion

Ans. B

 

6. ____________________ is a accessory of the lathe machine
A. Tail stock
B. Head stock
C. Carriage
D. All of above

Ans. D

7. To support the long length job on lathe machine ____________________ is used
A. Carriage
B. Steady rest
C. Follower rest
D. Tails stock

Ans. D
 
8. The tailstock and carriage in a lathe are guided on _________________
A. Different guideways
B. Rails
C. Same guide way
D. None of the above

Ans. C

9. The angle between lathe centre is ________________
A. 15°
B. 30°
C. 45°
D. 60°

Ans. D

10. To remove material in form of large chips _________________ is used
A. Lathe
B. Drill
C. Mill
D. All of the above

Ans. D

SET 2:-Lathe Machine MCQs in mechanical engineering

11. To remove material in form of large chips _________________ is used
A. Lathe Machine
B. Soldering
C. Brazing
D. None of the above

Ans. A

12. In a lathe machine, during operation, the workpiece __________________
A. Rotates
B. Reciprocates
C. Oscillates
D. All of the above

Ans. A

13. In a lathe machine, the tool moves ____________________ to the axis of the material being cut
A. Perpendicular
B. Parallel
C. Parallel or Inclined
D. All of the above

Ans. D

14. Lathe bed is made of _____________________
A. Plastic
B. Aluminium
C. Wood
D. None of the above

Ans. D

15. Lathe bed is made of _____________________
A. Cast Iron
B. Steel
C. Aluminium
D. All of the above

Ans. A

16. Carriage, in a lathe machine, is mounted between ____________________
A. Toolpost and chuck
B. Headstock and tailstock
C. Toolpost and tailstock
D. Toolpost and headstock

Ans. B

17. ___________________ is a long threaded shaft on the lathe
A. Spindle
B. Lead Screw
C. Cross slide
D. All of the above

Ans. B

18. In drilling operation on a lathe, the tool is held in ________________
A. Toolpost
B. Headstock 
C. Tailstock
D. None of the above

Ans. C

19. In facing operation on a lathe, the tool is held in ________________
A. Toolpost
B. Headstock
C. Tailstock
D. None of the above

Ans. A

20. During drilling operation on a lathe machine, the tool moves ____________________ the axis of the workpiece
A. Perpendicular to
B. Parallel to
C. Along
D. None of the above

Ans. C

SET 3:-Lathe Machine MCQs in mechanical engineering

21. To cut threads using a lathe machine _______________ is required 
A. Toolpost
B. Lead screw
C. Headstock
D. All of the above

Ans. D

22. During grooving operation on a lathe machine, the tool moves ____________________ the axis of the workpiece
A. Perpendicular to
B. Parallel to
C. Along
D. None of the above

Ans. A

23. In lathe machine, the tool has
A. one type of motion
B. two types of motions
C. three types of motions
D. no motion

Ans. B

24. ----------' is not a part of lathe machine
A. bed
B. carriage
C. column
D. lead screw

Ans. C

25. ----------' is a par of lathe machine
A. headstock
B. tailstock
C. carriage
D. All the above

Ans. D

26. ---------' is a type of lathe.
A. speed lathe
B. bench lathe
C. turret lathe
D. All the above

Ans. D

27. Engine lathe is also known as '-------'.
A. motor lathe
B. turning lathe
C. centre lathe
D. None of the above

Ans. C

28. Speed lathe is a '-------' lathe machine.
A. low production
B. medium production
C. high production
D. special purpose

Ans. A

29. The machine used for making the hole in the workpiece by forcing the nonrotating tool into rotating workpiece is called as '-------'.
A. drilling machine
B. boring machine 
C. lathe machine
D. All the above

Ans. C

30. The shape of turret in turret lathe is '--------'.
A. rectangle
B. square
C. hexagon
D. triangle

Ans. C

Welding, Forging and Soldering MCQs

 





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here