https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/all-mechanical-engineering-mcqs_pygiy7
firstyear

Multiple Choice Questions On Manufacturing Processes & Application Part 4





Multiple Choice Questions On Manufacturing Processes & Application Part 4. This sets of objective questions or MCQs more focuses on Manufacturing processes and their applications (casting, forging, sheet metal working and metal joining processes).

This questions and answers may helps in you competitive exams, placements and all university online exams.

Before solved this i suggest you read this

SET 1:Manufacturing Processes & Application

1. Which of the following is the process for joining two metals
A. Casting
B. forging
C. Extrusion
D. welding

Ans. D

2. Steel balls are manufactured by
A. Casting
B. machining
C. Cold heading
D. sintering

Ans. A

3. Casting process is prefferd for parts having
A. A few details
B. many details
C. No details
D. non symmetrical shape

Ans. A
 
4. Core are used to
A. Make desired recess in castings
B. strengthen molding sand
C. Support loose pieces
D. remove pattern easily

Ans. A

5. The purpose of gate is
A. Feed the casting at a rate consistent with the rate of solidification
B. Act as reservoir for molten metal
C. Help feed the casting until all solidification takes place
D. Feed molten metal from pouring basin to gate

Ans. A

6. The purpose of pouring basin is to
A. Feed the casting at a rate consistent with the rate of solidification
B. Act as reservoir for molten metal
C. Help feed the casting until all solidification takes place
D. Feed molten metal from pouring basin to gate

Ans. A

7. The purpose of riser is to
A. Feed the casting at a rate consistent with the rate of solidification
B. Act as reservoir for molten metal
C. Help feed the casting until all solidification takes place
D. Feed molten metal from pouring basin to gate

Ans. C

 

SET 2:Manufacturing Processes & Application

8. The purpose of chaplet is to

A. Provide benting
B. induce directional solidification
C. Compensate shrinkage
D. support the core

Ans. D

9. Cope in foundry practice refers to
A. Bottom of moulding box
B. Top of moulding box
C. Middle portion of moulding box
D. Heavy weight kept on moulding box to overcome buoyant effect of molten metal

Ans. B

10.Which of the following operation doesn‟t require shear?
A. Punching
B. Blanking
C. Deep Drawing
D. All

Ans. C

11. In drop forging the component is kept on____
A. upper die
B. lower die
C. anvil block
D. all of the above

Ans. B

12. The upper limit of working temperature depends upon____
A. Composition of metal
B. Prior deformation
C. Impurities within the metal
D. all of the above

Ans. D

13. ____is a fusion welding process in which welding heat is provided by electric arc between electrode and workpiece
A. Resistance welding
B. Arc welding
C. Gas welding
D. none of above

Ans. B

14. The various brazing processes are____
A. torch brazing
B. silver brazing
C. furnace brazing
D. all of above

Ans. D

15. In ____ process the ram I raised to a definite height and then allowed to fall freely under its own weight
A. hand forging
B. casting
C. drop forging
D. soldering

Ans. C

Manufacturing Processes & Application Part 3





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here