https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/Engineering_Drawing_Introduction_MCQ_With_Answers_For_Online_Exam_2020__jva6pg
firstyear

Orthographic Projections MCQs In Engineering Drawings With Answers





Orthographic Projections MCQs In Engineering Drawings With Answers For all competitive exams, placements and all university exams.

Click here for MCQ on introduction to Engineering Drawing

1. What types of sketch are typically used in the refinement stage of the design process?
    A) isometric    B) document    C) oblique    D) ideation

    Ans - B

2    What type of sketch incorporates convergence?        
    A) isometric    B) perspective    C) oblique    D) multi view

    Ans - B

3    What type of sketch shows the front in true shape?    
    A) isometric    B) perspective    C) oblique    D) axonometric

    Ans - C

4    What is the major difference(s) between perspective and parallel projection?
    A) Parallel projection can only be used with objects containing parallel edges. 

   B) perspective projection gives a more realistic representation of an object  

   C) parallel projection is equivalent to a perspective projection where the viewer is standing infinitely far away    

   D) perspective projection can only be used for creating oblique and not isometric pictorials

    Ans - B,C

5    What type of sketch uses a miter line?        
    A) a two-view multiview    B) an isometric pictorial    C) a three-point perspective pictorial    D) a three-view multi view

    Ans - D

6    Where do the projection lines converge in a perspective sketch?    
    A) the vanishing point    B) the ground line    C) the horizon line    D) the eye point

    Ans - A

7    The selection of the front view in executing a multi view drawing of an object is dependent upon the following factors:
    A) Size and shape of the object and their relationship to all views. 

    B) The number of principal views required and the related auxiliary views needed to describe the object.  

    C) The greatest contour shape, the related dashed lines, and the position of use.  

    D) the size of the object, size of the paper, position of use, and least number of hidden lines

    Ans -D

8    All of the following statements about multi view drawings are true,except:    
    A) each view is a 3-D pictorial image  

    B) based on orthographic projection  

    C) at least two views of the object   

    D) views are defined by planes of projection

    Ans -A

9    Which type of projection does not have the projection rays parallel to each other?
    A) axonometric projection  

    B) oblique projection  

    C) orthographic projection  

    D) perspective projection

    Ans - D

10    Which is not a principal view?        
    A) bottom    B) left side    C) auxiliary    D) front

    Ans - C

11    Principle planes will appear as:        
    A) normal planes or edges    B) oblique planes or edges    C) normal planes or oblique planes    D) skewed planes or edges

    Ans - A

12    In orthographic projection, visual rays or lines of sight for a given view are     to each other.
    A) perpendicular    B) oblique    C) normal    D) parallel

    Ans - D

13    What two types of projections give a pictorial view of the object without convergence?
    A) orthographic and perspective  

    B) oblique and axonometric  

    C) perspective and oblique   

    D) isometric and orthographic

    Ans - B

14    Inclined planes in a three-view drawing will appear as:    
    A) two surfaces and one edge    B) two edges and one surface    C) three edges    D) foreshortened in each view

    Ans -A

15    Oblique planes in a three-view drawing will appear as:    
    A) two surfaces and one edge    B) two edges and one surface    C) three edges    D) three surfaces

    Ans - B

16    Normal planes in a three-view drawing will appear as:    
    A) one surface and two edges    B) three surfaces    C) one edge and two surfaces    D) three edges

    Ans - A

17    What are the three principle planes in orthographic projection?    
    A) front, top, profile    B) back, top, profile    C) top, front, right side    D) frontal, horizontal, profile

    Ans - D

18    The top view of an object should typically be drawn:    
    A) to the right of the front view.  

    B) anywhere on the same page.    

   C) directly above the front view.  

   D) on a separate piece of paper.

    Ans -C

19    A horizontal surface of a multi view drawing will appear as a(n)  in the front view.
    A) edge    B) normal surface    C) point    D) foreshortened surface

    Ans- A

20    Which view is usually developed first, contains the least amount of hidden lines, and shows the most contours in multi view drawings?
    A) right side    B) top    C) back    D) front

    Ans - D

21  If the object lies in the second quadrant, its position with respect to reference plane will be
    A) In front of V.P. and above H.P  

   B) Behind V.P. and below H.P.  

   C) In front of V.P. and below H.P.  

   D) Behind V.P. and above H.P.

    Ans - D

22    In a third angle projection method, right hand side view of an object is drawn       front view.
    A) Left side of  

    B) Right side of  

    C) Rear side of  

    D) None of above

    Ans - A

23    Fourth angle projection is not used because        
    A) Front view is above reference line and top view is below reference line  

   B) Top view is above reference line and front view is below reference line  

   C) Front view and top view both overlap on each other and below reference line  

    D) Front view and top view both overlap on each other and above the reference line

    Ans - C

24    For the third angle projection method, Which of the following is correct?
    A) Observer - Object – Plane    B) Observer – Plane – Object    C) (A) and (B) both    D) None of above

    Ans - B

25    In the first angle projection method, the view seen from left is placed on
    A) Above Front View    B) Right of Front View    C) Above Top View    D) Above Top View

    Ans - B

26    Second angle projection is not used because        
    A) Plan is above xy    B) both views overlap each other    C) elevation is above xy    D) views are small in size
    
    Ans - B

27    If the object lies in third quadrant, its position with respect to reference planes will be
    A) In front of VP, above HP    B) Behind VP, above HP    C) Behind VP, below HP    D) In front of VP, below HP

    Ans - C

28    The sequence for the direction of view (or line of sight) for any orthographic projection as utilized in the United States is:
    A) eye of observer>projection plane>object    B) eye of observer>object>proj ection plane    C) projection plane>object>eye of observer    D) projection plane>eye of observer>object

    Ans - A

29    Good practice dictates that the characteristic contour shape of the object be shown in what view?
    A) top    B) front    C) right side    D) any side

    Ans - B

30    The height, width, and depth of an object can be shown with a minimum of how many orthographic projection views?
    A) six    B) three    C) two    D) four

    Ans - C

Click here to read Isometric Projections MCQs In Engineering Drawing With Answers

If you really like this then comment good and share with your friends





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here