https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/mechanical_engineeing_mcqs_toolsandjobs_ophmy7
firstyear

Power Transmission Devices MCQs In Basic Mechanical With Answers Part 1





Power Transmission Devices MCQs In Basic Mechanical With Answers Part 1 for your competitive, placements and all university exams.

Read the Mechanical elements MCQs click here

1. The power transmitted by belt drive depends upon

A. belt velocity
B. initial belt tension
C. arc of contact
D. all of the above

Ans. D

2. The suitable material for belt in agricultural machinery is
A. leather
B. rubber
C. cotton duck
D. balata gum

Ans. B

3. The suitable material for belt used in flour mill is
A. leather
B. rubber
C. canvas or cotton duck
D. balata gum

Ans. C

4. When the belt speed increases
A. power transmitted increases
B. power transmitted decreases
C. power transmitted increases to a maximum value and then decreases 
D. power transmitted remains the same

Ans. C

5. The creep in the belt is due to
A. effect of temperature on belt
B. material of belt
C. unequal extensions in the belt due to tight and slack side tensions
D. stresses beyond elastic limit of belt material

Ans. C

6. The coefficient of friction in belt drive depends upon
A. material of belt
B. material of pulley
C. materials of belt and pulley
D. belt velocity

Ans. C

7. Which is positive drive?
A. flat belt drive
B. V belt drive
C. crossed belt drive
D. timing belt

Ans. D

8. Fabric belts are used in industrial applications because
A. they are cheap
B. they can work at high temperature
C. they are unaffected by moisture and humidity 
D. none of the above

Ans. A

9. The included angle between the sides of V belt is
A. 400
B. 450
C. 380
D. 420

Ans. A

10. The groove angle of pulleys for V belt is
A. 340 to 360
B. 420 to 450
C. more than 400
D. 300 to 320

Ans. A

11. The objective of ‘crowning’ of the flat pulleys of belt drive is to
A. prevent the belt from running off the pulley
B. increase the power transmission capacity
C. increase the belt velocity
D. prevent the belt joint from damaging the belt surface

Ans. A

12. The objective of idler pulley in belt drive is to
A. decrease the tendency of belt to slip
B. increase the power transmission capacity
C. increase the wrap angle and belt tension
D. all the above objectives

Ans. D

13. In case of V belt drive
A. the belt should touch the bottom of groove in the pulley
B. the belt should not touch the bottom of groove in the pulley 
C. the belt should not touch the sides of groove in the pulley
D. none of the above

Ans. B

14. In case of V belt drive, the belt makes contact at
A. the bottom of groove in the pulley
B. the bottom and the sides of groove in the pulley
C. the sides of groove in the pulley
D. none of the above

Ans. C

15. The belt slip occurs due to
A. heavy load
B. loose belt
C. driving pulley too small
D. any one of the above

Ans. D

16. For same pulley diameters, centre distance, belt speed and belt and pulley materials,
A. open belt drive transmits more power than crossed belt drive
B. crossed belt drive transmits more power than open belt drive
C. open and crossed belt drives transmit same power
D. power transmission does not depend upon open and crossed types of constructions

Ans. B

17. In replacing the V belts, a complete set of new belts is used instead of replacing a single damaged belt because
A. belts are available in sets
B. only one belt cannot be fitted with other used belts
C. the new belt will carry more than its share and result in short life
D. new and old belts will cause vibrations

Ans. C

18. In some applications, chain drives are preferred to belt drive because of
A. compact construction
B. positive transmission
C. low cost
D. A. and B.

Ans. D

19. Following type of chain is used in motorcycle
A. roller
B. silent
C. link
D. None of the above

Ans. A

20. A chain drives is used for
A. short distance
B. long distance
C. medium distance
D. distance is no criterion for chain drive

Ans. D

21. The number of teeth on driving sprocket should be more than 17 in order to
A. reduce wear
B. reduce interference
C. reduce variation in chain speed
D. reduce undercutting

Ans. C

22. The variation in chain speed is due to
A. chordal action
B. creep
C. slip
D. backlash

Ans. A

23. The number of teeth on sprocket should be odd in order to
A. reduce polygonal effect
B. reduce wear 
C. reduce back sliding
D. evenly distribute wear on all sprocket teeth

Ans. D

24. Main types of failure in roller chain are
A. breakage of link plates
B. wear of rollers and pins
C. wear of sprocket wheel
D. all of the above

Ans. D

25. As compared to belt drive, the chain
drive transmits
A. more power
B. less power
C. same power
D. none of the above

Ans. A

26. Which of the following type of drives
transmit power by friction?
A. spur gear drive
B. chain drive
C. worm gear drive
D. belt drive

Ans. D

27. When the axes of two shafts are parallel, use
A. crossed helical gears
B. bevel
C. worm gears
D. spur or helical gears

Ans. D

28. When the axes of two shafts are perpendicular and intersecting, use
A. spur gears
B. bevel gears
C. worm gears
D. helical gears

Ans. B

29. When the axes of two shafts are perpendicular and non-intersecting, use
A. spur gears
B. bevel gears
C. worm gears
D. helical gears

Ans. C

30. When the axes of two shafts are nonparallel and non-intersecting, use
A. helical gears
B. crossed helical gears
C. straight bevel gears
D. spiral bevel gears

Ans. B

31. When the velocity ratio is high and space is limited, use
A. spur gears
B. bevel gears
C. worm gears
D. helical gears

Ans. C





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here