https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/mechanical_engineeing_mcqs_toolsandjobs_gndqgo
firstyear

Power Transmission Devices MCQs In Basic Mechanical With Answers Part 2





Power Transmission Devices MCQs In Basic Mechanical With Answers Part 2 for online mcq exams, placement, competitive and all university exams.

Power Transmission Devices MCQ part 1

 1. When the speed of belt increases

A. the coefficient of friction between the belt & pulley increases
B. the coefficient of friction between the belt & pulley decreases
C. power transmitted will decrease
D. all of the above

Ans. A

2. Creep in belt is due to
A. material of the belt
B. material of the pulley
C. uneven extension & contraction due to varying tension
D. low coefficent of friction

Ans. C

3. An open belt drive is used when
A. shaft are arranged parallel & rotate in the opposite directions
B. shafts are arranged parallel & rotate in the same directions
C. shafts are arranged at right angles & rotate in one definite direction
D. driven shaft is to be started or stopped whenever 
desired without interferring with the driving shaft.

Ans. B

4. In a crossed belt drive,the shafts are arranged parallel & rotate in the same directions
A. Right
B. Wrong
C. partially wrong
D. partially right

Ans. B

5. In a belt drive,the velocity ratio is the inverse ratio of the diameters of driving & driven pulleys
A. True
B. False
C. partially true
D. partially false

Ans. A

6. The tensions on the slack side of belt is always ------- the tight side of the belt
A. equal to
B. less than
C. greater than
D. negligible

Ans. B

7. All stresses produced in a belt are
A. compressive stresses
B. tensile stresses
C. both tensile &compressive stresses
D. shear stresses

Ans. B

8. In a multiple V-belt drive if one of the belts break then
A. only the broken belt is replaced
B. the entire set of belts is replaced
C. the broken belt & the belt on either side of it is replaced
D. the broken belt need not to be replaced

Ans. B

9. Crowning on pulley helps
A. in decreasing the slip of the belt
B. in increasing the slip of the belt
C. to keep the belt in centre on a pulley while it is in motion
D. to increase pulley life

Ans. C

10. Idler pulley is used for
A. increasing velocity ratio
B. for applying tension
C. changing the direction of motion of belt
D. incresing the speed

Ans. B

11. The V-belt are particularly suitable for ______ drives
A. short
B. long
C. very long
D. all of the above

Ans. A

12. A drive ______ transmits more power as compared to belt drive is
A. chain
B. rope
C. intermediate
D. compound

Ans. A

13. The size of a gear is usually specified by
A. pressure angle
B. pitch circle diameter
C. circular pitch
D. diametral pitch

Ans. B

14. An imaginary circle which by pure rolling action gives the same motion as the actual gear is called
A. addendum circle
B. dedendum circle
C. pitch circle
D. clearance circle

Ans. C

15. The radial distance of a tooth from the pitch circle to the top of the tooth is called
A. dedendum
B. addendum
C. clearance
D. working depth

Ans. B

16. The radial distance of a tooth from the pitch circle to the bottom of the tooth is called
A. dedendum
B. addendum
C. clearance
D. working depth

Ans. A

17. Following is not an example of power transimission device
A. gear pairs
B. belt
C. chain
D. bearing

Ans. D

18. In belt pulley power is transmitted from driving pulley to driven pulley because of
A. mass of belt
B. surface area of belt
C. friction between belt and pulley
D. all of the above

Ans. C

19. Flat belts are made of
A. leather
B. polyamide
C. polyester
D. all of above

Ans. D

20. The polygon effect is related to
A. spur gear
B. chain drive
C. belt drive
D. both A. and B.

Ans. B

21. The driving and driven wheels of chain drive are called as
A. rollers
B. pulleys
C. sheaves
D. sprockets

Ans. D

22. The chains are made of
A. steel
B. polyamide
C. leather
D. none of the above

Ans. A

23. The chains are made of number of rigid links connected by
A. pin joints
B. bolted joints
C. welded joints
D. none of the above

Ans. A

24. The silent chain is known as
A. inverted tooth chain
B. involute tooth chain
C. roller chain
D. sprocket chain

Ans. A

25. Which of following drives is used for high speed applications
A. roller chain
B. inverted tooth chain
C. flat belt drive
D. V-belt drive

Ans. B

26. Which of following drives need lubricant
A. chain drive
B. V-belt drive
C. flat belt drive
D. Both A. and B.

Ans. A

27. The drive does not need initial tension,Then it must be a
A. chain drive
B. Rope drive
C. belt drive
D. both A. and B.

Ans. A

28. The gear tooth profile is
A. parabolic
B. involute
C. cycloidal
D. both B. or C.

Ans. D

29. In a spur gear chain, when power torque is reduced form input shaft to output shaft
A. power is reduced
B. power is increased
C. power remains unchanged
D. power depends on speed change

Ans. C

30. Gear drive is used when distance between 2 shafts is____
A. Long
B. Very short
C. Very long
D. None of the above

Ans. B

31. Gear ratio is defined as___
A. np/ng
B. dg/dp
C. Zg/Zp
D. All of the above

Ans. D





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here