https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/mechanical_engineeing_mcqs_toolsandjobs_tusifl
firstyear

Power Transmission Devices MCQs In Basic Mechanical With Answers Part 3





Power Transmission Devices MCQs In Basic Mechanical Engineering With Answers Part 3 For preparing competitive exams, GATE, all university exams and more.

Before solved this i suggest you read this

part1 of power transmission

1. Gear ratio is defined as ratio of ___speed
A. gear to pinion
B. pinion to pinion
C. pinion to gear
D. All of the above

Ans. C

2. Spur gear can be made of___
A. Plastic
B. brass
C. aluminium
D. steel

Ans. D

3. Teeths of spur gears are cut___
A. Perpendicular to axis of gear
B. inclined to axis of gear
C. along the curve
D. Parallel to axis of gear

Ans. D

4. Spur gears are___
A. Easy to manufacture
B. Less expensive
C. made in variety of size
D. all of the above

Ans. D

5. In precision machines or mechanism definite speed ratio is obtained by ___drive
A. Gear
B. chain
C. belt
D. all of the above

Ans. A

6. Chains are made of ___
A. Leather
B. steel
C. plastic
D. copper

Ans. B

7. For effective functioning of chain drive___ is required
A. Cleaning
B. maintenance
C. Lubrication
D. covering

Ans. C

8. The chains are made up of number of rigid links which are hinged together by means of pin joint to provide ___ around the wheel
A. Rigidity
B. connectivity
C. Flexibility
D. all of the above

Ans. C

9. ____ are more noisy at higher operating speeds
A. rectangular belts
B. Circular belts
C. v-belts
D. Flat belts

Ans. D

10. ___ drive provide increased frictional contact between belt and pulley
A. Open belt
B. Crossed belt
C. Open belt with idler pulley
D. None of the above

Ans. B

11. In ------- drive there is more wear of belt
A. Open belt drive
B. Crossed belt drive
C. Open belt with idler pulley
D. None of these

Ans. B
 
12. --------- drive provides high reduction ratio
A. open belt
B. crossed belt
C. open belt with idler pulley
D. compound belt

Ans. D

13. The links of hoisting chains are of ------- shape
A. oval
B. square
C. oval or square
D. none of these

Ans. C

14. Gear drive is used when the distance between the driver & follower is -----
A. long
B. small
C. very long
D. none of these

Ans. B

15. Both the gears which are engaged, always rotate in ----------- direction
A. same
B. opposite
C. same or opposite
D. none of these

Ans. B

16. Spur gears are not used for
A. low speed applications
B. moderate speed applications
C. very low speed applications
D. high speed applications

Ans. D

17. Gear train is necessary to obtain --------
A. High friction
B. High torque
C. Large speed reduction
D. none of these

Ans. C

18. If the no. of intermediate gears are odd then the motion of driver & driven gear is
A. same
B. opposite
C. a or b
D. none of these

Ans. A

19. If the no. of intermediate gears are even then the motion of driver & driven gear is
A. same
B. opposite
C. a or b
D. none of these

Ans. B

20. Helical gears are used to connect two -------- shafts
A. parallel
B. intersecting
C. perpendicular
D. collinear

Ans. A

21. ---------- gears are used for higher speed reductions
A. helical
B. bevel
C. worm & worm wheel
D. rack & pinion

Ans. C

22. ------------- gears are used to convert rotary motion into sliding motion
A. helical
B. bevel
C. worm & worm wheel
D. rack & pinion

Ans. D

23. Life of a gear drive is ___________
A. Short
B. Long
C. Very short
D. Average

Ans. B

24. The fuction of gear pair is
A. To increase torque and reduce speed from input shaft to output shaft
B. To increase speed and reduce torque from input shaft to output shaft
C. to change direction of rotation from one shaft to another shaft
D. all of above

Ans. D

25. The spur gear pair can be used for reduction ratio up to
A. 15:01
B. 06:01
C. 40:01:00
D. 02:01

Ans. B

26. The gears used in the differential gear box of automobiles are
A. helical gear
B. bevel gear
C. worm gears
D. both (b) and ©

Ans. B

27. The gear pair does not create axial thrust on shaft has sudden line contact between meshing teeth .Then it must be
A. spur gear
B. helical gear
C. herringbone
D. (a) or (b)

Ans. A

28. The arrangement used for converting rotary motion into a linear motion is known as
A. worm gear pair
B. rack and pinion
C. linear gears
D. none of above

Ans. B

29. When the velocity ratio is high and space is limited, use
A. spur gears
B. bevel gears
C. worm gears
D. helical gears

Ans. C

30. Which of the following type of gears are free from axial thrust?
A. herringbone gears
B. Bevel gears
C. worm gears
D. Helical gears

Ans. A





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here