https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/mechanical_engineeing_mcqs_toolsandjobs_beuzsk
firstyear

Power Transmission Devices MCQs In Basic Mechanical With Answers Part 5





Power Transmission Devices MCQs In Basic Mechanical With Answers Part 5 for competitive exams, placements and all university exams.

Before solved this i suggest you read this

Power transmission part -4

1. In belt pulley power is transmitted from driving pulley to driven pulley because of
A. mass of belt
B. surface area of belt
C. friction between belt and pulley
D. all of the above

Ans. C

2. Flat belts are made of
A. leather
B. polyamide
C. polyester
D. all of above

Ans. D

3. The polygon effect is related to
A. spur gear
B. chain drive
C. belt drive
D. both A. and B.

Ans. B

4. The driving and driven wheels of chain drive are called as
A. rollers
B. pulleys
C. sheaves
D. sprockets

Ans. D

5. The chains are made of
A. steel
B. polyamide
C. leather
D. none of the above

Ans. A

6. The chains are made of number of rigid links connected by
A. pin joints
B. bolted joints
C. welded joints
D. none of the above

Ans. A

7. The silent chain is known as
A. inverted tooth chain
B. involute tooth chain
C. roller chain
D. sprocket chain

Ans. A

8. Which of following drives is used for high speed applications
A. roller chain
B. inverted tooth chain
C. flat belt drive
D. V-belt drive

Ans. B

9. Which of following drives need lubricant
A. chain drive
B. V-belt drive
C. flat belt drive
D. Both A. and B.

Ans. A

10. The drive does not need initial tension,Then it must be a
A. chain drive
B. Rope drive
C. belt drive
D. both A. and B.

Ans. A

11. The gear tooth profile is
A. parabolic
B. involute
C. cycloidal
D. both B. or C.

Ans. D

12. In a spur gear chain, when power torque is reduced form input shaft to output shaft
A. power is reduced
B. power is increased
C. power remains unchanged
D. power depends on speed change

Ans. C

13. Gear drive is used when distance between 2 shafts is____
A. Long
B. Very short
C. Very long
D. None of the above

Ans. B

14. Gear ratio is defined as___
A. np/ng
B. dg/dp
C. Zg/Zp
D. All of the above

Ans. D
 
15. Gear ratio is defined as ratio of ___speed
A. gear to pinion
B. pinion to pinion
C. pinion to gear
D. All of the above

Ans. C

16. Spur gear can be made of___
A. Plastic
B. brass
C. aluminium
D. steel

Ans. D

17. Teeths of spur gears are cut___
A. Perpendicular to axis of gear
B. inclined to axis of gear
C. along the curve
D. Parallel to axis of gear

Ans. D

18. Spur gears are___
A. Easy to manufacture
B. Less expensive
C. made in variety of size
D. all of the above

Ans. D

19. In precision machines or mechanism definite speed ratio is obtained by ___drive
A. Gear
B. chain
C. belt
D. all of the above

Ans. A

20. Chains are made of ___
A. Leather
B. steel
C. plastic
D. copper

Ans. B

21. For effective functioning of chain drive___ is required
A. Cleaning
B. maintenance
C. Lubrication
D. covering

Ans. C

22. The chains are made up of number of rigid links which are hinged together by means of pin joint to provide ___ around the wheel
A. Rigidity
B. connectivity
C. Flexibility
D. all of the above

Ans. C

23. ____ are more noisy at higher operating speeds
A. rectangular belts
B. Circular belts
C. v-belts
D. Flat belts

Ans. D

24. ___ drive provide increased frictional contact between belt and pulley
A. Open belt
B. Crossed belt
C. Open belt with idler pulley
D. None of the above

Ans. B

25. In ------- drive there is more wear of belt
A. Open belt drive
B. Crossed belt drive
C. Open belt with idler pulley
D. None of these

Ans. B
 
26. --------- drive provides high reduction ratio
A. open belt
B. crossed belt
C. open belt with idler pulley
D. compound belt

Ans. D

27. The links of hoisting chains are of ------- shape
A. oval
B. square
C. oval or square
D. none of these

Ans. C

28. Gear drive is used when the distance between the driver & follower is -----
A. long
B. small
C. very long
D. none of these

Ans. B

29. Both the gears which are engaged, always rotate in ----------- direction
A. same
B. opposite
C. same or opposite
D. none of these

Ans. B

30. Spur gears are not used for
A. low speed applications
B. moderate speed applications
C. very low speed applications
D. high speed applications

Ans. D

 

 

If you like this then comment good and share with your friends.





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here