https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/all-mechanical-engineering-mcqs_ebvihb
firstyear

Theory Of Mechanisms & Machines MCQs In Mechanical Part 2





This sets of objective questions or mcqs focuses on topic theory of mechanism and machines. Definition and comparison of mechanism and machines, four bar and slider bar mechanisms.

This questions and answers may helps in you competitive exams, placements and all university online exams.

Before solved this i suggest you read this

Click here Theory of Mechanisms & Machines Part-1

SET 1 : Theory Of Mechanisms & Machines MCQs In Mechanical Part 2

1. Ability to be drawn into wire or elongated is called as _______________________ 
A. Stiffness
B. Ductility
C. Brittleness
D. Malleability 

Ans. B

2. Ability to rupture with negligible deformation is called as _______________________
A. Stiffness
B. Ductility
C. Brittleness
D. Malleability

Ans. C

3. Rigidity of object is called as__________________________
A. Stiffness
B. Ductility
C. Brittleness
D. Malleability

Ans. A

4. Resilience is ____________________________
A. Capacity to absorb energy when deformed within elastic range
B. Ability to rupture with negligible deformation
C. Resistance to penetration, abrasion or plastic deformation
D. Capacity to absorb enery without fracture

Ans. A

5. Creep is _____________________________
A. Progressive deformation under load at high temperature
B. Ability to rupture with negigible deformation
C. Resistance to penetration, abrasion or plastic deformation
D. Capacity to absorb energy without fracture

Ans. A

6. Resistance to penetration, abrasion or plastic deformation is called as _________________________
A. Stiffness
B. Toughness
C. Hardness
D. Malleability

Ans. C

7. If the percentage elongation is more than 5%, it is ______________________
A. ductile material
B. brittle material
C. rigid material
D. elastic material

Ans. A

8. The choice of material depends on ____________________
A. Availability of materials
B. Cost of Material
C. Manufacturing Considerations
D. All of above

Ans. D

9. Manufacturing consideration plays vital role in ________________________ 
A. Selection of material
B. Selection of Factor of Safety
C. Analysis of forces
D. definition of problem

Ans. A

10. The property which is important to impact loads are normally designed for ________________
A. resilience
B. hardness
C. Toughness
D. stiffness

Ans. C
 

 SET 2 : Theory Of Mechanisms & Machines MCQs In Mechanical Part 2


11. A product should be desined such that ________________ is reduced
A. Safety
B. Comfort
C. Cost
D. Appearance

Ans. C

11.  A product should be designed such that ________________ is improved
A. Safety
B. Comfort
D. Efficiency
D. All of the above

Ans. D

12. The first step in design process is __________________
A. Analysis of forces
B. Selection of material
C. Detailed drawing
D. Problem Definition

Ans. D

13. The second step in design process is _________________________
A. Analysis of forces
B. Selection of material
C. Synthesis
D. Problem Definition

Ans. C

14. The third step in design process is ______________________
A. Analysis of forces
B. Selection of material
C. Detailed drawing
D. Problem Definition

Ans. A

15. The fourth step in design process is
A. Analysis of forces
B. Selection of material
C. Detailed drawing
D. Problem Definition

Ans. B

16. ___________________ is more elastic than rubber
A. Plastic
B. Wood
C. Steel
D. Copper

Ans. C

17. A _______________ material regains its shape after being deformed
A. Plastic
B. Strong
C. Tough
D. Elastic

Ans. D

18. A __________________ material retains deformation when loaded
A. Plastic
B. Strong
C. Tough
D. Elastic

Ans. A

19. A __________________ material resists failure due to loading
A. Plastic
B. Strong
C. Tough
D. Elastic

Ans. B 
 
20. A Unconstrained rigid body in space will have ----------DOF.
A. 1
B. 2
C. 3
D. 6

Ans. D

SET 3 : Theory Of Mechanisms & Machines MCQs In Mechanical Part 2

21. A In a planer pair, number of DOF IS………
A. 3
B. 2
C. 6
D. 5

Ans. A

22. A screw pair with 0 pitch can be called as ------
A. Cylindrical Pair
B. Spherical Pair
C. Prismatic Pair
D. Revolute Pair

Ans. B

23. A The mechanism form a structure, when DOF=
A. 0
B. 1
C. 2
D. 3

Ans. A

24. Kinematic chain having N links will have
A. (N-1) Inversion
B. (N-1-1) Inversion
C. N Inversion
D. N+1Inversion

Ans. A

25. A bolt and nut forms_______
A. Spherical pair
B. Revolute pair
C. Cylindrical pair
D. Screw pair

Ans. D

26. The lead screw of a lathe with nut forms a----------
A. Sliding Pair
B. Revolute Pair
C. Prismatic Pair
D. Screw Pair

Ans. A

27. When crank rotates, the connecting rod _________________loading
A. Slides
B. Rotates
C. Oscillates
D. None of the above

Ans. C

28. The piston of slider crank mechanism ________________
A. Slides
B. Rotates
C. Oscillates
D. Fixed

Ans. A

29. The connecting rod of slider crank mechanism ________________
A. Slides
B. Rotates
C. Oscillates
D. Fixed

Ans. C

30. Slider crank mechanism consists of __________ sliding pairs.
A. 1
B. 2
C. 3
D. 0

Ans. A

 

Thanks for reading this if you like this then share with your friends and comment good.





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here