https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/Finite_element_analysis_FEA_MCQ-toolsandjobs_ldfgli
lastyear

Finite element analysis (FEA) MCQ with answers - Part 5





This sets of mcq's most includes questions on finite element analysis, Isoparametric Elements with answers in part 5....

SET 1 of Finite element analysis (FEA) MCQ

Q.no 1. In 1D steady state problems, at x = x0, T = T0 is a
A : Natural boundary condition
B : forced boundary condition
C : none of this
D : both

Answer:-B : forced boundary condition

Q.no 2. The total potential energy of an elastic body is defined as _______.
A : Strain energy - Work potential
B : Strain energy + Work potential
C : Strain energy + Kinetic energy - Work potential
D : Strain energy + Kinetic energy + Work potential

Answer:-A : Strain energy - Work potential

Q.no 3. if the function used to define the geometry of an element and the functions used to define the field variables of an element is same then such element are called as
A : subparametric element
B : superparametric element
C : isoparametric element
D : parametric element

Answer:-C : isoparametric element

Q.no 4. The equation for Principle of Minimum Potential Energy is expressed as
A : [K]{F}={U}
B : {F}{U}=[K]
C : [K]{U}={F}
D : [K]{U}{F}=1

Answer:-C : [K]{U}={F}

Q.no 5. heat transfer problem depends on
A : Thermal conductivity
B : heat coefficient
C : ambient temperature
D : all

Answer:-D : all

Q.no 6. Variational principle is the basis for
A : Displacement method
B : Weighted residual method
C : Finite difference method
D : Finite volume method

Answer:-A : Displacement method

Q.no 7. The condition of FEA which is charecterized by very small dimentions in one of the normal directions is called as
A : plane stress
B : plane strain
C : axisymmetric
D : none of these

Answer:-A : plane stress

Q.no 9. FEA applied for long earth dam whose height and width are measurable in meters and
length in kilometers and for long cylinders like tunnel
A : plane stress
B : plane strain
C : axisymmetric
D : none of these

Answer:-B : plane strain

Q.no 10. What does an interpolation function represent?
A : Change in variable over an element
B : Change in variable over the whole domain.
C : Shape of the element.
D : Shape of the whole domain.

Answer:-A : Change in variable over an element

SET 2 of Finite element analysis (FEA) MCQ

Q.no 11. identify the correct property of shape function
A : summation of all shape function inside the body is +1
B : summation of all shape function inside the body is -1
C : summation of all shape function inside the body is zero
D : summation of all shape function inside the body is infinity

Answer:-A : summation of all shape function inside the body is +1

Q.no 12. How many number of frequencies calculated for a 3-noded simply supported beam ?
A : Three
B : Four
C : Five
D : Seven

Answer:-B : Four

Q.no 13. LST element contains …........nodes
A : 1
B : 2
C : 3
D : 6

Answer:-D : 6

Q.no 14. The rate of heat flow on conduction is given by Fourier's law as
A : Q = KA(dT) / dx
B : Q = -KA(dT) / dx
C : Q = (KA-dT) / dx
D : Q = (KA+ dT) / dx

Answer:-B : Q = -KA(dT) / dx

Q.no 15. When can we use axisymmetric governing equations?
A : Cross-section, and loading conditions are axisymmetric.
B : Boundary Conditions are axisymmetric
C : Material properties are axisymmetric.
D : All the options are correct

Answer:-D : All the options are correct

Q.no 16. In finite element analysis, the procedure to do steady state thermal analysis is
A : 1. Preprocessing 2. Postprocessing 3. Solution
B : 1. Preprocessing 2. Solution 3. Postprocessing
C : 1. Postprocessing 2. Solution 3. Preprocessing
D : none of above

Answer:-B : 1. Preprocessing 2. Solution 3. Postprocessing

Q.no 17. The load calculated for each element based on thermal expansion of that element is,
A : q E α ΔT
B : A q α ΔT
C : A E α ΔT
D : A E q ΔT

Answer:-B : A q α ΔT

Q.no 18. When the inertia effect due to the mass of the component and externally applied load is considered,then the analysis is called as
A : static analysis
B : dynamic analysis
C : thermal analysis
D : buckling analysis

Answer:-B : dynamic analysis

Q.no 19. A natural mode of vibration represents …...............at each node
A : Absolute displacement
B : Relative displacement
C : Proportional displacements
D : Absolute strain

Answer:-B : Relative displacement

Read this also





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here